Δεν επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ «βέτο» της τρόικας για τη ρύθμιση οφειλών

«Το Eurogroup δεν συζητά επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες» λένε κύκλοι του υπουργείου
Δεν επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ «βέτο» της τρόικας για τη ρύθμιση οφειλών

Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Καθημερινής» η τρόικα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης έριξε «βόμβα μεγατόνων» ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν

ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Βάσει του δημοσιεύματος, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του δημοσιεύματος και απήντησε κατηγορηματικά «όχι». Ερωτηθείς δε για το εάν το θέμα αναδείχθηκε στο Eurogroup ξεκαθάρισε πως «το Eurogroup δεν συζητά επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες».

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» υποστηρίζει ακόμη πως η τρόικα δεν αναφέρεται μόνον στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Στο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνεται ότι «αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών».

Πηγή: newsbeast.gr


Αρέσει σε %d bloggers: