Απόψε το βράδυ κλείνει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ ΣΠΕΤΣΕΣ.

Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε  το νησί  και παρακολούθησε χθες την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών και το κάψιμο ομοιώματος της Τουρκικής Ναυαρχίδας από τον Σπετσιώτη πυρπολητή Μπαρμπατση.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο  στόλος από τρια νησιά της ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΨΑΡΡΩΝ έτρεψε σε φυγή τον μεγαλύτερο στόλο της Τουρκιάς που είχε καταπλεύσει στο στενό των Σπετσών για να περάσει στον Αργολικό κόλπο με πορεία Ναύπλιο που ήταν εγκλωβισμένοι στο Παλαμήδι οι Τούρκοι.

Από την στεριά είχαν ζώσει το Παλαμήδι ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης από την θάλασσα το κανονιοβολούσε η Μπουμπουλινα.

Ο στόλος των Οθωμανών δεν έφτασε στο Ναύπλιο.

Όπως λένε ιστορικοί της τότε περιόδου στο μυαλό του Τούρκου Ναύαρχου του Τουρκοαιγυπτιακου στόλου ήταν να περάσει μεν το στενό των Σπετσών προς Ναύπλιο αλλά παράλληλα αν μπορούσε να κάψει τις Σπέτσες και την Ύδρα.

Η Υδρα όμως δεν προσφερόταν για τέτοια επιχείρηση. Λογω του απόκρημνου και του βραχώδους εδάφους της θα ήταν αδύνατον για τον Τούρκο να πατήσει την ΥΔΡΑ.

Οι Σπέτσες όμως προσφερόταν διότι οι ακτές της είναι αμμώδεις και δεν παρουσιάζουν δυσκολία στην αποβίβαση.

Έτσι λοιπόν οι Σπετσιώτες σκέφτηκαν να αδειάσουν το νησί από τον κόσμο να τον μεταφέρουν στην Ύδρα κατά την διάρκεια της Ναυμαχιας έτσι ώστε σε περίπτωση που έκανε απόβαση στις Σπέτσες η Τουρκιά θα έβρισκε μόνο λίγους αγωνιστές.

Άδειασαν το νησί.

Οι λίγοι αγωνιστές οι εναπομείναντες στις ΣΠΕΤΣΕΣ μόλις άρχισε η ναυμαχία έκαναν χρήση των κανονιών από το νησί .

Χτυπούσαν τους Τούρκους από το ένα πλευρό τα δικά μας πολεμικά και από την άλλη πλευρά βαρούσαν τα κανόνια των Σπετσών απ έξω.

Η Μάχη ήταν σκληρή και κράτησε ώρες μεχρι το βραδυ . Σειόταν η απέναντι γη της Πελοπονησου.

Αυτή η νίκη είχε μεγάλη ιστορική σημασία για την πορεία της Επανάστασης και τον αγώνα για την απελευθέρωση .

Το Ναύπλιο στερούμενο οποιασδήποτε ενίσχυσης οδηγήθηκε στην παράδοση (30 Νοε. 1822). Η κατάληψη του Ναυπλίου συνετέλεσε στην ανύψωση του ηθικού των αγωνιζόμενων Ελλήνων, γιατί έδειξε ότι ο Αγώνας τους είχε προοπτική επιτυχίας.

Αυτό το αντιλήφθηκαν και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που άρχισαν να αντιμετωπίζουν την Ελληνική Επανάσταση όχι ως μία εκδηλωθείσα ανταρσία υπηκόων του Σουλτάνου, αλλά ως Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία ενός λαού εναντίον του τυράννου του.

Αυτά τα λίγα έτσι για την Ιστορία .

Οι Φώτογραφιες είναι του ανταποκριτή μας


Αρέσει σε %d bloggers: