Σφυροκόπημα στα ομόλογα με 10ετές στο 8,933%! Προετοιμασίες στο καστελόριζο για ανακοινώσεις

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί η νέα διάσωση της χώρα από το Καστελόριζο!

Μαζικό sell off στα ομόλογα του Νότου. Σε απόσταση αναπνοής το ελληνικό 10ετές από το 9%. Πάνω από το 7% οι αποδόσεις 5ετών και 3ετών ομολόγων. Η αποτυχημένη δημοπρασία της Ισπανίας και οι ανησυχίες για την Ελλάδα.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και σήμερα τα ομόλογα της Ελλάδας. Η απόδοση του 10ετούς νωριτερα εκτοξεύθηκε στο 8,933%. Οι αποδόσεις των 5ετών και των 3ετών τίτλων πέρασαν το 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,319%, ενώ του 3ετούς

τίτλου βρίσκεται ακόμη υψηλότερα στο 7,572%.

«Η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται στις ανησυχίες για την εγχώρια πολιτική κατάσταση» εξηγούν οι Financial Times επισημαίνοντας τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά και τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.

«Εδώ και μήνες υποστηρίζουμε ότι θα υπάρξει νέα αναταραχή στην αγορά ομολόγων» υποστηρίζει ο Steven Barrow της Standard Bank και συμπληρώνει: «Είναι δύσκολο βεβαίως να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα συμβεί κάτι, αλλά το άλμα που καταγράφεται στα ελληνικά yield μπορεί να αποδειχθεί καναρίνι στα ανθρακωρυχεία για τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης».

Η αφορμή δόθηκε σήμερα από τη σημερινή δημοπρασία 10ετών και 15ετών ομολόγων της Ισπανίας, όπου η Μαδρίτη δεν πέτυχε να αντλήσει τον ανώτερο στόχο των κεφαλαίων που έχει θέσει. Συγκεκριμένα, η Ισπανία άντλησε 3,2 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως τον Οκτώβριο του 2024 και του 2028, έναντι στόχου στα 3,5 δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω εάν είναι προπομπός και άλλων προβλημάτων που έρχονται, αλλά σίγουρα βλέπουμε sell off στην περιφέρεια» εξηγεί ο Andrew Wilson της Goldman Sachs Asset Management και παρομοίασε τις εξελίξεις με ταινία τρόμου.

Τα 10ετή yield της Ισπανίας ενισχύονται κατά 26 μονάδες βάσης στο 2,35%, της Ιταλίας κατά 26 μονάδες βάσης στο 2,66% και της Πορτογαλίας κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,51% και της Ιρλανδίας κατά 19 μονάδες βάσης στο 1,90%.

«Είναι αρχή ακόμη, αλλά φαίνεται ότι η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της στο πόσα μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση της διεθνούς ανάπτυξης και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ πιο σοβαρό θέμα» σχολιάζει ο Mathias van der Jeught της KBC.

Σημειώνεται πως νωρίτερα υπήρξαν νέα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, αγγίζοντας το 0,3%, ενώ οι εξαγωγές της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3%. Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Γερμανίας, επέμεινε στην πολιτική λιτότητας, υποστηρίζοντας πως «δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την κρίση».

Πληροφορίες από euro2day

 


1 Σχόλιο

    • RYaN on 16 Οκτωβρίου 2014 at 15:05

    Wall Street Journal: Η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει τα παιχνιδάκια διάσωσης των χρεωκοπημένων τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου. Τα stress tests πρέπει να είναι καθαρά.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: