Ρέγκλινγκ Η κυβερνηση φταίει για την κατάρρευση του χρηματιστηρίου

Ο επικεφαλής του ESM ρίχνει την ευθύνη στην πρόωρη έξοδο στις αγορές

Ρέγκλινγκ «αδειάζει» Βούλτεψη

Την άποψη ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Η άποψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία και επανέλαβε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την πρόσφατη κατάρρευση του χρηματιστηρίου στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πρόωρα από το υπάρχον πρόγραμμα προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές» , είπε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Μπρατισλάβα, και προσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι «ανολοκλήρωτες».

Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος επιμένει να συνεχίζει τα σενάρια περί ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αρνητική στάση των αγορών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, η Σοφία Βούλτεψη απέδωσε για μια ακόμα φορά την κατρακύλα των αγορών στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, έναντι των εταίρων. Μάλιστα υποστήριξε πως η αντίδραση των αγορών τρόμαξε και την ίδια την Κουμουνδούρου και την υποχρέωσε να αλλάξει στάση.

Επίσης τόνισε πως έπρεπε να ανοίξει τη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει τέλη του έτους και απομένει μόνο το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016. Πρόσθεσε πως «όταν βγήκε η Ιρλανδία από το μνημόνιο, στις 13 Σεπτεμβρίου, όλοι σιώπησαν και δεν έλεγαν τρέλες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Newsroom Enet


14 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 21 Οκτωβρίου 2014 at 01:07

  Ο Münchau, στο επόμενο άρθρο, εξηγεί γιατί δε φταίει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση. Με τη μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της υπερβολής 🙂

  • alatzaz on 21 Οκτωβρίου 2014 at 10:14

  Πολυ μεγαλη σημασια δινετε στο κουβα αυτο που λεγεται βουλτεψη με το αδειαμα του ρεγκλινκ……φανταζομαι οτι ουτε που την ξερει,,,,,,,,σιγα τα λαχανα και το σπουδαιο πολιτικ προσωπο,,,,,,,ενας βοθρος…..

  • nick on 21 Οκτωβρίου 2014 at 20:01

  η εφημερίδα Handelsblatt σe άρθρο της σημειώνει πως η ελληνική πτυχή της κρίσης οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ενδογενείς παράγοντες. «το φάντασμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει τους επενδυτές»

  • Ισόνομος Πολίτης on 21 Οκτωβρίου 2014 at 21:16

  Η κρίση η Ελληνική ασφαλώς έχει και ενδογενείς αιτίες, αλλά όχι μόνο!
  Από τη στιγμή που οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί έγιναν προσεκτικότεροι και η χρηματοδότηση όλων των τραπεζών δυσκολότερη, είχαμε και τα πρώτα τα «κακά μαντάτα…»
  Και αυτά μεταφράστηκαν ταχύτατα σε:
  • Δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων,
  • Δυσκολίες στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου
  • Περιορισμός στα καταναλωτικά και κατασκευαστικά δάνεια
  Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές ήταν τα πρώτα συμπτώματα της διεθνούς ύφεσης..
  Το Ελληνικό πρόβλημα φάνηκε και έγινε οξύτατο αργότερα από τρεις κυρίως αιτίες:
  • Η μία ήτανε ή αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης
  • Η άλλη ήταν η μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και τέλος
  • Η φυγή των καταθέσεων (περίπου 100 δις) στο εξωτερικό
  Αν δεν χρηματοδοτούμασταν από το Δ,Ν.Τ και την Ε.Ε , η Χώρα θα κατέρρεε και οι συνέπειες αυτής της κατάρρευσης είναι αδιανόητο και απίθανο να τις συλλάβει ο κοινός ανθρώπινος νους.
  Τα κεφάλαια των καταθετικών λογαριασμών ακόμη σήμερα παραμένουν σε μεγάλο ύψος ακόμη στο εξωτερικό και μια ενδεχόμενη συριζαίικη κυβερνητική αλλαγή, θα μεγαλώσει και θα επιτείνει πολύ το πρόβλημα.
  Είναι πιθανό ο κοσμάκης θα ξημεροβραδιάζεται στα τραπεζικά ATMs, στα S.M και…..στους φούρνους..
  Μη σας φαίνεται καθόλου παράξενο…
  Κακή η οικονομική ανασφάλεια, αλλά δυστυχώς υπαρκτή και σε υπερβολικό βαθμό στην συντριπτική πλειονότητα των σημερινών «νεοελλήνων»…

   • RYaN on 22 Οκτωβρίου 2014 at 00:26

   Τα παραπάνω έχουν το άρωμα του πολύ κακού κρατικού δανεισμού του 2010, με τα λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων. Από το 2011 δημιουργήθηκε το EFSF και από το 2012 o ESM, στα οποία παρεμπιπτόντως προίσταται ο εικονιζόμενος Klaus Regling, τα οποία δανείζονται από ιδιώτες με εγγυήσεις των ευρωπαϊκών κρατών και με τη σειρά τους δανείζουν τα κράτη που έχουν ανάγκη, μετά από κοινές ευρωζωνικές αποφάσεις. Δηλαδή, στην ουσία, πρόκειται εδώ και 3 χρόνια για καθαρό δανεισμό από τις αγορές με απλές εγγυήσεις τρίτων.
   Αν λοιπόν εσύ μπεις τριτεγγυητής για να πάρει ένας φίλος σου δάνειο από την τράπεζα, δε δανείζεις εσύ το φίλο σου, αλλά η τράπεζα. Εσύ απλά δείχνεις εμπράκτως ότι εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα του φίλου σου.
   Η μόνη διαφορά ήταν ότι οι Γερμανοί δεν ήθελαν να φαίνεται ότι οι αγορές δανείζουν απευθείας την Ελλάδα με εγγυήσεις των άλλων (τους φάνηκε κάτι πολύ κοντά στο ευρωομόλογο), ενώ ήθελαν επιπλέον να παίξουν το παιχνίδι του μνημονίου (δηλαδή, κάνεις αυτά και παίρνεις μία δόση) για να εξευμενίσουν την κεντροευρωπαϊκή κοινή γνώμη που κατάπιε σχεδόν αμάσητη την πολύ βολική συκοφαντία περί τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων. Γι’ αυτό έφτιαξαν έναν ενδιάμεσο φορέα που ανέλαβε να κρύβει το πόσο εύκολο ήταν να μην είχε υπάρξει όλη αυτή η κρίση μέσα σε μια Ευρωζώνη με υγιείς δεσμούς μεταξύ των μελών της.

    • Ισόνομος πολίτης on 22 Οκτωβρίου 2014 at 08:19

    Σωστές και τεκμηριωμένες οι επισημάνσεις του κ.RYaN και φυσικά με τη προϋπόθεση πάντα ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και πολύ περισσότερο βέβαια της Ευρωζώνης..
    Το ερώτημα και η θλιβερή υπόθεση είναι, τι θα γινότανε και πως θα εξελισσότανε η κατάσταση στην περίπτωση που η Ελλάδα ήτανε εκτός των «τειχών»….
    Και το χειρότερο, αν την πετάγανε «εκτός» και επέστρεφε στη δραχμή με μηδενικά συναλλαγματικά αποθέματα…
    Και για μερικούς «ξύπνιους» εδώ e-συνομιλητές επισημαίνω στην προκειμένη περίπτωση, ότι το σιτάρι (πες ψωμάκι καλύτερα) εισάγεται κατά 68% από τρίτες χώρες και πληρώνεται σε ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ….

     • RYaN on 22 Οκτωβρίου 2014 at 23:29

     Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδανικότερο από το να εισάγεις φτηνά και να εξάγεις ακριβά. Όσον αφορά στο τελευταίο που αναφέρεις, θα βρεις ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο εδώ (με bold).

  • Astrexas on 21 Οκτωβρίου 2014 at 23:11

  το προβλημα ειναι οτι ο συριζα κατεβαινει στις εκλογες.

  Εαν αυριο το πρωι μετα απο μια Γενναια αποφαση της ηγεσιας του αποσυρθει απο την εκλογικη διαδικασια..θα φαμε με χρυσα κουταλια..το χρηματιστηριο θα πιασει τις 6 τοσο χιλιαδες μοναδες..η ανεργια θα πεσει κατω απο το 8% κτλ

   • Ισόνομος πολίτης on 22 Οκτωβρίου 2014 at 08:32

   Οι Συριζαίοι Αστρέχα είναι σαν και σένα «τάλε κουάλε» που λέμε…
   Σήμερα εδώ και αύριο «αλλού»…
   Λένε του κόσμου τις εξυπνάδες που πολλές φορές αγνοούν την πραγματική τους σημασία και τις συνέπειες τους..
   Επικίνδυνοι…
   Ένας συνετός, μετρημένος, σταθερός και ρεαλιστής ΣΥΡΙΖΑ, να κατέβει στις εκλογές και να τις κερδίσει
   Γιατί όχι?
   Αυτό όμως το «πράμα» των σαράντα συνιστωσών και της πολιτικής ανακολουθίας, ποτέ μη σώσει και ξεπεράσει τους 100 βουλευτές
   (Κάτω από ομαλές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες βέβαια, δεν θα ξεπερνούσε ούτε το 5%….)

    • Astrexas on 22 Οκτωβρίου 2014 at 11:59

    ..απο οπου και να το πιασεις το θεμα Ισονομε..ολα οδηγουν στον Συριζα.
    Ακομα και αυτο το «“πράμα” των σαράντα συνιστωσών και της πολιτικής ανακολουθίας» ειναι προτιμοτερο (λογο διαπραγματευτικης δυναμικης που του προσδιδει η απροβλεψιμοτητα).

    ..γιαυτο μην το κουραζεις το θεμα.Το πασοκ μεσα απο αυτα που εκανε και απο αυτα που δεν εκανε Απετυχε(δεν μιλαω για σενα προσωπικα αλλα για το συνολο της κοινωνιας), και αυτο δεν αλλαζει
    ξιου…. ξιου

     • nick on 22 Οκτωβρίου 2014 at 14:35

     οι υποστηρικτές του σχεδίου Αναν το παίζουν τωρα επαναστάτες;
     τα γατάκια των συνιστωσών θα τρομάξουν την Ευρώπη;
     άλλο ανέκδοτο να γελάσουμε περισσότερο δεν γνωρίζεις;
     άλλωστε κι εκει στο συριζα ξεκινήσατε τις αλλαγές υιοθετώντας τη λάσπη του Κουρή
     είπατε να ξεκινήσετε δίνοντας το καλύτερο δείγμα, κάνοντας σημαία το νεκραναστημένο αυριανισμό
     και εις ανώτερα ψευτοδημοκράτες μου

      • Astrexas on 22 Οκτωβρίου 2014 at 15:24

      διακρινω ενα ζορισμα…
      χαλαρωσε και απολαυσε την ρητορικη δυνοτητα των μπενι και σαμ

      • nick on 22 Οκτωβρίου 2014 at 16:29

      χαχαχα ζόρισμα; απο σας; από το μπάχαλο του συριζα; αν είναι δυνατόν
      τωρα βέβαια το ρίχνετε στη τρελή κάνωντας γαργάρα τον αυριανισμό που υιοθετείτε
      σεις έχετε χαλαρώσει απ ότι βλέπω και τ απολαμβάνετε, με «αριστερό και δημοκρατικό» προσωπείο πάντα
      όμως ότι μάσκα και να βάλετε, μ ότι περιτύλιγμα κι αν καλύψετε την ανυπαρξία θέσεων και το τίποτα που εκφράζετε δεν κρύβεστε πίσω απο Κουρήδες με τίποτα
      κι απο οτι φαίνεται συ απολαμβάνεις τη ρητορική δεινότητα του κολοτούμπα Αλεξ
      καλά κάνεις απο πλευρά σου αλλά σκουπίσου γιατι γεμίσαμε σιρόπια

  • alatzaz on 22 Οκτωβρίου 2014 at 11:34

  οι συριζαιοι εχουν και κατι αλλο ,,,δεν συζητουν με ανοητους και κουδουνια σε φθαρμενα κουφοματα,,,,,αντιγραφουν εξυπναδες και τις παρουσιαζουν ,,,,,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: