Στο κόσμο τους τα κράτη μέλη μειώνουν τον προϋπολογισμό για απασχόληση, ανάπτυξη και έρευνα

Τα κράτη μέλη πιέζουν για περικοπές στο σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2015, προφανώς σε αντίθεση με τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το κεφάλαιο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για την ανεργία των νέων, κόβονται € 1.3 δισεκατομμύρια.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι για την έρευνα, η μείωση κατά 10% θα επηρεάσει 600 έργα που έχουν περισσότερους από 7.000

συμμετέχοντες, εκ των οποίων περίπου 1.400 είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον Επίτροπο Προϋπολογισμού, Jacek Dominik, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Επιτροπής, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν όλα τα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά η απουσία ευελιξίας οδήγησε σε περικοπές που είναι συχνά «ανόητες».

Όχι μόνο πολιτικές προτεραιότητες υπέστησαν μειώσεις, αλλά οι χώρες που πιέζουν για περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ολλανδία ή η Γερμανία, απορροφούν τα περισσότερα χρήματα. Αυτές οι χώρες είναι στην πραγματικότητα μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων των ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία θα υποστούν περικοπές.

Τα χρήματα υπάρχουν αλλά και δεν υπάρχουν

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή διαπραγματεύεται με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια τροποποίηση του προϋπολογισμού, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί για τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζουν να φθάνουν από τα κράτη μέλη. Μόνο για την πολιτική συνοχής, οι απλήρωτοι λογαριασμοί για το 2011-2012 ήταν € 11 δισεκατομμύρια, για το 2012-2013 ήταν € 16 δισεκατομμύρια, και για το 2013-2014, αυξήθηκαν στα 23,4 δις €. Προς το παρόν, η Επιτροπή εξακολουθεί να πληρώνει τους λογαριασμούς από τα έργα της περιόδου 2007-2013.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Συμβουλίου της πρότασης της Επιτροπής που είδε η EurActiv, οι μεγαλύτερες περικοπές που ζήτησαν τα κράτη μέλη είναι η γραμμή του προϋπολογισμού «Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση»: 1,9% σε δεσμεύσεις και 8,6% σε πληρωμές. Μια άλλη σημαντική περικοπή επηρεάζει τον τίτλο «Η Ευρώπη στον κόσμο», όπου τα κράτη μέλη ζητούν περικοπές 5,2%, σε σύγκριση με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Ο Dominik είπε στους ευρωβουλευτές ότι παρά την εμπλοκή της ΕΕ σε περιπτώσεις κρίσεων, ιδίως, στις γειτονικές χώρες, τα κράτη μέλη ζητούν μείωση € 384 εκατομμύρια από το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής.

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχει χρήματα και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για διορθωτικούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, οι ισχύουσες διαδικασίες δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτή την ετήσια διαδικασία. Ήδη τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή ζήτησε Σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού και την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού για «περιθωρίου για απρόβλεπτα» για ένα ποσό € 4δις ευρώ.

Όμως, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014 έχει επίσης επιπλέον έσοδα, κυρίως από την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους € 4.7 δις. Τα περισσότερα από τα πρόστιμα προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα.

Αν η ευελιξία υιοθετηθεί ως αρχή όπως επιμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την έγκριση του δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη να ζητήσει τροποποίηση του προϋπολογισμού, τουλάχιστον όχι για το 2015, είπαν στην EurActiv.

Οι ευρωβουλευτές βλέπουν την ευελιξία ως δυνατότητα να μετακινηθούν τα απλήρωτα ποσά μεταξύ των ετών, και την «ευρεία ευελιξία» για να μετακινηθούν οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, τόσο μεταξύ των ετών όσο και μεταξύ των κατηγοριών των δαπανών.

Όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 τον περασμένο Νοέμβριο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε επίσης και μια «διοργανική συμφωνία». Η εν λόγω συμφωνία λέει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για ένα Μέσο Ευελιξίας, αφού θα έχει εξετάσει πρώτα όλες τις δυνατότητες για την εκ νέου κατανομή των πιστώσεων στους τίτλους που απαιτούν πρόσθετες δαπάνες

Η ευελιξία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει ότι κάθε ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητο, δη σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Επιστολή Juncker

Σε επιστολή του προς την Αντιπρόεδρο και Επίτροπο για τον προϋπολογισμό Kristalina Georgieva, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, λέει ότι αναμένει από την ίδια κατά τη διάρκεια της θητείας του να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια των πιστώσεων πληρωμών, προτείνοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εβδομάδες της θητείας της, ένα σχέδιο για την ιεράρχηση των πληρωμών. Ωστόσο δεν γίνεται αναφορά στην ανάγκη να τεθεί σε ισχύ το Μέσο Ευελιξίας.

πληροφορίες EurActiv.gr


Αρέσει σε %d bloggers: