ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η χώρα μας χρειάζεται «προληπτική στήριξη»

«Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα επιστρέψει η Τρόικα. Εξαρτάται από τις προτάσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση», το αινιγματικό μήνυμα του Τζέρι Ράις
Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορεί να στηριχθεί στις αγορές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις, ο οποίος κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον την Πέμπτη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή της Τρόικας στην χώρα μας.

Ο Ράις είπε ότι το θέμα εξαρτάται από την παρουσίαση ενός πλήρους πακέτου προτάσεων πολιτικής, το οποίο αναμένεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι άγνωστο το πότε θα επισκεφτούν ξανά την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Περιμένουν προτάσεις

«Σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου αν και νωρίτερα την Πέμπτη πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με την Τρόικα, τονίζοντας ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Ράις πρότεινε, επίσης, την «προληπτική στήριξη» ως την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει πολλές μορφές, κάτι το οποίο θα αποφάσιζε η χώρα η οποία -όπως τόνισε- «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι του σημείου να μπορεί να στηριχθεί στις αγορές».

«Αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads, σημαίνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις ο οποίος, ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ιδιωτική συνάντηση Χαρδούβελη Λαγκάρντ

Σε ερώτηση εάν στην μετά-μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ -κατά τη συνάντηση που είχε μαζί της στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος, σημειώνοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».

Πάντως, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την χώρα μας ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να ζητά μείωση συντάξεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως το ΔΝΤ «υποστηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Πηγη


1 Σχόλιο

  1. Παρά την αβρή διπλωματική γλώσσα που ως συνήθως χρησιμοποιήθηκε, η δήλωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν αφήνει αμφιβολίες για τη γνώμη που έχουν οι αξιωματούχοι του, για τους εθνικούς ολετήρες που ορίζουν τις τύχες μας:»Έχουμε την αίσθηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για κάποια πρόοδο, ώστε ο καθένας να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών αρχών της Ελλάδας.»

    Το βέβαιο είναι ότι τρέμουν οι επαίσχυντοι λήσταρχοι του δημόσιου πλούτου μας, τους αβροδίαιτους «λίσταρχους» που με το αζημίωτο έχουν εμβάσει, για λογαριασμό των πρώτων, τα κλοπιμαία σε ασφαλή κρησφύγετα. Τρέμουν οι λήσταρχοι τους «λίσταρχους» και τούμπαλιν, κι αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, ούτε να ελεγχθούν οι λήσταρχοι ούτε να χάσουν τη δύναμή τους οι «λίσταρχοι», πόσο μάλλον να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φορολογικών μας αρχών…http://my-pillow-book.blogspot.gr/2014/10/certainties.html

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: