Σχέδιο απόδρασης της τρόικα από τις ευθύνες της μελετά η κυβέρνηση!

Οι μυστικές επαφές για το χρέος

Τα σπάμε με την τρόικα το πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται και έτσι απαλλάσσονται από το άγχος της μείωσης του χρέους.

Το μνημόνιο παρά τις υποσχέσεις ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ κατέστρεψε την χώρα μας. Τώρα οι εγχωριοι εταίροι της τρόικα σχεδιάζουν την  απαγκιστρωση της, χωρίς μείωση του χρέους και χωρίς επανεκκίνηση της οικονομίας .

 Βάση αυτού του σεναρίου «τα σπάμε» με την τρόικα η οποία φεύγει χωρίς να γίνει  αναδιάρθρωση του χρέους όπως είχε συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012.

Με τη μεθόδευση ενός «βελούδινου διαζυγίου»  στο οποίο η κυβέρνηση θα διώχνει την τρόικα πανηγυρίζοντας καταρτίζει, σιωπηρά, η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα θερμό δίμηνο και μετην πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση

του τρέχοντος προγράμματος, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Οι δύο πλευρές έχουν ήδη συνομιλίες  οι οποίες θα συνεχιστουν σε λίγες μέρες στην Αθήνα, και κυκλοφόρησαν ήδη πληροφορίες  για δύσκολη διαπραγμάτευση.  Σύμφωνα με αυτές «η τρόικα  φέρεται διχασμένη στο εσωτερικό της, με τους Ευρωπαίους να  ανησυχούν για το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει με επαρκή ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή, χωρίς την ισχυρή εποπτεία των τελευταίων ετών», ενω στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις για τις οποίες φέρεται να ζητά άδεια.

Οι λεπτομέρειες  και το σχέδιο για την διαφυγή της τρόικα θα καθοριστούν  το ραντεβού της Τρίτης μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ  για το  οποίο μαθαίνουμε και  θα μάθουμε ελάχιστα. Καθώς όμως υπάρχει η πιθανότητα  να προκληθεί ένας μικρο μικρο πανικός  χθες ο Γκ. Χαρδούβελης για να καθυσυχασει τον κόσμο  επανέλαβε κατηγορηματικά πως δε χρειαζόμαστε νέο δάνειο για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό 2015-2016 ούτε όμως και τα υπόλοιπα του δανείου του ΔΝΤ.

Το σενάριο  του «βελούδινου διαζυγίου» αναφέρει πως η Ελλαδα αντέδρασε  στο Παρίσι και  έθεσε «κόκκινες γραμμές», βάζοντας βέτο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και  συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις, οι απελευθέρωση των πλειστηριασμών  η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ταυτόχρονα η Ελλάδα υποτίθεται πως ασκεί πίεση για το χρέος και πάντως όχι επίσημα και δημόσια, ενώ εμφανίζεται αρνητική στη λήψη τρίτου δανείου και μνημονίου από τους εταίρους.

Στην πραγματικότητα φέτος, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται. Το ΔΝΤ απομένει να χορηγήσει στην Ελλάδα περίπου 15 δισ. ευρώ έως το 2016, με πηγές του να διαμηνύουν πως εάν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι θέμα απόφασης των ελληνικών αρχών. Η Ελλάδα με ανοικτή την πόρτα των αγορών δεν επιθυμεί νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους, αλλά ζητά αναδιάρθρωση του χρέους όπως είχε συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012 κάτι όμως που η Ευρώπη, χωρίς νέο μνημόνιο και πολιτική υποταγή δεν είναι εύκολο να χορηγήσει. Πρακτικά η κυβέρνηση  έχει χασει το κεκτημένο της διαγραφής του χρέους με την εμφάνιση πλεονασμάτων και το έκανε ζητούμενο!

Την ίδια ώρα η χώρα βρίσκεται ατύπως σε προεκλογική περίοδο, οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης δυναμώνουν, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση πιέζει ασφυκτικά, πλαίσιο που καθιστά απαγορευτική για την κυβέρνηση μια οπισθοχώρηση σε ακανθώδη σημεία της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο  η προεκλογική στρατηγική  οδηγεί   την κυβέρνηση να ξεκινήσει σταδιακά και πολύ ήρεμα μια φαινομενική διαδικασία απεμπλοκής από τα Μνημόνια, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε έως σήμερα.

Αποτελεί ζητούμενο ακόμη και το κεκτημένο της Πορτογαλίας
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σιωπηρά και με μυστικές επαφές Ελλήνων, αρμοδίων, τεχνοκρατών εντός και εκτός Ευρώπης, η κυβέρνηση ζητά  την δημιουργία χρηματικού αποθέματος, μέσω ομολογιακών εκδόσεων τους επόμενους μήνες, ώστε εάν η χώρα βαδίσει εκτός Μνημονίου να έχει επαρκές «μαξιλάρι» για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Τον δρόμο αυτό «φωτογράφισε» προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να επισημαίνει πως θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η χώρα πριν και μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο με αρκετές εκδόσεις σε όλες τις διάρκειες, έκτισε επαρκές «μαξιλάρι» εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες στις αγορές, χωρίς να λάβει προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ό,τι είναι να αποφασιστεί για την πορεία της χώρας εκτός προγραμμάτων στήριξης πρέπει να γίνει με τρόπο αρμονικό, χωρίς να γίνει αντιληπτό στην ελληνική κοινή γνώμη με την Ευρώπη και το ΔΝΤ να «δίνουν τις ευλογίες τους», και την Ε.Ε. να διαβεβαιώνει παράλληλα πως θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να στηρίξει τη χώρα, εάν το χρειαστεί, πάλι.


Αρέσει σε %d bloggers: