Τσίπρας από το Κόμο: Η «καταστρόικα» πρέπει να τελειώσει

Η ομιλία του στο οικονομικό Φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέττι

-10635846_847457031939247_5359191488973634784_nΣύντομα θα είμαστε η πολιτική δύναμη που θα κυβερνά την Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Στασιμότητα, αποπληθωρισμός και η διατήρηση των συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών είναι τα τρία βασικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα, σημείωσε

Το πρωί του Σαββάτου μίλησε στο οικονομικό Φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέττι στο Κόμο της Ιταλίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Η «καταστρόικα» πρέπει να τελειώσει», σημείωσε, λέγοντας πως «δικαίως, όλο και περισσότεροι, στην Ευρώπη, λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει», αναφέροντας ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει συνολική πτώση 25%, η ανεργία, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 28% και το δημόσιο χρέος στο 175%.
Είπε ακόμα ότι «είναι αδύνατον να υπάρξουν πλεονάσματα του 4,5% τον χρόνο» και ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν αποδίδει, από την στιγμή, που «η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου ήταν ότι θα μαζεύονταν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «έως τώρα μαζεύτηκαν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναγνωρίζεται ότι ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, δεν θα ξεπεράσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά όχι στο «τροϊκανό πλαίσιο», αφού «η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά».

«Ενώ η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργων, η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών και περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα» είπε για την ανεργία.

Στασιμότητα, αποπληθωρισμός και η διατήρηση των συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών είναι τα τρία βασικά προβλήματα που ανέφερε στους παριστάμενους ο κ. Τσίπρας.

Ζήτησε να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός «με μια νέα, θαρραλέα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και χαρακτήρισε την πρόταση Ντράγκι «εκτός τού μέχρι τώρα ακλόνητου δόγματος», αν και «χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και νέων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ζήτησε «πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».

Σχετικά με το πρόβλημα του χρέους, επανέλαβε ότι απαιτείται ριζική ευρωπαϊκή λύση σε βιώσιμη βάση, θεωρώντας «θετικό ιστορικό παράδειγμα» τη διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, και υποστηρίζοντας παράλληλα την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τις ρήτρες ανάπτυξης.

«Στα διαδοχικά ασύμμετρα σοκ που υφίστανται χώρες της Ευρώπης, αντί να εθνικοποιούμε τις συνέπειες, πρέπει να βρούμε τις αναγκαίες συμμετρικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε, θεωρώντας ότι η τακτική που ανέπτυξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα», αφού η κεντρική της ιδέα είναι «μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με κοινό νόμισμα και τον έλεγχο των προϋπολογισμών από μια μη εκλεγμένη αρχή. Μια Ευρώπη μη βιώσιμη πολιτικά».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «νέα θεμέλια για την Ευρώπη» ώστε να αποκατασταθούν οι ιδρυτικές αρχές της, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα το κόμμα του «θα είναι η πολιτική δύναμη που θα κυβερνά την Ελλάδα» και πως «η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για την Ευρώπη στο σύνολό της».
Νωρίτερα, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανέβασε μια φωτογραφία από την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου, με τη λεζάντα: «Στην Ιταλία παρουσιάζουμε τις θέσεις του #syriza για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης». Στη φωτογραφία μάλιστα φαίνεται να κάθεται δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, τον Επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ και τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ στη φωτογραφία διακρίνεται και ο Μανουέλ Μπαρόζο.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Twitter είχε προετοιμάσει το κοινό του για τη συνάντησή του με την Ευρωπαική Ελίτ στο Κόμο. Είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Αριστερά έχει καινοτόμες ιδέες, με περιεχόμενο, για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής Ευρώπης».


Αρέσει σε %d bloggers: