Σε νεο μνημονιο light μας παει ο Σαμαράς

Καστελοριζο Χαρακτήρα συμφωνίας για έξοδο από το Μνημόνιο επιχειρεί να δώσει με δηλώσεις του στο Bloomberg και σε διεθνή media ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας πως το Κοινοβούλιο συζητά και θα ψηφίσει την Παρασκευή την πρόταση της κυβέρνησης για τερματισμό της κηδεμονίας από την τρόικα και κάλυψη των αναγκών της χώρας από τις αγορές. «Θα είμαστε μια χαρά» επισήμανε στα διεθνή media επιχειρώντας να διαμορφώσει τις συνθήκες και να πείσει για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταπεξέλθει αυτόνομα στις ανάγκες της. Ο πρωθυπουργός

επιχειρώντας όμως να αμβλύνει τις εντυπώσεις έκανε λόγο για άλλο μηχανισμό εποπτείας, ώστε να μην έρθει σε μετωπική με τον Μάριο Ντράγκι και προκαλέσει αναταραχή στις τράπεζες, λόγω των δηλώσεων για τα ABS.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η βελτίωση των Δημόσιων οικονομικών σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζουν τώρα την Ελλάδα οι αγορές επιτρέπουν στη χώρα την πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως η Βουλή θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επ αυτού του σχεδιασμού.

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και οδηγούν σε πλήρη αναδιαμόρφωση του τοπίου, καθώς αποκαλύπτεται ότι ετοιμάζεται να ταυτίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με την έξοδο από το Μνημόνιο χρεώνοντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας υπό κηδεμονία.

Την κάθετη διαφωνία του με αυτή την πρακτική έχει εκφράσει ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από το Μνημόνιο το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα στις αγορές έχει κλείσει. Διαφορετικά είναι τα δεδομένα που βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εκτιμά πολύ υψηλότερα τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός όμως θα κληθεί να πείσει και τις αγορές όπου η S&P έχει επισήμως ανακοινώσει ότι για να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα πρέπει πρώτα να βρεθεί λύση για το χρέος το οποίο σε επίπεδα άνω του 120% δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο με βάσει τα μοντέλα του ΔΝΤ.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία του reprofiling ώστε να αναδιαρθρωθούν οι λήξεις των ομολόγων και να σταθεροποιηθεί χαμηλότερα το μέσο επιτόκιο, κίνηση η οποία θα βοηθήσει στην ταχύτερη υποχώρησή του κάτω από το κομβικό σημείο του 120%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προσπαθώντας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της τρόικας ανακοίνωσε ότι για να κάνει η ΕΚΤ αποδεκτά –τα χαμηλότερης ποιότητας- ABS των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει η χώρα να παραμείνει σε Μνημόνιο.

Αντιλαμβανόμενος όμως όλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν διαφορετικό μηχανισμό εποπτείας που θα συνεπάγεται χαλαρότερη επιτήρηση και θα προϋποθέτει έξοδο της τρόικας.

με πληροφορίες από Sofokleousin.gr

Αρέσει σε %d bloggers: