Μνημονιακές τάσεις στριμώχνονται στην πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ

Μνημονιακές «τάσεις»  στριμώχνονται στην πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και  είναι ιστορικό πισωγύρισμα να μετέχουν  μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης.
Θ. Μαργαρίτης: «Κάναμε σοβαρά σφάλματα όταν μπήκαμε χωρίς σχέδιο στην κυβέρνηση»

Θ. Μαργαρίτης σε φαση αυτοκριτικής: «Κάναμε σοβαρά σφάλματα όταν μπήκαμε χωρίς σχέδιο στην κυβέρνηση»

Με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς το στέλεχος του κόμματος Θόδωρος Μαργαρίτης μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον BHMA FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι πιθανή μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ «και δυνάμεις από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους».

Κληθείς αρχικά να μιλήσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μια πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο Θ. Μαργαρίτης σημείωσε πως «η τοποθέτηση Κουβέλη λέει ότι η επιλογή προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συνυπολογίζει και τις ασκούμενες πολιτικές, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτές δεν αλλάζουν».

Και εξήγησε πως «με αυτά που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε ότι οι ασκούμενες πολιτικές αλλάζουν. Οι ασκούμενες πολιτικές εμποδίζουν τις απαραίτητες συναινέσεις για την εκλογή ΠτΔ. Τελεία και παύλα…»

Στη συνέχεια ο Θόδωρος Μαργαρίτης έκανε λόγο για θεωρίες συνωμοσιών σχετικά με τις κινήσεις της ΔΗΜΑΡ:

«Εγώ ένα πράγμα που απεχθάνομαι και έχω πετάξει από την κομμουνιστική μου παράδοση είναι η θεωρία των συνωμοσιών. Όταν ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ μπήκαν στην κυβέρνηση, όλοι έλεγαν ότι είναι μια μαριονέτα και ότι μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διαψεύστηκαν, όταν φύγαμε από την κυβέρνηση. Όταν φύγαμε από την κυβέρνηση, έλεγαν ότι θα πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύστηκε και αυτό. Είναι κάποια δημοσιογραφικο-πολιτικά ζητήματα που είναι εύκολα και συγκροτούνται στις θεωρίες των συνωμοσιών», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Θ. Μαργαρίτης είπε:

«Εκτιμούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή πολιτική του, δυστυχώς δεν μπορεί να συγκροτήσει ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχει μείζονα πολιτική πρόταση σε συγκεκριμένα θέματα. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι είναι ευθεία οδός η σχέση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζεται. Προφανώς ενδιαφερόμαστε να υπάρχουν συναινέσεις στη χώρα, υπογραμμίζουμε ότι αυτή την ώρα χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση και θεωρούμε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελέσει συστατικό στοιχείο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, λόγω των δεσμεύσεων που έχει από το φιλελεύθερο σχέδιο. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτή η ανάλυση δεν σημαίνει ούτε προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούμε λύσεις για τη σύγκλιση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας σε μια κατεύθυνση προοδευτικής διακυβέρνησης.»

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και σε ερώτηση για την εσωστρέφεια στη ΔΗΜΑΡ, ο Θ. Μαργαρίτης έκανε λόγο για «στελέχη πολύ φλυαρα και με εγωκεντρικές θέσεις»

«Γι’ αυτό πάθαμε ό,τι πάθαμε, σε αρκετές περιπτώσεις», πρόσθεσε και καταφέρθηκε εναντίον της Μεταρρυθμιστικής Τάσης: «Πρώτα απ’ όλα, η Μεταρρυθμιστική Τάση αποχώρησε πριν το Συνέδριο. Ακόμη και θεσμικά, μια τάση που θέλει να λέγεται μεταρρυθμιστική, θα πρέπει να δώσει τη μάχη της στο Συνέδριο και ακόμη και αν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις, τότε να επανεκτιμήσει τη θέση της. Εδώ βιάστηκε και έκανε το μεταρρυθμισμό, αριστερισμό στο εσωτερικό πεδίο. Τώρα, αν κάποιοι άλλοι – ευτυχώς όχι πολλοί – μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προγραμματική βάση, επίσης κάνουν λάθος. Θεωρούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει κορμό τη Ν.Δ. Μπορεί να έχει τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι και από τη ΔΗΜΑΡ και από τους Οικολόγους. Η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει κορμό τη ΝΔ λοιπόν, διότι έχει τις δουλείες του νεοφιλελεύθερου σχεδίου, αλλά για εμάς πρέπει να είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Οικολόγων και όλων, δηλαδή, των δυνάμεων (του χώρου)», σημείωσε.

Ακολούθως, προσπαθώντας να κάνει την αυτοκριτική του, ο Θ. Μαργαρίτης που ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, είπε:

«Στο κομμάτι της αυτοκριτικής και εγώ ο ίδιος, που ήμουν στον ηγετικό πυρήνα, πιστεύω ότι κάναμε σοβαρά σφάλματα όταν μπήκαμε χωρίς σχέδιο στην κυβέρνηση και απλώς με την αγαθή πρόθεση να μείνει η χώρα στο ευρώ. Χωρίς να βάλουμε όρους και προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης, με το έντονο μπλε χρώμα που πήρε, και για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Μετά, φύγαμε από την κυβέρνηση με έναν τρόπο αιφνιδιαστικό, χωρίς να έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο και για τις αποφάσεις που πήραμε και για όσα πράγματα είδαμε στην κυβέρνηση ότι δεν γίνονταν και σιωπούσαμε τότε, για το καλό του κυβερνητικού συνασπισμού».

ρεπορτάζ από τα ΝΕΑ


Αρέσει σε %d bloggers: