ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αλλά ας το ξανασκεφτείτε

Η Ελλάδα θα αποφασίσει αλλά ας το ξανασκεφτείτεΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ

Εν μέσω της εξελισσόμενης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να μεταφέρει και να συζητήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τερματισμό της δανειακής σύμβασης του Ταμείου με τη χώρα μας.

 Εν μέσω της εξελισσόμενης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να μεταφέρει και να συζητήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τερματισμό της δανειακής σύμβασης του Ταμείου με τη χώρα μας. Η δανειακή σύμβαση της ΕΕ με την Ελλάδα ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Στο ΔΝΤ έχουν καταγραφεί κάποια δεδομένα που αφορούν τις δυνατότητες της Ελλάδας να αντεπεξέλθει μόνη της και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν και επικρατεί η άποψη, από την κ. Λαγκάρντ μέχρι τον κ. Τόμσεν και τον κ. Γκογιάλ, ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη, καθώς η χώρα μας θα έχει ανάγκη δανεικών και τα επόμενα χρόνια. Με τα παραπάνω δεδομένα, η γενική διευθύντρια και οι συνεργάτες της θα αναμένουν στο γραφείο της τους απεσταλμένους του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Είναι δεδομένο και το υπονόησε ο κ. Τόμσεν ότι σήμερα Κυριακή θα ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για την αποχώρηση (;) του ΔΝΤ από την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί επιθυμία του κ. Σαμαρά. Η κ. Λαγκάρντ φέρεται πανέτοιμη για τη συζήτηση αυτή, έχει προτάσεις και ιδέες και βασικά αυτές καλύπτουν όλο το φάσμα του ελληνικού Προγράμματος ακόμα και την προσφορά «βοήθειας» στον πρωθυπουργό για να εξηγήσει στον λαό τα νέα δεδομένα, στην περίπτωση βεβαίως που αποφασίσει να παραμείνει σε μία συμφωνία με το Ταμείο χωρίς να λαμβάνει τις δόσεις – διότι και αυτό αποτελεί επιλογή του.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, σήμερα ξεκινά επίσημα η συζήτηση για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, σήμερα ξεκινά επίσημα η συζήτηση για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Το «δίχτυ προστασίας» που προτείνει η κ. Λαγκάρντ, και μάλιστα σε μια καινούργια σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ταμείου, αφορά ειδικά την αντιμετώπιση των αγορών, αλλά και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά την ελληνική οικονομία. Τα δεδομένα, όπως τα αντιλαμβάνεται το ΔΝΤ, είναι ότι η Ελλάδα, αλλά και κάθε χώρα στην κατάσταση της χώρας μας, θα ήταν προστατευμένη έναντι των αγορών εάν συνέχιζε τη σχέση της με το Ταμείο. Βασικά δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και είναι πιο εύκολο να εμπιστευθούν την Ελλάδα και οι επενδυτές, πέραν της προφύλαξης από τις αγορές. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί, αντίθετα πρέπει να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της κ. Λαγκάρντ και των συνεργατών της, καθώς στην προσπάθειά της να εξέλθει από την κρίση θα έχει σημαντικό αρωγό το Ταμείο και τους αξιωματούχους του.

Ζητήσαμε την άποψη του Ταμείου για διάφορα σοβαρά θέματα, που αφορούν γενικά το ελληνικό Πρόγραμμα και ειδικά τη «νέα σχέση» που προτείνει η κ. Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας με τον κ. Χαρδούβελη, αλλά όσο περνούν οι μέρες οι θέσεις του Ταμείου θα γίνονται πιο «καθαρές». Πάντως, υπογραμμίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η κυβέρνηση είναι ελεύθερη να λάβει τις αποφάσεις της χωρίς πίεση και εάν η χώρα οδηγηθεί εκτός Προγράμματος, η επιλογή της Ελλάδας θα είναι απόλυτα σεβαστή.

Τηρούν τις ισορροπίες
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν τα θέματα αφορούν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι πρέπει να τηρούν τις ισορροπίες και να μην τοποθετούνται για τα τεκταινόμενα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Προς το παρόν, οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενικές και ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, δεν είχε προγραμματίσει καμία επίσημη επαφή με το Ταμείο. Βεβαίως, συχνά διακινούνται πληροφορίες ότι ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Σταθάκης έχουν «ανοικτή γραμμή» με τον κ. Τόμσεν, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από καμία πλευρά.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι εάν η χώρα μας επιλέξει την έξοδο από το Πρόγραμμα, «σταματούν όλα εδώ», κατά την έκφραση ενημερωμένης εκτός Ταμείου πηγής, η οποία πρόσθεσε: «Ούτε μνημόνιο θα υπάρχει, ούτε απειλές και εκβιασμοί για μέτρα, ούτε επιθεωρήσεις». Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα παίρνει το ρίσκο να προχωρήσει μόνη της με την ελπίδα ότι θα εγκαταλειφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος για ανεξέλεγκτες προσλήψεις και αύξηση των εξόδων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Αρέσει σε %d bloggers: