Ο Αβραμόπουλος «φωτογραφίζεται» από τον Γιούνκερ ως ο νέος Eπίτροπος Mετανάστευσης

Image

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EurActiv, η Ελλάδα πιθανώς να καταλήξει με να  το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων στη νέα Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το έγγραφο είναι εμφανές πως δεν είναι το τελικό και αποτελεί σχέδιο οργανογράμματος που προετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες του νέου Προέδρου της Κομισιόν με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου.

Ελλάδα και Κύπρος

Το έγγραφο αναφέρει πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ στην Κύπρο και τον Χρήστο Στυλιανίδη, πηγαίνει το χαρτοφυλάκιο του Διαδικτύου και του Πολιτισμού.


«Εκπλήξεις»

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι η νέα Κομισιόν έχει σημαντικές αλλαγές στα χαρτοφυλάκια. Αρχικά, το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς δεν υπάρχει, όπως επίσης και η Ψηφιακή Ατζέντα της Neelie Kroes. Δεν προβλέπεται Επίτροπος Διεύρυνσης, κάτι που αντανακλά και τις πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη 5ετία της Κομισιόν επί του θέματος.

Αντίθετα, υπάρχει μια νέα θέση Αντιπροέδρου για την «Ένωση Ενέργειας» μαζί με το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας/Κλιματικής Αλλαγής. Νέο χαρτοφυλάκιο αποτελεί επίσης αυτό της Ανάπτυξης, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και Κοινωνικού Διαλόγου. Τέλος, προβλέπεται και ένα χαρτοφυλάκιο «Βελτίωση της Νομοθεσίας» που σύμφωνα με το έγγραφο, θα πάει στην Ολλανδία, η οποία ζητά εδώ και καιρό από κοινού με τη Βρετανία λιγότερη γραφειοκρατία στην ΕΕ. Στη Βρετανία πηγαίνει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάτι που θα δυσαρεστήσει τον Cameron, διότι είναι σαφές ότι τα ζητήματα προμήθειας ενέργειας και αγωγών θα υπαχθούν στο προαναφερθέν χαρτοφυλάκιο της Ένωσης Ενέργειας. Μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι και η Γαλλία, καθώς ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Pierre Moscovici φέρεται να έχει επιλεγεί για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού και όχι αυτό των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο πηγαίνει στο Φιλανδό Jyrki Katainen.


Αρέσει σε %d bloggers: