Ιταλία: κίνημα εργαζομένων κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Ιταλία  κινημα εργαζομένων κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Εργαζόμενοι που rp_thriamveftiki-anadeixi-tou-mateo-rentsi-sta-inia-tis-italikis-kentroaristeras.jpgσυμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα πλημμύρισαν τους δρόμους σε πολλές πόλεις σε όλη την Ιταλία για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

 κίνημα εργαζομένων

Οι στάσεις εργασίας προκάλεσαν προβλήματα κυρίως στις μεταφορές – στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων –, ενώ η αεροπορική εταιρεία EasyJet προειδοποίησε για ενδεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων καθώς η συνδικαλιστική ένωση USB κάλεσε σε 24ωρη απεργία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις δίνουν μια πρόγευση για τις μεγαλύτερης έκτασης κινητοποιήσεις στις οποίες έχει καλέσει το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, το CGIL, για αύριο.

Στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Ρώμη και σε άλλες ιταλικές πόλεις απεικονιζόταν ο Ρέντσι μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε και την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μαριάνα Μαντία με το σύνθημα: «Ας τους στείλουμε στα σπίτια τους με εύλογη αιτία!».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι υποβιβάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής στασιμότητας που διαρκεί πλέον δεκαετίες.

Τις διαδηλώσεις επίσης τροφοδοτεί η ευρύτερη δυσφορία για τις πολιτικές λιτότητας, περιλαμβανομένων των μεγάλων περικοπών των δαπανών στον δημόσιο τομέα.

Η επικεφαλής του συνδικάτου CGIL έχει παρομοιάσει τον Ρέντσι με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας που ενεπλάκη σε μια σφοδρή σύγκρουση και κατάφερε την αποδυνάμωση των συνδικάτων τη δεκαετία του ’80.

Φέτος η Ιταλια αναμένεται να παρουσιάσει στασιμότητα η και μικρή ύφεση ενώ το χρέος της προσεγγίζει το 135 %

Πληροφορίες:www.capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: