Έφυγε ο Στουρναρας και μειώνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Η εξίσωση του ΕΦΚ προκάλεσε θύματα, προβλήματα στην θέρμανση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και απώλειες εσόδων .

Η μετακίνηση του  κ. Στουρναρα στη ΤτΕ άνοιξε τον δρόμο για την Μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο η αποφαση θα ισχύσει για τη διάθεσή του από 15 Οκτωβρίου ως 30 Απριλίου. Αυτο προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη και επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τη νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,13 ευρώ το λίτρο από 1,25 ευρώ το λίτρο, βάσει της τρέχουσας διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης, το κόστος προμήθειας του πετρελαίου πέφτει στα 80 λεπτά το λίτρο, που είναι χαμηλότερο και από αυτό πριν την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, το 2011.

«Με τη μείωση των συντελεστών ΕΦΚ κατά 30%, αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα» επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αντιμετώπισαν πρόβλημα θέρμανσης τα τελευταία χρόνια λόγω των εμμονών του Γ. Στουρναρα.


Αρέσει σε %d bloggers: