Το ακτινίδιο στο επίκεντρο συνάντησης Διώτη-Α.Σ. Πυργετού

Dioti_AS Pyrgetou-aktinidioΤο ρωσικό εμπάργκο και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις φετινές τιμές πώλησης του ακτινιδίου, το παλιό εργοστάσιο μηδικής αλλά και οι μελλοντικές επενδύσεις που είναι στα σχέδια των συνεταιριστών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Βλάχο και μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού-Ομολίου-Αιγάνης, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος, τηρούν στάση αναμονής στις εξελίξεις με το εμπάργκο, αν και καθαυτό δεν αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο των συνεταιριστών για την φετινή παραγωγή, καθώς στη Ρωσία ο ΑΣ εξάγει το 23% της παραγωγής του, αλλά ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της τιμής του ακτινιδίου και λόγω υπερπροσφοράς.

Ο κ. Βλάχος έθεσε το θέμα του εργοστασίου, το οποίο εξαιτίας της εκκαθάρισης που έχει τεθεί η ΕΑΣ, έχει βγει σε δημοπρασία, ενώ οι ίδιοι διεκδικούν να περάσει στα χέρια τους, ώστε να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν για τις ανάγκες του Συνεταιρισμού. Επίσης, έβαλε το θέμα της ένταξης του ΑΣ Πυργετού σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν στην ανακατασκευή του εργοστασίου και στη μετατροπή του σε ψυγείο/αποθηκευτικό χώρο και συσκευαστήριο ακτινιδίων. Τέλος, επανέφερε το χρόνιο αίτημα των ακτινιδιοπαραγωγών της περιοχής, να πάρει το ακτινίδιο Πυργετού Πιστοποιητικό Γεωγραφικής Ένδειξης, κάτι που θα κατοχυρώσει το προϊόν και θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με τις εκκαθαρίσεις στην πρώην ΕΑΣ» τόνισε η βουλευτίνα από την πλευρά της, «αφού στην ουσία πρόκειται για “δήμευση” συνεταιριστικής περιουσίας, η οποία αντί να αποδίδεται στους συνεταιριστές και να αποτελεί κεφάλαιο για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, παραχωρείται –ειδικά τα “φιλέτα”- σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, που μπορούν να “χτυπήσουν” μεγαλύτερες προσφορές.

Εκφράζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στους παραγωγούς των οποίων τα προϊόντα επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από το ρωσικό εμπάργκο, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη στάση της, αλλά και για την ολιγωρία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ενίσχυσης της καθετοποίησης στον αγρό-βιομηχανικό τομέα, με την ανάπτυξη προϊόντων με ισχυρή ταυτότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά και παράλληλη προστασία των προϊόντων γεωγραφικού προσδιορισμού σύμφωνα με την περιοχή προέλευσής τους.


Αρέσει σε %d bloggers: