Όλα έτοιμα για την ΑΡΜΑΤΑ και φέτος

unnamed1Πλήθος  κόσμου  καταφθάνει  στις  Σπέτσες  όπου  σήμερα  το  βράδυ   θα  γίνει  η  αναπαράσταση   της  Ναυμαχιας  της  ΑΡΜΑΤΑΣ   στο  στενό  των  Σπετσων  και  το  κάψιμο  της  Τουρκικης  Ναυαρχίδας   απο  τον  Σπετσιώτη   πυρπολητή  Μπαρμπατση.

Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους στα νερά των Σπετσών, μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του 1821.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο Υψηλάντης από την ξηρά και η Μπουμπουλίνα από τη θάλασσα πολιορκούσαν ένα από τα τελευταία σημεία αντίστασης των Τούρκων το Παλαμήδι του Ναυπλίου. Για να ενισχύσουν την αντίστασή τους οι Τούρκοι, έστειλαν μέρος του στόλου τους να καταστρέψει την Ύδρα και τις Σπέτσες για αντιπερισπασμό. Ήλπιζαν ότι η απειλή στα νησιά θα ανάγκαζε τις ελληνικές δυνάμεις να διασπαστούν. Οι Έλληνες όμως δε μετακίνησαν τις δυνάμεις τους από το Παλαμήδι και η αντιμετώπιση των Τούρκων έγινε από τον  Ενωμενο  στολο  των  Σπετσων  Υδρας  και  ψαρρων.

Μερικές  φωτογραφιες από τις τελευταίες  λεπτομέρειες   της κατασκευής  της  τουρκικης  Ναυαρχίδας   απο  τον  Σπετσιωτη  παραδοσιακό  καραβομαραγκο  Νεκτάριο  Κλεισα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προετοιμάζοντας οι έλληνες την αντίστασή τους, φυγάδευσαν τους κατοίκους των Σπετσών στην Ύδρα και στο νησί παρέμειναν 60 παλικάρια με πλοίαρχους τους Τσούρπα, Λάμπρου, Κριεζή και Κούτση για να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό στόλο.

Ύστερα από πολύωρη ναυμαχία στα νερά των Σπετσών, με τους Τούρκους να έχουν σαφή αριθμητική υπεροχή, οι Έλληνες με μπροστάρη το Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση κατάφεραν να φτάσουν στην τουρκική ναυαρχίδα και να της βάλουν φωτιά. Μετά την παράτολμη αλλά γενναία ενέργεια των ελλήνων και την καταστροφή της ναυαρχίδας τους, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Οι Σπετσιώτες θεωρώντας ότι στη νίκη τους αυτή ενάντια στους πολυάριθμούς Τούρκους είχαν τη βοήθεια της Παναγίας, έδωσαν στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο λιμάνι το όνομα Παναγία η Αρμάτα και το γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Κατά την αναπαράσταση στο λιμάνι του νησιού, εξιστορούνται τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης νύχτας και η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική. Τα φώτα είναι όλα σβηστά και όλοι οι επισκέπτες περιμένουν να δουν το Τουρκικό πλοίο να τυλίγεται στις φλόγες και τελικά να βουλιάζει. Μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας ακολουθούν ιδιαίτερα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

DSCN1503[2]

Δεξια  ειναι   ο  Κος.  Κλεισας  απο  τους  εναπομειναντες  τελευταιους  παραδοσιακους  καραβομαραγκους  των  Σπετσων.

Κατασκευαζει  αριστουργηματα  με  τα  χερια   του  .  Τρεχαντηρια ,  βαρκες  κτλ

Αριστερα  ειναι  ο  Κος  Συρμας  ας  πουμε  οτι  ειναι  ο  …φουνταριστης   του  σκαφους   σε  αυτον  παραδινεται  το  σκαφος  εμφορτο  πλεον  με  πυρομαχικα  ευφλεκτα

οπως  μου  εξηγησε  δεν  ειναι  καθολου  ευκολη  δουλεια  να  παρεις  ενα  σκαφος  με  ευφλεκτα  υλικα  που  εχει  και  λιγα  νερα  σαν  σαβουρα

και  αναλογα  τον  κυματισμο  να  το  φουνταρεις   αλλα  να  εισαι  ετοιμος  ανα  πασα  στιγμη  σε  περιπτωση  αλλαγης  του  καιρου  να  το  κουμανταρεις.

Ο  Κος  Συρμας  ειναι  παλιος  επαγγελματιας  ψαρας.

Συνηθως  καταπλεει   η  φρεγατα  του  πολεμικου  Ναυτικου  Σπετσες   θα   φθασει  συντομα.

Ο   Ανταποκριτης


Αρέσει σε %d bloggers: