Χ. Αθανασίου προς Κ. Λαγκάρντ: Πείτε μας ποιοι σας απείλησαν

Χ. Αθανασίου προς Κ. Λαγκάρντ: Πείτε μας ποιοι σας απείλησαν - Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίεςΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

– Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες

Επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Ο υπουργός ζητά να πληροφορηθεί από την επικεφαλής του ΔΝΤ ποια στοιχεία διαθέτει προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις κατά νόμο ενέργειες.

Στην εν λόγω συνέντευξη, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στους Financial Times, ερωτήθηκε για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων στην Ελλάδα και την παλαιότερη κριτική που είχε ασκήσει. «Καλύτερα να μην λέω πολλά για αυτό το θέμα γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια».

Χ. Αθανασίου προς Κ. Λαγκάρντ: Πείτε μας ποιοι σας απείλησαν - Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίεςΗ διευθύντρια του ΔΝΤ, μάλιστα, άφησε αιχμές και για τον κλάδο της ναυτιλίας στην Ελλάδα τονίζοντας «πληρώνει όντως η ναυτιλιακή βιομηχανία τους φόρους της; Το κάνουν άλλοι; Δεν νομίζω».

Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελικές Αρχές εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν θα διατάξουν τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις απειλές, που, όπως είπε, δέχθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όταν αναφέρθηκε το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, αλλά και για τις ανάλογες καταγγελίες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα, οι εισαγγελικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατάξουν ή όχι προκαταρκτική έρευνα τόσο για την επίμαχη αναφορά της κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στους Financial Times, για απειλές κατά της ζωής της, όσο και για τις ανάλογες απειλές, που, όπως κατήγγειλε, δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ έκανε λόγο για απειλές που δέχτηκε και εκείνος.

Αντιδράσεις

Τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση των αναφορών της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για απειλές κατά της ζωής της από Έλληνες φοροφυγάδες, ζήτησαν χθες με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα.

Οι βουλευτές επικαλούνται απάντηση που έδωσε πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση των «Financial Times» σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη διερεύνηση της «ομώνυμης» λίστας σύμφωνα με την οποία είπε: «Καλύτερα να μην λέω πολλά για αυτό το θέμα, γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια».

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τη σαφή υστέρηση της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παραπέμπει περισσότερο σε πλαίσιο άνομων σχέσεων «τύπου μαφίας» παρά σε ευνομούμενο κράτος δικαίου, αναφέρουν οι βουλευτές και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν αν είναι σε γνώση τής κυβέρνησης τα συγκεκριμένα γεγονότα, κι αν έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη και οι άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Καλούν επίσης τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν αν θα ζητήσουν τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση της βασιμότητας όσων πρωτοφανών καταγγέλλονται από την κα Λαγκάρντ.

Για τις καταγγελίες της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής της από έλληνες φοροφυγάδες μίλησε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ένας από τους βουλευτές που ζήτησαν και τη δικαστική διερεύνηση του θέματος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, ο Νίκος Τσούκαλης είπε:

«Όταν πρόκειται για τη διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία, με την καταγγελία της, προκάλεσε απίστευτο κακό στη χώρα και με εκπλήσσει δυσάρεστα, θα έπρεπε η ίδια η κυβέρνηση να αξιολογήσει την καταγγελία Λαγκάρντ, να την ερευνήσει και να άρει τις συνέπειές της. Το μήνυμα που εστάλη είναι απίστευτο. Ελπίζω άμεσα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να κινήσει τη διαδικασία και με τα όπλα που της παρέχει ο ΚΠΔ και το ελληνικό Δίκαιο να ζητήσει να ακροαστεί την κυρία Λαγκάρντ. Κι όχι μόνο, αλλά και τον κ. Τσίπρα, γιατί το ίδιο είπε, αν δεν κάνω λάθος. Για τον εαυτό του…

» Δεν θα έπρεπε λοιπόν η κυβέρνηση αμέσως να έχει μέσω του Πρωθυπουργού μια επαφή με την κυρία Λαγκάρντ και να της πει «τι είναι αυτά που λες;» και μετά να κινηθεί η διαδικασία, για να πληροφορηθούν οι πάντες. Εκτιμώ, βέβαια, ότι λέει ψέματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η μη πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα οφείλεται σε κάποιες συμμορίες και μαφίες που εκβιάζουν. Θεωρώ ότι η μη πάταξη της φοροδιαφυγής οφείλεται στη διαπλοκή, τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος με κάποια συμφέροντα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχουν απειλές, αλλά δεν μπορεί να το προσλάβει έτσι ο απλός πολίτης, όταν λέγεται έτσι από την πλευρά της διευθύντριας του ΔΝΤ. Ο απλός πολίτης την πιστεύει. Έτσι πιστεύω κι εγώ».


Αρέσει σε %d bloggers: