Περιστέρη: Στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας σημαντικός στρατηγός

Την εκτίμηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα ή σε έναν εξαιρετικά  σημαντικό στρατηγό έκανε η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στο Τύμβο Καστά στην Αμφιπολή, Κατερίνα Περιστέρη.

Mιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του “Mega”, η αρχαιολόγος ανέφερε πως γνώριζε με την ομάδα της από πριν ότι είναι τάφος, «όμως το γεγονός ότι βρέθηκε η θύρα αποτελεί επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τύμβο ακόμα και για τους πιο δύσπιστους», πρόσθεσε.

«Είναι η  εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.  Πρόκειται για έναν Μακεδονικό τάφο αλλά με κάποια ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά. Υπάρχουν κάποια οικουμενικά, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε σε άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε αποτελεί μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο», εξήγησε.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε για διαρροές στον Τύπο, η κ.Περιστέρη τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη της ανασκαφής. Αντιθέτως, η ίδια θεωρεί πως αυτό είναι κάτι καλό, διότι έτσι γίνεται σωστή ενημέρωση, αφού μεταφέρεται η δουλειά που γίνεται στο λόφο Καστά σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας για τις επικρίσεις από συναδέλφους της αρχαιολόγους είπε χαρακτηριστικά: «Με πικραίνει αυτό το γεγονός γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας».

Μαυρογιάννης: Οι Καρυάτιδες δείχνουν πως είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθησή του πως στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνας.

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε βέβαιος πως πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα, συμφωνώντας με την επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά Κατερίνα Περιστέρη.

«Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ.. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ.. Εδώ όμως, υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιία δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται “Ιερό”. Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.» υποστήριξε ο κ. Μαυρογιάννης που δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της Κ. Περιστέρη για τη χρονολόγηση του τάφου: «Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας, ένα από τα στοιχεία που μαρτυρά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου είναι οι Καρυάτιδες, οι οποίες όπως υποστήριξε, παραπέμπουν στον τόπο καταγωγής του Ηφαιστίωνα, την Αθήνα.

Πηγή:www.capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: