Αιτία επέμβασης αν το ΙΚ επιτεθεί σε οθωμανικό τάφο στη Συρία

rp_erdogan3.jpg Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  απείλησε σήμερα Σάββατο, με αντίποινα αν οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιτεθούν στον τάφο ενός Οθωμανού αξιωματούχου που βρίσκεται στη Συρία και τελεί υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.

«Δεν θα διστάσουμε καθόλου να απαντήσουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι εκεί. Σαράντα στρατιώτες μας σταθμεύουν σ” αυτή τη ζώνη που αποτελεί τουρκικό έδαφος», προειδοποίησε από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν.

«Αν αγγίξει κανείς ακόμη και μια τρίχα των στρατιωτών μας, η Τουρκία με το στρατό της θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο και από τη στιγμή

εκείνη όλα θα αλλάξουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει θέσει από καιρό σε καθεστώς ενισχυμένης ετοιμότητας το στρατιωτικό απόσπασμα γύρω από τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ στη Συρία εξαιτίας του κινδύνου να δεχθεί επίθεση.

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει εξουσιοδοτήσει τους στρατιώτες του, στους οποίους έχει αναθέσει να προστατεύουν αυτή την ιστορική τοποθεσία που βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. μέσα στο συριακό έδαφος, να ανοίξουν πυρ σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν του 1ου, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται τουρκικό έδαφος από την υπογραφή, το 1921, μιας συνθήκης ανάμεσα στη Γαλλία, που κατείχε τότε το έδαφος αυτό, και την Τουρκία.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα Σάββατο ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» στο εσωτερικό της Συρίας ώστε να προστατεύονται εκεί οι άμαχοι πληθυσμοί και να περιοριστεί η ροή των προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη στο έδαφός της περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο.

 


Αρέσει σε %d bloggers: