Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και γερμανικής Αριστεράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και γερμανικής Αριστεράς για τις γερμανικές αποζημιώσειςΕλληνο-γερμανικό άξονα στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτεργάτη τον Μανώλη Γλέζο. Για τον λόγο αυτό, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Γερμανίδα πρόεδρος της ομάδας της GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΓκάμπιΤσίμερ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αύριο Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι, με θέμα «Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Συνέντευξη Μ. Γλέζου – Γκ. Τσίμερ  για τις γερμανικές αποζημιώσεις την Πέμπτη

Για «απόφαση αποκατάστασης της δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο Μ. Γλέζος, αναφερόμενος στην πρόσφατη, ιστορικών διαστάσεων, απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια. Με την απόφασή του αυτή, το ιταλικό δικαστήριο έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο το 2012 είχε δικαιώσει τη Γερμανία, καθώς είχε αποφανθεί ότι η ασυλία των κρατών ισχύει και στην περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ο Μ. Γλέζος τόνισε πως η απόφαση αυτή «δεν είναι απλώς μια δικαίωση ενός αγώνα που τα θύματα στην Ελλάδα χρόνια τώρα αγωνίζονται να πετύχουν. Είναι μια απόφαση αποκατάστασης της δικαιοσύνης, η οποία έχει διασαλευτεί με τις διάφορες δολιχοδρομίες που έχουν γίνει στο διάστημα αυτό για να μη δικαιωθούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας».

Μ. Γλέζος: Η απόφαση του Ιταλικού Δικαστηρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις αποκαθιστά τη δικαιοσύνη

Ο Μ. Γλέζος υπενθύμισε πως «δύο πρωτοβάθμια δικαστήρια στην Ελλάδα, της Λιβαδειάς και του Αιγίου, έχουν δικαιώσει τα θύματα. Επίσης, το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς και στη συνέχεια η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία». Ωστόσο, σημείωσε, η κυβέρνηση, «με παρεμβάσεις που έκανε, πέτυχε να ανατρέψει την απόφαση» στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το ζήτημα είναι πολιτικό

Σε κάθε περίπτωση, «η λύση δεν θα δοθεί από τα δικαστήρια» ξεκαθάρισε ο Μ. Γλέζος. «Η λύση είναι πολιτική και πρέπει να δοθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία το γνωρίζει πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό δεν υπογράφει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα», τόνισε. Με το που υπογραφεί η Συνθήκη, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί αμέσως «στην αποκατάσταση του Δικαίου», κατέληξε ο Μ. Γλέζος.


Αρέσει σε %d bloggers: