500 σχολεία υπό κατάληψη ..

Το κάλεσμα στο Facebook που έφερε το κύμα καταλήψεων στα σχολεία -Η ανάρτηση που ξεσήκωσε τους μαθητές

Από τη Δευτέρα ένα κύμα καταλήψεων σχολείων εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου που απείλησε με συμπλήρωση των χαμένων ωρών σε αργίες και γιορτές.

Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή όταν εμφανίστηκε στο Facebook μια εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ», μέσω της οποίας προσκλήθηκαν 194.500 άτομα εκ των οποίων 45.315 δήλωσαν ηλεκτρονικά ότι θα πάνε και 6.501 απάντησαν «Ίσως».Η  αρχική ανάρτηση την Κυριακή έγραφε:

«ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΥΤΟ…3 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕIA ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ,ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ,ΟΛΟΙ.. ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ..ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2 Μ.Μ και οι υπόλοιπες πόλεις της επαρχίας ή οπουδήποτε αλλού, πορεια στην πιο κοντινή 2οβαθμια εκπαίδευση τους..»,

Τι ζητούν οι μαθητές

Αφορμή για τις καταλήψεις είναι οι αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων, το σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία.

Πέρα από τη σελίδα στο Facebook εχει δημιουργηθεί και το blog lemeoxistoneosysthma.blogspot.gr στο οποίο έχει αναρτηθεί, μεταξύ άλλων και το ακόλουθο κείμενο:

Πανελλήνια ΚΑΤΑΛΗΨΗ

 • Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και έτσι ενημερωμένοι όλοι και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας για ότι καλύτερο μπορούμε. Έρχεται το νέο σύστημα του Λύκειο με την τράπεζα θεμάτων. εκεί όπου παραμεριζεται και ο μαθητής και η κριτική σκέψη του αλλά και οι καθηγητές, κι όλοι απλά γίνονται εκτελεστικά όργανα προκαθορισμένων οδηγιών, εργαλεία ενός απρόσωπου αναλυτικού προγράμματος. Ο καθηγητής χάνει το δικαίωμα να διαχειριστεί την << ύλη >> του ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης του και τρέχουν όλοι μαζί και ιδιαίτερα οι μαθητές σε σχολεία και φροντιστήρια επιβαρύνοντας τους γονείς τους οικονομικά για να καλύψουν την πολυπόθητη ύλη και να ανταποκριθούν στις εξετασεις. Η γνώση που μας δίνεται δεν είναι πια προσωπική και προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες αλλά είναι μια γνώση όχι για την μάθηση αλλά για τις επιδόσεις , τυποποιημένη, που όσοι πειθαρχήσουν και την παπαγαλισουν θα είναι έτοιμοι για να καταλάβουν θέσεις στην αγορά. Όσοι θελήσουν να κοιτάξουν και λίγο πιο πίσω απο τις σελίδες του βιβλίου είναι οι απροσαρμοστοι, οι ενοχλητικοί.Όσοι δεν έχουν τα χρήματα για τα φροντιστήρια που είναι πια απαραίτητα είναι οι <<άτυχοι >> που δεν χωρούν στο εξελιγμένο μας εκπαιδευτικό σύστημα. Μετά απο όλα αυτά θεωρώ απαραίτητο να ακουστεί η φωνή μας , που δεν είναι η φωνή της τεμπελιας και του να χάσουμε μάθημα αλλά η φοβισμένη φωνή μας γι’ όλα αυτά που θα έρθουν για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να μας υπολογίζουν. θα πρέπει να είναι ένας αγώνας κόπος.
 • ΖΗΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ,ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014,ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ,ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 5 Μ.Μ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ..ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΣ,ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΑΡΚΕΤΑ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ FACEΒΟΟΚ/ΤWITTER ΚΛΠ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΑΘΕΥΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
 • Φτίαξαμε και μια εκδήλωση στο facebook για να κάνουμε συζητησεις και να απαντάμε σε ερωτήσεις.. μέσα σε μία βδομάδα προσκαλέθηκαν 40.000 άτομα και έχουμε ακόμα 1 μήνα μπροστά μας.. Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ!!!!Επίσης φτιάξαμε και μερικά πανό,

 Μαθήματα και το Πάσχα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές προχωρούν σε καταλήψεις. Θυμίζουμε ότι και το προηγούμενο σχολικό έτος σημειώθηκαν καταλήψεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας εφάρμοσε το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμό 170 που αναφέρει τα εξής:

Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών. Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του. Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Το πιο πάνω Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εφαρμοστεί και φέτος για τους μαθητές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη.

Λοβέρδος υπέρ της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος για τις χαμένες διδακτικές ώρες

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος στο περιθώριο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, έκανε της εξής δήλωση για το θέμα των καταλήψεων σε σχολεία:

«Σήμερα το πρωί άρχισε ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Ενημερώθηκα ότι ο αριθμός δεν είναι μικρός. Επίσης με ενημέρωσαν ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ενόψει του οροσήμου του Πολυτεχνείου. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις. Όμως, υπάρχει ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τα αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος. Είναι μισός μήνας διδακτικού έτους μέχρι το Πολυτεχνείο. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει; Υπάρχει νόμος που προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. Μου είπαν για περίπου 500 σχολεία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις».


4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • πολιτης on 4 Νοεμβρίου 2014 at 17:27

  ένα σχέδιο χρησιμοποίησης μαθητών για να μην προχωρήσω την ύλη εγώ(ένα από τα πολλά στα πλαίσια ψυχολογικής βίας κατ’ εντολή). Συμπεριφορές διευθυντών λειτουργώντας εις βάρος της μάθησης και της διαμόρφωσης ήθους των παιδιών, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα διαπλοκής:
  αποχή το πρωί. ερ. διευθύντριας: τι συμβαίνει παιδιά γιατί δεν μπαίνετε στις τάξεις;
  απ. μαθήτριας άριστης: εσείς μας είπατε χθες και μάλιστα κάνατε και σύλλογο και συμφωνήσατε. Τώρα αν βάλετε απουσίες εγώ θέλω να κάνω μάθημα.
  διευθ.: ακούστε τι λέει, εγώ σας είπα τέτοιο πράγμα?
  ο σύλλογος βέβαια κ η συνεργασία 15μελές έγινε κρυφά από μένα και ορισμένους καινούργιους καθηγητές.
  χαίρεται.

  • tasosvag on 4 Νοεμβρίου 2014 at 17:36

  Αυτά τα θρασίμια οι μαθητές που κάνουν καταλήψεις δεν έχουν αγωγή από το σπίτι τους
  Οπως ο γιος του Σαμαρά
  http://ionath.blogspot.gr/2014.

   • Ισόνομος πολίτης on 5 Νοεμβρίου 2014 at 09:05

   Να τον χαίρεται τον γιόκα του ο κος Σαμαράς (αν όντως αληθεύουν αυτά που διάβασα στο ionath.blogspot.gr)
   Μόνο που κάπου εδώ λήγει και το «κληρονομικό δικαίωμα»
   εξουσίας.
   Ο Λαός έχει αφυπνιστεί για τα καλά και θα δείτε να εκμηδενίζονται όλες οι πολιτικές προσδοκείς των απογόνων.
   Αυτή η εποχή είναι το κάτι άλλο.
   Είναι η «μετά ιντερνετ εποχή» που θα αλλάξει όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το διεθνές πολιτικό τοπίο.
   Θυμηθείτε πως ο ΓΑΠ ξόφλησε σε λιγότερο από 25 ημέρες το 2011..
   Σήμερα σε κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αρνείται την παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο.
   Τις προ προηγούμενες γενικές εκλογές, είδατε το πολιτικό στραπάτσο της κας Ντόρας και περιμένετε στο μέλλον να δείτε τι θα γίνει και με τους «άλλους» φερέλπιδες πολιτικούς απογόνους….που δεν έχουνε κολλήσει ποτέ τους οι περισσότεροι ούτε έν ένσημο…
   Από τη μεγάλη δεξαμενή του Έθνους των Ελλήνων θα ξεπροβάλουν τα επόμενα νεαρά και δοκιμασμένα πολιτικά στελέχη..
   Μπορεί αυτή η εποχή να μας στέρησε πολλά χρειώδη και να μας δυσκόλεψε αφάνταστα, όμως οι δοκιμασίες αυτές εκτός των άλλων, θα είναι ποικιλότροπα ευεργετικές για το πολιτικό μας σύστημα και τους πολιτικούς..
   Ουδέν κακόν αμιγές καλού….

  • nick on 5 Νοεμβρίου 2014 at 09:03

  ξεκίνησε ο χαβαλές του Νοεμβρίου
  ας τους αφήσουν μια χρονια στην ίδια τάξη λόγω απουσιων η μη διδασκαλιας της ύλης να σφίξουν για τα καλά οι κωλοι και μετα θα δεις
  αλλά δεν έχουν ούτε αυτοι τα κότσια
  θα μου πεις τι φταίνε τα παιδια που δεν θέλουν χαβαλέ αλλά μάθημα, ας αναλάβουν την ευθυνη μαζί με τους γονεις κι ας ανοιξουν τα σχολεία γιατι είναι η πλειοψηφία, πρέπει να πάψει πια η μειοψηφία να περνά τις θέσεις κι λοιποι απλά να παρακολουθουν
  ο χαβαλές πρεπει να πάρει τελος

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: