«Αθωώνουν» τη Χρυσή Αυγή, με διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα

"Αθωώνουν" τη Χρυσή Αυγή, με διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα  Σάλο στα κόμματα και έντονη δυσαρέσκεια στο Δικαστικό Σώμα προκαλεί η  διαπίστωση ότι κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να περάσουν «λάθρα» διάταξη με την οποία θα απαλλαγούν από τη βασική κατηγορία και θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προφυλακισμένοι βουλευτές και στελέχη της Χρυσής, ενώ στη δικαστική έρευνα για την εγκληματική δράση της οργάνωσης θα μπει οριστικά «ταφόπλακα». Η διάταξη περιλαμβάνεται στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και προβλέπει ότι για να στοιχειωθεθεί κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης, πρέπει να προκύπτει προσπορισμός οικονομικού οφέλους.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr στις 24 Αυγούστου, μετά την παρουσίαση των προτάσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Τώρα έρχεται στο προσκήνιο με «διαρροές» από δικαστικούς κύκλους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι  μετά από επίπονες, πολύμηνες δικαστικές έρευνες που οδήγησαν στην προφυλάκιση  του ηγετικού πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης,  επιχειρείται να τους δοθεί «συγχωροχάρτι» – με κυβερνητική κάλυψη ή τουλάχιστον ανοχή.

Οπως αναφέρουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εάν υιοθετηθεί  το σχέδιο της  νομαπαρασκευαστικής επιτροπής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όλοι οι προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής θα απαλλαγούν αυτομάτως από τη βασική κατηγορια (περί σύστηασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης), διότι οι ενέργειες τους δεν απέβλεπαν πρωτίστως στην αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

Σύμφωνα με τη διάταξη που προτείνεται από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για να σταθεί η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης, οι δράστες πρέπει να έχουν στους σκοπούς της δράσης τους το οικονομικό όφελος – το οποίο μάλιστα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το έχουν αποκομίσει  (εισπράξει).
Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  τα οποία υποστηρίζουν ότι μετά το «Μπαλτάκος-γκέιτ»  η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει κρυφούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και «ώσμωση»  μηχανισμών της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή

Πηγη


Αρέσει σε %d bloggers: