Συνάντηση της ομοσπονδίας στρατιωτικών με τον ΣΥΡΙΖΑ,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑΣτην συνάντηση μεταξύ άλλων τεθήκαν το «καυτό»  θέμα του ασφαλιστικού των 1990-92  το θέμα του συνηγόρου του στρατιωτικού και το θέμα του μισθολογίου!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Οκτ. 2014

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2014, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής των Ελλήνων, έλαβε χώρα συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τον Οργανωτικό Γραμματέα,  αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών, Θοδωρή Δρίτσα, το Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργο Βαρεμένο και το μέλος της εν λόγω Επιτροπής και Βουλευτή Β’ Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου.

Η συνάντηση και η συζήτηση που αναπτύχθηκε κινήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και δόθηκε η δυνατότητα στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας να εκθέσει θέματα που απασχολούν τα μέλη της και εν γένει τους Έλληνες στρατιωτικούς, με την αναφορά των βουλευτών σε ένα έκαστο εξ αυτών (των θεμάτων), ως εξής:

1. Συλλογική έκφραση εν ενεργεία στρατιωτικών

Για τη συλλογική έκφραση των εν ενεργεία στρατιωτικών η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αναγνώρισης της διακλαδικής συλλογικής έκφρασης, με θέσπιση νόμου που στηρίζεται στις διατάξεις περί συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών υπαλλήλων και εξασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης.

2. Ωράριο εργασίας – αποζημίωση υπερωρίας, νυκτερινών, κλπ.

Σχετικά με το Ωράριο εργασίας και την αποζημίωση υπερωρίας, νυκτερινών, κλπ. οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν το ότι παρά τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για εφαρμογή του ωραρίου του δημόσιου τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις (εξαιρουμένων ορισμένων ιδιαίτερων δραστηριοτήτων του προσωπικού), η μη εφαρμογή του θα πρέπει να τακτοποιηθεί ενώ, το θέμα των αποζημιώσεων θα πρέπει να εναρμονιστεί με το μοντέλο που κατ΄αναλογία εφαρμόζεται για το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας.

3. Καταταγέντες τα έτη 1990 – 1992

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με την ψήφιση και θέση σε ισχύ του συνταξιοδοτικού νόμου 3865/2010 ο οποίος προκάλεσε την άνιση, δυσμενή και διακριτική μεταχείριση προς τους Έλληνες στρατιωτικούς, καταταγέντες από 01-7-1990 έως και 31-12-1992, οι οποίοι μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν ως παλαιοί ασφαλισμένοι. Αναγνωρίστηκε η αδικία που έχει σημειωθεί καθώς και η ανάγκη αποκατάστασής της με τη βούληση του κόμματος να προχωρήσει σε ενέργειες αρμοδιότητάς του.

4. Συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων ε.ε στρατιωτικών στα ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων και των υπ΄ αυτών ειδικών λογαριασμών

Η Συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εν ενεργεία στρατιωτικών στα ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων και των υπ΄ αυτών ειδικών λογαριασμών θεωρήθηκε αυτονόητη σύμφωνα και με τις βασικές θέσεις του κόμματος.

5. Συνυπηρέτηση με συζύγους δημοσίους υπαλλήλους

Η Συνυπηρέτηση με δημοσίους υπαλλήλους θεωρείται επίσης από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες υπήρξε δέσμευση για ενέργειες αλλαγής της ταχύτητας των διαδικασιών ικανοποίησης των αιτημάτων του προσωπικού.

6. Δημιουργία ombudsman (συνηγόρου του στρατιωτικού) για τους στρατιωτικούς

Προτάθηκε και υιοθετήθηκε το αίτημά μας για δημιουργία ombudsman (συνηγόρου του στρατιωτικού) για τους στρατιωτικούς, θεσμός που έχει δημιουργηθεί ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και λειτουργεί προς όφελος και του Υπουργείου Άμυνας αλλά και των ίδιων των στρατιωτικών.

7. Μισθολόγιο στρατιωτικών

Στο τέλος συζητήθηκε το μισθολόγιο των Στρατιωτικών, θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και έχει κινητοποιήσει τους στρατιωτικούς για την ήδη εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για τη μερική συμμόρφωσή της προς την υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η άποψη περί απόλυτου σεβασμού στις αποφάσεις της δικαιοσύνης ενώ ήταν κοινή η θέση για αναγκαία θέσπιση ενός δίκαιου και ορθολογικού μισθολογίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας
Μαστρογιαννάκης Χρίστος
Υπολοχαγός (ΠΒ)
6937087925


Αρέσει σε %d bloggers: