ΕΚΤ: Αγοράζει ομόλογα 500 δισ. και ρίχνει τα επιτόκια στο 0,05%

ΕΚΤ: Αγοράζει ομόλογα 500 δισ. και ρίχνει τα επιτόκια στο 0,05%Την έναρξη προγράμματος αγοράς ομολόγων ABS ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων, προκειμένου ο πληθωρισμός να πλησιάσει στο 2%. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 2 Οκτωβρίου. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε όσον αφορά το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει «ευρύ χαρτοφυλάκιο από καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ.» 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την αγορά ABS και καλυμμένων ομολόγων, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι θα αγοραστούν απλοί και διαφανείς τίτλοι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν προσδιόρισε το ύψος του προγράμματος, εντούτοις αποκάλυψε ότι αυτό θα περιλαμβάνει πέραν των τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων και τιτλοποιήσεις δανείων real estate. Όπως είπε, θα αγοραστούν senior tranches των ABS και οι mezzanine, μόνο στην περίπτωση ύπαρξης εγγυήσεων. Τονισε παράλληλα ότι οι αγορές των τίτλων αυτών μαζί με τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης που έχει δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα θα έχουν «σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας«.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η ΕΚΤ επιταχύνει το σχεδιασμό για την αγορά ABS, καθώς έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλό της για το θέμα αυτό την BlackRock. Στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το σχόλιο του Ντράγκι ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ στηρίζει ομόφωνα τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα, θεωρείται ενδεικτικό της εκτίμησης ότι ένα κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) παραμένει ως επιλογή. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι η τράπεζα θα λάβει επιπρόσθετα μη συμβατικά μέτρα εάν χρειαστεί. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη για τη χρήση των μη συμβατικών μέτρων, αλλά όχι και για τη μείωση των επιτοκίων. Τα επιτόκια πλέον βρίσκονται στο κατώτερο όριο που μπορούν να βρεθούν.

Η ΕΚΤ παράλληλα ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και τόνωσης του πληθωρισμού. Ο Μάριο Ντράγκι κατά την διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αποφάσισε να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης.

Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν απρόσμενη για την αγορά, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές δεν ανέμεναν μια νέα μείωση των επιτοκίων. Η πλειοψηφία ανέμενε ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια της, προκειμένου να τηρήσει στάση αναμονής για να δει τον αντίκτυπο από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης που έχει δρομολογήσει.

Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου η ΕΚΤ αποφάσισε ταυτόχρονα με τη μείωση των επιτοκίων της, τη διενέργεια σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης καθώς και την εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών που σχετίζονται με τις οριστικές πράξεις αγοράς προϊόντων τιτλοποίησης (asset-backed securities – ABS).

Οι αποφάσεις

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% από 0,15%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,30%. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,20%.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το πρακτορείο το τριετές πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από το 2014 θα περιλαμβάνει αγορές ABS (απλών εγγυημένων τίτλων) και καλυμμένων ομολόγων. Η ΕΚΤ ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters.

Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και το 2015 – Στο +1,6%, από +1,7% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Παράλληλα, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014, στο +1,1% το 2015 και στο +1,4% το 2016.

Η ΕΚΤ άκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κυβερνήσεις που δεν έχουν καλύψει το σύνολο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να καταστούν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη.


Αρέσει σε %d bloggers: