Εσωκομματικές κινήσεις στη σκακιέρα του Ζαππείου

Στη… σκακιέρα του Ζαππείου Μέγαρου, και με την 40ή επέτειο από την ίδρυση του να βρίσκει το ΠΑΣΟΚ μεταλλαγμένο ιδεολογικά και συρρικνωμένο, οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος θα παίξουν τις επόμενες κινήσεις τους στη μεταξύ τους εσωκομματική παρτίδα

  • Σε δύο εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη, Παπανδρέου – Βενιζέλος διασταυρώνονται για το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη που θα δοθεί σε δύο μέρη, αφενός αύριο στην εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου με ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου και, αφετέρου, την Τετάρτη στην επίσημη εκδήλωση του κόμματος με ομιλητή τον Ευ. Βενιζέλο, θα αφορά σίγουρα τις εντυπώσεις.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται έως και την τελευταία στιγμή για να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν πλήθος είναι εργώδης κι από τις δύο πλευρές. Άλλωστε στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ η σημειολογία είναι αρκετή ίσως από μόνη της για να στείλει σαφή μηνύματα ή ακόμα και να προαναγγείλει εξελίξεις.

Από αυτή τη σκοπιά το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποιεί ξεχωριστή εκδήλωση για να τιμήσει τον «σοσιαλιστικό» χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και να υπενθυμίσει τη συγγενική σχέση που τον συνδέει με το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδ. Παπανδρέου, ενώ είχε ήδη αποφασίσει από τον Μάιο να απουσιάζει από την επίσημη εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη αποδεχόμενος πρόταση να απευθύνει εκείνη την ημέρα ομιλία στο Λονδίνο, επιβεβαιώνει το αγεφύρωτο χάσμα με τον Ευ. Βενιζέλο.

Χωρίς να είναι σίγουρο εάν θα υπάρξει ευθεία σύγκρουση μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου, ο οποίος θα απευθύνει τελικά χαιρετισμό στην αυριανή εκδήλωση αφού πρώτα είχε δημοσιοποιήσει πιεστικά το σχετικό αίτημά του, ο Ευ. Βενιζέλος με την ομιλία του την Τετάρτη θα καλλιεργήσει το έδαφος για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ στο σχήμα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Θα αναφερθεί δηλαδή στο ζήτημα που εν όψει του συνεδρίου της ΔΠΠ προκαλεί έντονες διαμάχες στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ μεταξύ της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας και της «μεταρρυθμιστικής» που στοιχίζεται ως προς αυτό πίσω από τις σχετικές διακηρύξεις του Ευ. Βενιζέλου που εκκινούν από το «όραμα» της «Ελιάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επανειλημμένες και επισταμένες παραπομπές που κάνει η Χαρ. Τρικούπη τις τελευταίες ημέρες στον «μεγάλο ηγέτη της Αλλαγής» και η διακόσμηση της επίσημης εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ με φωτογραφίες και αναφορές από ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου -ενώ μάλιστα στην προ ημερών δημοσιοποίηση της επίσημης πρόσκλησης δεν αναφερόταν καν η λέξη «ΠΑΣΟΚ»- μοιάζουν περισσότερο με προσπάθεια για ρελάνς στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Γ. Παπανδρέου.

Αυτό, παράλληλα με τις αναφορές ότι η εκδήλωση του Γ. Παπανδρέου συμπληρώνει την επίσημη του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί προσπάθεια εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου να εμφανιστεί ενωτικός και να αποφύγει την ανύψωση των τόνων.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δείχνει και με αυτή την εκδήλωση, όπως και με όλες τις άλλες κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, ότι κινείται αυτόνομα εντός του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αν και παραμένει βουλευτής του. Το ενδιαφέρον στην αυριανή ομιλία του εστιάζεται στο εάν θα δώσει κάποια ψήγματα των προθέσεών του για μελλοντικά σχέδιά του (εφόσον έχει) ή θα περιοριστεί απλώς να δηλώσει, όπως έκανε στην τελευταία ομιλία του επί ελληνικού εδάφους, «παρών» στην πολιτική σκηνή και στην «προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση», την οποία εκείνος άλλωστε ξεκίνησε με το πρώτο Μνημόνιο έχοντας στην πλάτη του μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συνεργάτες του πάντως διαψεύδουν ως μυθεύματα τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, εν είδει παρέμβασης ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου, αναμένεται πάντως να εκφράσει την αντίθεσή του στην «κατάργηση» του ΠΑΣΟΚ και επιλογές της ηγεσίας του, με αναφορές στο «σοσιαλιστικό όραμα» του Ανδρέα Παπανδρέου, την ανάγκη «προοδευτικών συμμαχιών» και κατευθύνσεων της πολιτικής.

Πληροφορίες: Αυγη


Αρέσει σε %d bloggers: