700 δισ. ευρώ στα χρόνια του μνημονίου και η χώρα παραμένει στο βάλτο

700 δισ. ευρώ χάθηκαν στα χρόνια του μνημονίου και η χώρα παραμένει στο βάλτο Η λύση που δίνεται σε κάθε καπιταλιστική κρίση δίνεται και στην Ελλάδα.

Προϋποθέτει ότι τα πλεονάσματα καταστρέφονται παρασύροντας μαζί και τους κατόχους τους. Έτσι λοιπόν ειδικότερα για τον Ελληνικό καπιταλισμό που η παράγωγη γενικότερα έχει καταστραφεί εδώ και χρόνια, υπάρχει αναγκη να καταστραφούν άνθρωποι  και ζωές και να αποβληθεί το περίσσευμα τους

ώστε αυτός ο Ελληνικός καπιταλισμός να λειτουργήσει εκ νέου σε χαμηλότερο επίπεδο όπου θα μπορεί να θρέψει κάποιους σαφώς λιγότερους από ότι σήμερα.

Αυτό κάνουν οι μνημονικοί.

Ήδη είναι ασύλληπτο για τον ελληνικό λαό το κόστος του μνημονίου – Δυσθεώρητο ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Οι αριθμοί είναι αστρονομικοί. Μετά από τέσσερα και κάτι χρόνια μνημονίου στην Ελλάδα, το κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η πραγματική οικονομία και ο απλός κόσμος πραγματικά σοκάρει.

Με τις περικοπές, τους φόρους, το PSI και τις καταθέσεις που έκαναν… φτερά στο εξωτερικό «χάθηκαν» από την πραγματική οικονομία πάνω από 700 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 3 φορές το ελληνικό χρέος. Και παρόλα αυτά η χώρα παραμένει βυθισμένη στο βούρκο.

Δεν είναι μόνο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι αλυσιδωτές παρενέργειες που λειτουργούν σαν ντόμινο. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει μέλλον ή κάτι στον ορίζοντα που να προϊονίζει σωτηρία. Όση ανάπτυξη κι αν έρθει, όσα πρωτογενή πλεονάσματα κι αν πετύχουμε, αφού και αυτά πηγαίνουν απευθείας στο χρέος.

Αν επιχειρήσουμε να κοστολογήσουμε -με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις εκτιμήσεις – την «πλάτη» που έβαλε ο κόσμος για να σωθούν κυρίως οι τράπεζες, τότε θα καταλήξουμε να μιλάμε για μια κατάρρευση του κόσμου και της ελληνικής οικονομίας.

Μαζεύοντας τα στοιχεία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν πάνω από τρία ΑΕΠ (!) μέσα σε αυτά τα χρόνια. Γιατί το κράτος στα επίσημα στοιχεία του μετρά τη μείωση του ΑΕΠ με άλλες παραμέτρους και όχι με όρους πραγματικής οικονομίας.

Με τις επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Το «δόγμα του Σοκ» σε όλο του το μεγαλείο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι να μην κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου «ρευστό» στην αγορά. Το χρήμα έχει συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα κέντρα και… παράκεντρα και η ελληνική αγορά είναι ζωντανή-νεκρή.

Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων το διάστημα 2009-14 μειώθηκαν κατά 21,7%, όταν το μνημόνιο είχε ως στόχο το ..6,7%!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από το 2009 μέχρι το 2014:

* Χάθηκαν καταθέσεις άνω των 70 δις (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Αρκετά από αυτά πήγαν σε φόρους, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στο εξωτερικό.

* χάθηκαν 30 δις από τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

* οι φόροι αυξήθηκαν κατά 6,5 δις. Κόπηκαν από την πραγματική οικονομία για να καλύψουν την τρύπα στο βαρέλι του κράτους.

* χάθηκαν 4,5 δις από ασφαλιστικές εισφορές. Πως θα καλυφθούν οι εισφορές 1 εκατ ανέργων της κρίσης και εργαζομένων με μισθό 500 ευρώ;

* τρύπα σχεδόν 50 δις στα ασφαλιστικά ταμεία (ελλείμματα + απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων το 2012)

* τράπεζες και μικρο-ομολογιούχοι έχασαν 50 δις από το κούρεμα των ομολόγων. (Οι τράπεζες καλύφθηκαν από δάνεια που πήρε το κράτος από τους δανειστές). Οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν περί τα 620 εκατ ευρώ.

* χάθηκαν 17 δις από το χρηματιστήριο (με βάση την κεφαλαιοποίηση)

Μέχρι σε αυτό το σημείο το «κόστος» ξεπερνά ένα ΑΕΠ. Θυμίζουμε οτι το ΑΕΠ του 2013 βρέθηκε κοντά στα 186 δις ευρώ.

«Βόμβα» τα ακίνητα

Μπορεί η εκτίμηση να είναι θεωρητική, ωστόσο μοιάζει κατι παραπάνω από πραγματική για όποιον θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς πριν την κρίση η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων υπολογίζονταν πάνω από 1,5 τρις ευρώ. Βλέποντας από τα στοιχεία μας ήρθε το 2011 από τον Βενιζέλο το χαράτσι στα ακίνητα που πλέον θα μας μείνει ως φόρος και μάλιστα ως ο βασικότερος και πιο κερδοφόρος για το κράτος και τον προϋπολογισμό.

Η αγορά ακινήτων μέσα στην κρίση έχασε το 30-35% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με άλλα λόγια χάθηκαν περί τα 500 δις ευρώ! Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι με όρους αγοράς, η πτώση στην αξία των ακινήτων είναι πάνω από το 40%.

Παρόλ’ αυτά, οι φόροι στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αξίες του 2007, πριν την κρίση!

Συνολικά λοιπόν, τα χρόνια του μνημονίου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής στην πραγματική οικονομία πάνω από 700 δις ευρώ. Ένα ποσό δυσθεώρητο που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Με πληροφορίες από την Ελευθεροτυπία


1 Σχόλιο

    • PAKIS on 19 Σεπτεμβρίου 2014 at 22:12

    TO 2012 HTAN Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΥΜΕΝΟ ΓΑΛΑ….? ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΔΝΤ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΝΔ. ΑΛΛΑ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΦΟΥ Η ΕΛΙΤ ΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ , ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤ1 ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ?

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: