Βέλγιο: «Καμία απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας διαβεβαίωσαν οι βελγικές αρχές», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένας από τους πιθανούς στόχους τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία, ο Τζ. Τοντ τόνισε ότι η Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από τις αρχές του Βελγίου, οι οποίες «μας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν υπόψη τους καμία συγκεκριμένη απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες βελγικές αρχές για όλα τα ζητήματα ασφαλείας και πρόσθεσε ότι στο κτίριο της Επιτροπής εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και όπως σε κάθε οργανισμό, υπάρχει συνεχής έλεγχος της κατάστασης, ενώ λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προφύλαξης, κατά περίπτωση. Για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για τις απειλές κατά της Επιτροπής, ο Τζ. Τοντ παρέπεμψε στις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ολλανδικών μέσων ενημέρωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία.

Όπως μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας NOS, τουλάχιστον δύο από τους συλληφθέντες σε επιχείρηση των βελγικών αρχών προέρχονται από την Χάγη.

«Προετοίμαζαν επίθεση. Ένας από τους στόχους ήταν το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», μετέδωσε ο NOS επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

«Συγκεκριμένοι επίτροποι δεν αποτελούσαν στόχο. Θα ήταν μία επίθεση πιο πολύ σαν εκείνη στο Εβραϊκό μουσείο, με στόχο να σκοτωθούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, είναι ο Γάλλος Μεχντί Νεμουσέ, ο οποίος πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και τώρα είναι προφυλακισμένος στο Βέλγιο κατηγορούμενος για «ανθρωποκτονία που συνδέεται με την τρομοκρατία».

Η βελγική εφημερίδα L’Echo έγραψε ότι τους τελευταίους μήνες οι αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και οπαδών τους και προέβησαν σε πολλές συλλήψεις.

Έως και 400 Βέλγοι εκτιμάται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία κι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών και περίπου 90 από αυτούς έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με την L’Echo.

«Σημείο εκκίνησης για εμάς είναι ότι ένας στους 9 από αυτούς σχεδιάζει επίθεση. Αυτή είναι μία συντηρητική εκτίμηση, αν λάβουμε υπόψη μας και τα άτομα που τους βοηθάνε», δήλωσε μία πηγή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πηγές της δεν θέλουν να δώσουν λεπτομέρειες για τα σχέδια των επιθέσεων ή για τις επιχειρήσεις αποτροπής τους για λόγους ασφαλείας αλλά και για να μην τρομοκρατήσουν τους πολίτες.

«Δουλεύουμε συνεχώς για το πρόβλημα των τζιχαντιστών που επιστρέφουν. Συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας και αυτό μας οδήγησε στην πραγματοποίηση πολλών επιχειρήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στο ρεπορτάζ του, ο NOS μετέδωσε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την Τουρκία. Λέγεται ότι είχαν μείνει στη Συρία.

Η αστυνομία στις Βρυξέλλες και στη Χάγη πραγματοποίησαν ταυτόχρονα εφόδους σε σπίτια στις δύο αυτές πόλεις, περιλαμβανομένης της συνοικίας της Χάγης Σιλντερσγουίκ, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Η βελγική αστυνομία ανακάλυψε όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ η ολλανδική αστυνομία ανακάλυψε κείμενα τζιχαντιστικής ιδεολογίας, μετέδωσε ο NOS.


1 Σχόλιο

    • παπαδακης on 22 Σεπτεμβρίου 2014 at 22:37

    Στο μούγκα στο σταρ και στον σκαι το ξέρουν;
    Καθίστε στα αυγά σας έρχονται οι τζιχαντιστές!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: