542 εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις, τσάι και συμπάθεια!

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε στο Παρίσι η ελληνική αντιπροσωπεία με τους επιτελείς της τρόικας.

  • Για τα κόκκινα δάνειαδεν εγινε τίποτα.
  • για τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε κατανόηση από την πλευρά της τρόικας.
  • Για το χρέος δεν υπήρξε διαπραγμάτευση
  • Η τρόικα δεν εμφανίστηκε αρνητική σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ελληνικής πλευράς, η τρόικα δεν εμφανίστηκε αρνητική σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με βάση πάντως τις αντοχές του προϋπολογισμού 2015.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι οι επαφές με την τρόικα ήταν «προκαταρκτικές» διευκρινίζοντας ότι είχαν στόχο την επιτάχυνση του διαλόγου, προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επανάληψης του σκηνικού της περασμένης αξιολόγησης, η οποία διήρκεσε 11 μήνες.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε. Αυτό γίνεται όταν μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και εκείνη τι σκέφτεσαι εσύ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι η τρόικα θα έλθει στην Αθήνα για την επίσημη αξιολόγηση στα τέλη του μήνα.

Το ίδιο στέλεχος είπε ότι από τις 542 εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις, η τρόικα αποδέχεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 50%.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν ποσοτικοποίηση σε σχέση με τους στόχους για τις φοροελαφρύνσεις και τις φοροαπαλλαγές.

Για τα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε κατανόηση από την πλευρά της τρόικας.

Για το χρέος δεν υπήρξε διαπραγμάτευση, η οποία θα γίνει εφόσον υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ντέκλαν Κοστέλο χαρακτήρισε «χρήσιμες και εποικοδομητικές» τις επαφές, προσθετοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει -για τους επόμενους δώδεκα μήνες- πρόβλημα με το «χρηματοδοτικό κενό», καθώς πρόκειται για «τεχνικό πρόβλημα» που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας.

Όπως ανέφερε το Reuters, που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει επταετή ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξεύρεση πηγών.


Αρέσει σε %d bloggers: