Γερμανίδα βουλευτής ζητά να καταβληθούν η αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Να αναλάβει τις ευθύνες της για τα ναζιστικά εγκλήματα και να καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις ως οφείλει, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση η γερμανική Αριστερά. Το ηγετικό στέλεχος του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, δεν παραλείπει να σχολιάσει και τη στάση της Γερμανίας προς την Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές που βλέπει στην πιθανή άνοδο της ελληνικής Αριστεράς στην εξουσία.

Σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke, σχολιάζει σχετικά με το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και  αποζημιώσεων πως το κόμμα της «έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος». «Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλαιές αποζημιώσεις και το χρέος», θα πει χαρακτηριστικά, για να δηλώσει με αισιοδοξία πως «στο τέλος, το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».

Αναφορικά με την πολιτική που η Γερμανία ακολουθεί στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους η Τσίμερ, εκτιμά πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την αρχή όφειλε να γνωρίζει πως μία μονολιθική λιτότητα, μία μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση και ιδιωτικοποίηση, ένας αυστηρός περιορισμός των δημοσίων δαπανών, μία μείωση του δημόσιου τομέα, δεν θα συνιστούσαν αναπτυξιακό μέτρο και πως από την αρχή θα έπρεπε να υπάρχει ένα εξειδικευμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. «Όπως με την Ελλάδα, θα έπρεπε να βοηθηθούν κι άλλες χώρες να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς ν΄αναχαιτισθεί η ανάπτυξη, να αντιμετωπιστεί η ανεργία κι έτσι να επικρατήσει και η κοινωνική σταθερότητα, με προσανατολισμό στα κοινωνικά προγράμματα, στην αειφόρο ανάπτυξη, τις κοινωνικές παροχές και φυσικά την ενίσχυση του μικρομεσαίου τομέας της Οικονομίας», τονίζει.

Απαντώντας στις επικρίσεις που θέλουν το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς να τηρεί αποστάσεις από το ελληνικό ζήτημα, η κα. Τσίμερ υπεραμύνεται της στάσης που κρατάει το κόμμα της υπογραμμίζοντας πως το Die Linke έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον ελληνικό λαό. «Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως οι χειρισμοί αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και στο τέλος καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας», λέει στη συνέντευξη της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όσον αφορά την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αυτός αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, διατυπώνει την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουν και τη βεβαιότητα ότι θα αγωνιστεί, ώστε να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Δεν παραλείεπει να προειδοποιήσει ωστόσο πως σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της εξουσίας «δεν θα πρέπει μετά τη νίκη του να χαλαρώσει, αλλά να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού έργου». «Να προχωρήσει σε ρήξεις και να αποτελέσει την απαρχή για μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία», συμπληρώνει.

tvxs

Αρέσει σε %d bloggers: