Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε δεσμεύσεις πολύ συγκεκριμένες

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Απολύτως συγκεκριμένες και πλήρως ελέγξιμες ανά πάσα στιγμή είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

Ακούγοντας τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλάβαμε καλύτερα γιατί η κυβέρνηση απαγόρευσε στο θλιβερό όργανο προπαγάνδας της, την κρατική τηλεόραση, να μεταδώσει την ομιλία Τσίπρα με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση των δεσμευτικών εξαγγελιών Τσίπρα με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τι δεσμεύτηκε, λοιπόν, ότι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση; Εχουμε επιλέξει από όσα είπε εκείνα που ο καθένας μπορεί να ελέγξει αν τα υλοποίησε, μέσα σε έναν… μήνα (!) το πολύ από τότε που θα αναλάβει πρωθυπουργός.

Πρώτον, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δεύτερον, θα αποκαταστήσει αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ – ενέργεια δηλαδή που αφορά 1.262.920 συνταξιούχους.

Τρίτον, θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους.

Τέταρτον, θα επαναφέρει τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 90 λεπτά το λίτρο, πράγμα που θα επιτρέψει στους Ελληνες να ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους τον χειμώνα.

Πέμπτον, θα επαναφέρει άμεσα το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατάργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία, μετενέργεια κ.λπ.) και θα καταργήσει τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, για την ενοικίαση εργαζομένων κ.λπ.

Εκτον, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Θα θεσπίσει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος, όπως τόνισε κατηγορηματικά, δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία (εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών) και δεν θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Εβδομον, τις αμέσως προσεχείς μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστον παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Θα φέρει επίσης πρόταση νομοθετικής απαγόρευσης εκχώρησης σε κερδοσκοπικούς οίκους των δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων.

Ογδοον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους Ελληνες, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ανασφάλιστους, με περιορισμό της συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων στις πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού.

Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν όλους τους Ελληνες ή εν πάση περιπτώσει κοινωνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο ή και εκατομμύρια άτομα. Αν υλοποιηθούν και στην πραγματικότητα και δεν μείνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και άλλα πολλά. Επιχειρηματολόγησε επίσης για το πώς θα βρει τα λεφτά να κάνει πράξη τα όσα εξήγγειλε. Εμείς σήμερα δεν θα μπούμε στη συζήτηση γύρω από το αν συμφωνούμε ή όχι με το κατά πόσο μπορούν να βρεθούν τα λεφτά στο πλαίσιο της πολιτικής που περιέγραψε ότι προτίθεται να ασκήσει. Ετσι θα υποβαθμίζονταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε. Τόσο συγκεκριμένα που τα είπε, μέσα σε έναν μήνα από τον σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι Ελληνες θα είναι σε θέση να καταλάβουν αν ο Τσίπρας τούς κορόιδεψε με τις προχθεσινές του εξαγγελίες ή αν όντως πετυχαίνει να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε, τα οποία ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως δεσμεύσεις.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις». Εμείς κρίνουμε ότι πραγματικά οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του είναι πολύ σοβαρές και θα τον κρίνουμε βάσει των δεσμεύσεων που ο ίδιος πρότεινε, αν κατορθώσει να αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας. Αρκούν οι αυτοβούλως αναληφθείσες εκ μέρους του δεσμεύσεις, για να διαμορφώσουμε σοβαρή άποψη τόσο για την ειλικρίνεια των προθέσεών του όσο και πρωτίστως για τις ικανότητές του να βρει τους πόρους να ικανοποιήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της πολιτικής του και να επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό σθένος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ,15.9.2014


3 Σχόλια

  • PAKIS on 15 Σεπτεμβρίου 2014 at 21:25

  ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΑ,ΟΛΑ,ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ.

  • Ισόνομος πολίτης on 16 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:39

  Ναι και μακάρι να επιστραφούν όλα….όλα…..όλα εις την 12ην !!!
  Μακάρι τα 3,2 εκατομμύρια των συνταξιούχων και το 1 εκατομμύριο τόσοι…των Δ.Υ , των Υπαλλήλων του ευρύτερου Δημ. τομέα αλλά και των στρατιωτικών και αστυνομικών, να τα πάρουν όλα πίσω και με τόκους….
  Αλλά… ΠΟΘΕΝ?
  Μακάρι να βρούνε δουλειά οι 900 χιλιάδες πραγματικοί άνεργοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και να ανοίξουν τα καταστήματα τους στην Ελλάδα οι 270 χιλιάδες φαλιρισμένοι και ξεκρέμαστοι επαγγελματίες.
  Μακάρι να γυρίσουν πίσω οι 250 χιλιάδες νέοι μας εξειδικευμένοι επιστήμονες και τεχνικοί, που πήρανε το δρόμο της ξενιτιάς από τον Καναδά μέχρι την Ν. Ζηλανδία και ποιος ξέρει που αλλού..
  Αυτά όλα είναι εθνικές πληγές που συσσωρεύτηκαν από την ελληνική πολιτικοδιοικητική κακοδαιμονία των τελευταίων 30 χρόνων και ιδιαίτερα με την βαθιά ύφεση και τις κουταμάρες (ελλήνων και ξένων) των τελευταίων 6 ετών…
  Ο ΤσιπροΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι διάφοροι, καλό είναι να μην σπεκουλάρουν αδιάντροπα, αναιδέστατα και καταχρηστικά σαν τον άλλοτε Καματερό, πάνω στις χαίνουσες εθνικές πληγές που πονάνε βαθιά κάθε εχέφρονα και προβληματιζόμενο έλληνα πολίτη…
  Αν συνεχίσουν έτσι το σίγουρο είναι ότι μελλοντικά και νομοτελειακά, θα το πληρώσουν αυτό άγρια και ανελέητα…..
  Γιατί όλα εδώ πληρώνονται…

   • PAKIS on 16 Σεπτεμβρίου 2014 at 15:21

   ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΣ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΥΤΗ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΚΟ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ? ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: