Δημοσιονομικό κενό: 900 εκατ. λέει η κυβέρνηση, 2 δισ. ευρώ το ανεβάζει η τρόικα

Δημοσιονομικό κενό: 900 εκατ. λέει η κυβέρνηση, 2 δισ. ευρώ το ανεβάζει η τρόικα ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα ενόψει της έλευσής της στις 29 του μηνός στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά να στοχεύει στο να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να εντάσσονται στο προσχέδιο και οι ρυθμίσεις σταδιακής αποκατάστασης αποδοχών των ενστόλων αλλά και η ελάφρυνση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα, εκτιμούσε πως για το 2014 ενσωματώνοντας αυτές τις πολιτικές, υπάρχει πλέον μια πολύ καλή εικόνα για την επίτευξη του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Οσον αφορά το 2015, η εικόνα ακόμα παραμένει θολή, καθώς πρέπει να αξιολογηθεί σειρά στοιχείων με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ να διαφοροποιηθεί. Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε πως με βάση τους υφιστάμενους στόχους και τις προβλέψεις εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό για το 2015 που η ελληνική πλευρά φαίνεται να το προσδιορίζει περίπου στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα μιλά για περίπου 2 δισ. ευρώ. Το θέμα θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης στις επικείμενες συνομιλίες με την τρόικα που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στην Αθήνα.


Αρέσει σε %d bloggers: