Οι Σκωτσέζοι επιλέγουν να μείνουν

Οι Σκωτσέζοι επιλέγουν να μείνουνΠαραμένει Ηνωμένο το Βασίλειο

Μετά το ολονύκτιο θρίλερ έρχεται η ανακούφιση. Το “όχι” νίκησε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον  τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται μήνυμά του. Εκτός από το μήνυμά του, όμως, οι Σκωτσέζοι περιμένουν και κάτι παραπάνω από τον Κάμερον. Μετά το

«όχι» ο Κάμερον είναι έτοιμος να δώσει.  Όταν άρχισε η καμπάνια υπέρ της ανεξαρτητοποίησης και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, ο Κάμερον είχε τονίσει απευθυνόμενος στον λαό: «Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το ‘Ναι’ ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκωτία με το Όχι». Ο συντηρητικός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ψηφίζοντας «όχι» οι Σκωτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, αλλά η νίκη του “όχι” φαίνεται διασφαλισμένη. 

Συγκεκριμένα, πάνω από το 60% των ψήφων καταμετρημένων και σε 26 από τις 32 περιφέρειες, το “όχι” συγκεντρώνει το 54%  – 1.397.007 ψήφοι, ενώ το “ναι” το 46%  – 1.176.952 ψήφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει BBC. Το ποσοστό του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι», σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε λίγο, λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Ρεκόρ συμμετοχής

Σε επίπεδα-ρεκόρ ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι το 97% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ψηφίσουν, ενώ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε τελικά το σύνολο της Σκωτίας στο 88,6%. Η πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στις εκλογικές περιφέρειες με τη μικρότερη προσέλευση πήγαν να ψηφίσουν τελικά άνω του 84% των πολιτών, ενώ σε ορισμένες το ποσοστό αυτό ξεπέρασε ακόμη και το 90%.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπες και οι νέοι άνω των 16 ετών.

Οι τρεις τελευταίες περιοχές που θα δώσουν αποτέλεσμα θα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Αμπερντίν. Στις τρεις αυτές πόλεις ζει και ψηφίζει το 25% των πολιτών. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό περίπου στις 8:30 το πρωί.

Υπέρ της ανεξαρτησίας η Γλασκώβη

Οι ψηφοφόροι της Γλασκώβης ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

Το «ναι» συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, έναντι 47% για το «όχι».

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.

Το Κλακμάνανσιρ

Σε άλλη εκλογική περιφέρεια, στο Κλακμάνανσιρ, το 46% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 54% κατά. Η προσέλευση έφτασε στο 88,6%.


2 Σχόλια

  • Ισόνομος πολίτης on 19 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:15

  Σε αυτό το Post έχουν αιτιολογηθεί τότε οι απόψεις μου για το επικείμενο ΟΧΙ των Σκωτσέζων και…….. απ΄ ότι έδειξαν οι εξελίξεις επαληθεύτηκα…
  http://papaioannou-j.gr/2014/09/10/business-insider-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%B1-le-pen-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-afd-%CE%B1%CF%80/#comment-96231

  • Astrexas on 19 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:24

  ..logiko einai ,στα ραφια των σ.μ δεν θα ειχε γαλα.οι γιδες και τα γελαδια θα εστιβαν.
  Μενει να δουμε τι θα συμβει στην Σκωτια μετα την «ανευ ορων παραδοση της «

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: