20.000 εκθέματα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΦΩΤ. LARISSANET//TΑΣΟΣ ΤΖΕΖΑΪΡΛΙΔΗΣ

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα το νέο κτίριο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Γεωργίου Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων, πίσω από το κτίριο του Τελωνείου).

To Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε πριν σαράντα ακριβώς χρόνια, το 1974, από μια ομάδα ευαίσθητων Λαρισαίων, επικεφαλής των οποίων ήταν το ζεύγος Γεωργίου και Λένας Γουργιώτη, με την επωνυμία «Λαογραφική Εταιρεία Λαρίσης».

Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας Αρχικά (1974-1983) στεγάσθηκε σε υπόγεια αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης μας. Κατά το διάστημα 1983-2008 λειτούργησε σε ιδιωτικό μισθωμένο χώρο επί της οδού Μανδηλαρά και επειδή η δραστηριότητά του επεκτάθηκε και στον ιστορικό τομέα, μετονομάσθηκε σε «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας».

Από πολύ νωρίς αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα Λαογραφικά και Ιστορικά Μουσεία της χώρας μας, γιατί οι ιδρυτές του έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συλλογή, μελέτη και προβολή τεκμηρίων του νεώτερου πολιτισμού της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της, με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα πλουσιότατο Μουσείο της ιστορίας της πόλης της Λάρισας. Οι συλλογές του αριθμούν σήμερα πάνω από 20.000 κομμάτια, με άμεση προοπτική να εμπλουτισθούν ακόμα περισσότερο και με άλλες τοπικές συλλογές. Περιλαμβάνουν αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας, κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά, εικαστικά έργα, βιβλιοθήκη λαογραφικού και τοπικού ενδιαφέροντος, καθώς και πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό αρχείο. Με τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, τα επιστημονικά συνέδρια, τις υψηλού επιπέδου εκδόσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαχέει στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή κοινότητα το αντικείμενο της δραστηριότητάς του και προβάλλει τον πλούτο του νεώτερου πολιτισμού της περιοχής μας.

Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας (186)Το κτίριο είναι έργο του Υπουργείου Πολιτισμού, εντεταγμένο στα Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεμελιώθηκε το 1992 από τον τότε συμπολίτη μας υπουργό κ. Γεώργιο Σουφλιά και κατασκευαστικά ολοκληρώθηκε το 2008. Το Μουσείο σήμερα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου, πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Λένα Γουργιώτη. Η επανέκθεση του μουσειακού υλικού στο νέο κτίριο έγινε σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, με κύρια επιδίωξη την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, μέσα από μια νέα ανθρωποκεντρική ερμηνεία.

Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας (195)Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στην παρούσα φάση λειτουργούν μόνον ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του κτιρίου, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι εκθεσιακοί χώροι. Από τον Οκτώβριο του 2013 επανάρχισε τις εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές του δραστηριότητες, με σκοπό να ενταχθεί και πάλι ενεργά μέσα στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Λάρισας.

 


Αρέσει σε %d bloggers: