Νέο Μνημόνιο αντί για «μετά το Μνημόνιο» και ECCL

Πριν την μεταμνημονιακη εποχή έρχεται η νεομνημονιακή

ECCL: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξηςECCL: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης

Μετά τη λέξη Μνημόνιο φαίνεται ότι θα μάθουμε καλά και τη λέξη ECCL ή «ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή». Αυτό το σενάριο προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, ωστόσο, αυτοί οι νέοι οικονομικοί όροι είναι που έχουν μπερδέψει όλο τον κόσμο.

Στο ερώτημα τι είναι ECCL, ουσιαστικά η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί αφού υπογράψει ένα μνημόνιο (MoU) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή ESM. Θα είναι ένα αίτημα για πιστωτική γραμμή διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα δύο εξάμηνων ανανεώσεων και θα μπορεί να υπάρχει και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην εποπτεία της χώρας.

Η χώρα που θα κληθεί να εφαρμόσει την πιστωτική γραμμή θα υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα που θα έχουν στόχο την κάλυψη των αδυναμιών της οικονομίας της και θα υπάρχει επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Θα δεσμευτεί δηλαδή για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Από τη στιγμή που εγκριθεί το ECCL, η χώρα που το έχει ζητήσει θα βρεθεί αυτομάτως υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ο έλεγχος θα υπάρχει ανεξαρτήτως του εάν θα αντληθούν κεφάλαια από την πιστωτική γραμμή ή όχι. Η Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ θα πραγματοποιεί «τακτικούς ελέγχους» για να διαπιστώνει την πρόοδο της χώρας στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινώνει «κάθε τρίμηνο» τα ευρήματά της στο συμβούλιο του ESM. Παράλληλα, θα αξιολογεί εάν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Στη σύμβαση του ESM για το ECCL προβλέπεται και η επανεξέταση της επάρκειας της πιστωτικής γραμμής. Δηλαδή, ακόμα κι όταν θα έχει συμφωνηθεί, θα εξετάζεται διαρκώς εάν αρκεί για τη χώρα, εάν απαιτείται κάποια αλλαγή ή εάν θα πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και μετά τη λήξη της. Αν κριθεί ανεπαρκής, τότε η χώρα που έχει λάβει τη βοήθεια θα πρέπει να ζητήσει κανονικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλέπεται πως από τη στιγμή που μια χώρα θα λάβει για πρώτη φορά δάνειο από το ECCL ή θα δανειστεί από τις αγορές για πρώτη φορά μετά τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας, τότε το συμβούλιο των διοικητών του ESM (ύστερα από πρόταση του επικεφαλής του που θα στηριχθεί σε εκτίμηση της κατάστασης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ) «θα αποφασίσει εάν η πιστωτική γραμμή συνεχίζει να είναι επαρκής ή εάν χρειάζεται κάποιου άλλου είδους χρηματοδοτική βοήθεια».

Πηγή


9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 7 Νοεμβρίου 2014 at 21:11

  Άρα, το «θα βγούμε από το μνημόνιο εφαρμόζοντας το μνημόνιο» δυστυχώς ετελείωσε, «δια χειρός» Dijsselbloem.

   • RYaN on 7 Νοεμβρίου 2014 at 21:27

   Φυσικά, όταν λέμε «μνημόνιο» αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο excel μεταξύ γραφειοκρατών – αυτών της τρόικας με αυτούς των Αθηνών. Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις του παιχνιδιού τους στην κοινωνία (δηλαδή την πραγματική παραγωγική μηχανή της χώρας) και εντέλει πετυχαίνουν να πηγαίνει πολύ χειρότερα ότι ήδη πήγαινε αρκετά άσχημα.

    • nick on 8 Νοεμβρίου 2014 at 08:16

    και η Γαλλοι και οι Ιταλοι που δεν είναι σε μνημόνιο με πολύ καλύτερες οικονομίες αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα στις υποχρεώσεις της ΕΕ
    στη δικη μας οικονομία που ήταν διαλυμένη πόσο εύκολο είναι να γίνουν οι όποιες αλλαγές ανώδυνα;
    εσυ τι περίμενες μ ένα μαγικό ραβδί ν άλλαζαν όλα σε μια μέρα,
    μα γι αυτό ψηφίσατε(;) τον ΓΑΠ και διαψευστήκατε, είχε πρόγραμμα σοσιαλιστικό 100 ημερων ( τοσες χρειάστηκε για να διασύρει την χώρα και να μας οδηγήσει με τον τρόπο του στο μνημόνιο του)
    κι αυτες οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που λες ποιες είναι;
    τη στιγμή που σε οτιδήποτε πάει ν αλλάξει όλη η αριστερά είναι στα κάγκελα και το μόνο που ακούμε απ αυτους είναι «λεφτά θα βρούμε», αν μας λέγαν κι απο που τι καλά θα ήταν
    όλοι λοιπον δεχόμαστε οτι το παλιο συστημα πασοκ χρεοκόπησε και μας χρεοκόπησε
    απο ποιόν θα γίνουν οι αλλαγές που χρειαζόμαστε, απ τον Τσίπρα που ονειρεύεται την εποχή αυτή και προσπαθεί ακόμα και στο λόγο του να γίνει γενόσημο του Αντρέα
    που τάζει αβέρτα διορισμούς στο δημόσιο , που θεωρεί οτι ο χαβαλές με τα κλειστά σχολεία φτιάχνει το μέλλον των παιδιών

     • Ισόνομος Πολίτης on 8 Νοεμβρίου 2014 at 12:27

     Όπου βρεθώ και όπου σταθώ (μέχρι να αφήσω ετούτο το μάταιο κόσμο), θα το λέω, θα τα ματαλέω και θα το επισημαίνω με βαθιά πεποίθηση ότι:
     Ο “μπουχέ” Κ.Κ και όλη η νουδίτικη camarilla της εποχής με το ξινό ύφος της υπεροψίας, της ημιμάθειας και της αλαζονείας, ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ κυριολεκτικά την Ελλάδα….(από το 2004 μέχρι τον Οκτώβρη του 2010).
     Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώσει τα “σπασμένα” (που από αυτούς παρέλαβε) για δύο κυρίως λόγους:
     • Πρώτον για την αλήστου μνήμης ρήση του ΓΑΠ: “Λεφτά υπάρχουν” και
     • Δεύτερον γιατί δεν πήγε αυτός ο «προκομένος» σε γενικές βουλευτικές εκλογές πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου….(εκεί κοντά στον Απρίλη του 2010)
     Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι λόγοι και προχωρούσε επιπρόσθετα σε βαθύτερη εξυγίανση στο δημόσιο βίο, (από αυτά τα καθάρματα τους επιλήσμονες των υψηλών καθηκόντων στην άσκηση της εξουσίας), σήμερα θα φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις του κόσμου..
     Κρίμα για τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που τόσα χρόνια πιστά και σταθερά το ακολουθούσαν…..

      • Ισόνομος Πολίτης on 8 Νοεμβρίου 2014 at 13:27

      Συγγνώμη:
      Οτώβρη του 2009 είναι το σωστό και όχι «Οκτώβρη του 2010» – που κακώς γράφτηκε…

  • RYaN on 8 Νοεμβρίου 2014 at 13:01

  Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Υπάρχουν μόνο απορρυθμίσεις που προσθέτουν επιπλέον γραφειοκρατία στο κράτος, κοινωνική δυστυχία στα χαμηλά στρώματα και ακραία επιφυλακτικότητα στα ανώτερα και κανένας μα κανένας πολιτικός που να ξέρει τι πάει να πει μεταρρυθμίσεις (σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνολικά).
  Το μνημόνιο είναι ένα παιχνίδι γραφειοκρατών τρόικας – υποικ, οι κυβερνήσεις είναι τελάληδες υπέρ του ψεύτικου αυτού στηρίγματος που τις κρατάει στην εξουσία και η αντιπολίτευση τελάληδες κατά του ίδιου πράγματος, που ελπίζουν ότι και πάλι αυτό το ίδιο θα γίνει το όχημα για τη δική τους εξουσία.

  • Astrexas on 8 Νοεμβρίου 2014 at 15:42

  Ta «μνημονια» εως το φεβρουαριο το 2012 ειχαν στοχο να σιγουρεψουν οι δανειστες τα λεφτα τους…αφου «εδεσαν» την υποθεση τοτε με το πσι, στοχο ειχαν και εχουν απο εκει και περα το ροκανισμα του χρονου εως το 2020 οπου θα υπαρχει η ρευστοποιηση των δανεικων τους μεσα απο τους υδρογονανθρακες νοτιου της Κρητης και Ιονιου

   • RYaN on 8 Νοεμβρίου 2014 at 16:08

   Προφανώς αναφέρεσαι στις Δανειακές Συμβάσεις. Τα Παραρτήματα των συμβάσεων αυτών, γνωστά και ως Μνημόνια, τα οποία ρυθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών στην Ελλάδα, είναι ένα ατέρμονο παιχνίδι αριθμών και επιχειρημάτων μεταξύ γραφειοκρατών, που τίποτε ουσιαστικό δε μπορούν να προσφέρουν πέρα από σταδιακή διάλυση και καταστροφή – κάτι που καθιστά αβέβαιη ακόμα και τη δυνατότητα τόσο μακράς χρονοτριβής…

    • Astrexas on 8 Νοεμβρίου 2014 at 19:09

    Δεν διαφωνω.Αλλα δεν βλεπω αλλο τροπο να παρουν οι δανειστες τα χρηματα τους πισω,με δεδομενο οτι δεν εστιαζει κανενας στην παραγωγικη ανασυκκροτηση της χωρας και την αναγκαια και γενναια χρηματοδοτηση αυτης.Η χωρα ειναι δεμενη χειροποδαρα, η Ελληνικη κοινωνια(δεν ενδιαφερει κανεναν) θα πορευτει μεσα στην στεριση και στην φτωχια βλεποντας τον Μανιατη να μεταρυθμιζει τα παντα στο διαβα του 😉
    Eλλαδα Κυπρος και Αιγυπτος εκλασαν κανονικοτατα σημερα την Τουρκια.Τυχαιο?

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: