Τροπολογία-πρόκληση για τα υπερχρεωμένα κόμματα

Ακατάσχετο το 40%
Τροπολογία-πρόκληση για τα υπερχρεωμένα κόμματα

 «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…Την ώρα που η συγκυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάβει το πράσινο φως για να γλιτώσει τα χρήματα που δικαιούται από την κρατική επιδότηση από την κατάσχεση. Όπως είναι γνωστό τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα της χώρας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχουν υπέρογκα χρέη προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από κατάσχεση. Και τα δύο κόμματα βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι στα γραφεία καταγγέλλουν ότι μένουν απλήρωτοι επί μήνες. Με την τροπολογία-πρόκληση γλιτώνουν από κατάσχεση το 40% της συνολικής κρατικής επιδότησης. 

Η τροπολογία

Την τροπολογία «σανίδα σωτηρίας» κατέθεσαν ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης της ΝΔ και ο Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος την έκανε δεκτή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής επιδότησης που δικαιούνται τα κόμματα θα είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζει «ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο στα κόμματα για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους».

Τα χρέη

Από το 2000 μέχρι και το 2013 τα κόμματα έλαβαν από τον κρατικό κορβανά 700 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, λάμβαναν τις υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις από τις τράπεζες με εγγύηση τη μελλοντική τους κρατική χρηματοδότηση, που βασίζεται στα ποσοστά τα οποία λαμβάνουν στις εκλογές.

Όμως, από τη μία κρίση και από την άλλη τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν, τα δύο βασικά κόμματα της συγκυβέρνησης έφτασαν να χρωστούν στις τράπεζες σήμερα 252 εκατ. ευρώ και μέσω νέων δανείων προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουν και εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με νέα. Κι αυτό, διότι χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, στηριζόμενοι όμως στα ποσοστά που είχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


Αρέσει σε %d bloggers: