Σικέ σύστημα με σικέ διαδηλώσεις και σικέ συνθήματα

Greece Financial Crisis

Σκεφτείτε ένα πράγμα. Έχετε άραγε παρατηρήσει ποτέ στη μεταπολίτευση έστω και μια διαδήλωση στην οποία οι διαδηλωτές να φωνάζουν «κάτω η κυβέρνηση», όπως φωνάζουν παντού στον κόσμο οι λαοί που βγαίνουν στους δρόμους αποφασισμένοι να συγκρουστούν με το καθεστώς για να τα αλλάξουν όλα; Οπουδήποτε στον κόσμο, όταν τα πράγματα φτάνουν σε αδιέξοδο, οι λαοί αντιδρούν και προκαλούν ανατροπές. Όχι όμως εδώ στη χώρα των ελεγχόμενων διαδηλώσεων.

Εδώ, προφανώς κανείς μας δεν έχει ακούσει σε καμία διαδήλωση το πιο πάνω σύνθημα. Μήπως το είπε άραγε ποτέ το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ , γενικά οι αριστεροί, κάποια νεολαία κ.λ.π.; Ποτέ. Δεν το έχουμε ακούσει ούτε πρόκειται να το ακούσουμε, γιατί απλά όλες οι στημένες διαδηλώσεις και απεργίες είναι σικέ συστημικές και καπελωμένες.

Το  δικό μας  θεατρικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή ένα «σύστημα σικέ», δημιουργεί ακόμα και σικέ εντάσεις και σικέ διαδηλώσεις, καταλήψεις κ.λ.π. για αναζωογόνηση και εκτόνωση. Σε τέτοια κατάντια έχουμε φτάσει. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει πραγματικές κοινωνικές αναφορές και αντιστοιχίες, ώστε να βρίσκεται σε ισορροπία επειδή ισορροπούν οι αντίστοιχες κοινωνικές δυνάμεις. Έχουμε ένα αυτονομημένο σύστημα σικέ, το οποίο έχει σπρώξει την κοινωνία στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και δημιουργεί το ίδιο εντάσεις κορυφής προκειμένου αφενός να φοβίζει το λαό, αφετέρου να εκτονώνει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Ακόμα και με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, οι οποίοι εμφανίστηκαν εξ αιτίας της πρόκλησης των Ισπανών indignados, αντί να εκφραστεί η πραγματική λαϊκή αγανάκτηση, τελικά έγιναν ελεγχόμενοι και δεν ακούστηκε ποτέ το σύνθημα «κάτω ο Παπανδρέου, κάτω η κυβέρνηση». Τα αρχικά ανεξέλεγκτα συνθήματα, περιορίστηκαν σε φασκελώματα και στο αόριστο «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ ουστ».

Στην Ισπανία όπου υπήρχαν πραγματικοί ανεξέλεγκτοι αγανακτισμένοι, αυτοί βρήκαν τελικά, έπειτα από αρκετές προσπάθειες, πολιτική έκφραση με το PODEMOS. Αντίθετα εδώ, η πλειοψηφία των αγανακτισμένων του Συντάγματος πήγε πίσω στα κομματικά της μαντριά.

hassapis-peter.blogspot.gr


4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • pap-net on 9 Νοεμβρίου 2014 at 14:56
   Author

  Υπεραπλουστεύσεις

  Το podemos στην Ισπανία έχει μεν τα ίδια αιτήματα που είχαν οι πλατείες των αγανακτισμένων και στις δυο χώρες, μόνο που εδώ τα αντίστοιχα αιτήματα καλυφτήκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

   • RYaN on 10 Νοεμβρίου 2014 at 00:10

   Στην Ελλάδα, πάντα εμφανίζεται ένα υφιστάμενο κόμμα για να αγκαλιάσει τα αιτήματα ενός σεβαστού πλήθους ψηφοφόρων. Αντιθέτα με το podemos, που γεννήθηκε από το πουθενά, εδώ αυτό είναι σχεδόν αδιανόητο. Μόνο ο Καμμένος έφτιαξε μέσα στην κρίση καινούργιο κόμμα, αλλά κι αυτό σύντομα έφτασε να δείχνει στα μάτια του κόσμου ως ένα by-pass της ΝΔ.
   Από την άλλη, οι αντιμνημονιακοί του ΠΑΣΟΚ, αφού κατάλαβαν ότι είναι παντελώς αδύνατο να χτίσουν δικό τους κόμμα χωρίς έτσι να ανατινάξουν το μαγαζί του Βενιζέλου, εισέβαλαν στην πρόθυμη αγκαλιά του υφιστάμενου ΣΥΡΙΖΑ.
   Εντέλει, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει ένα μόνο κόμμα με πολλά ονόματα.

  • παπαδακης on 9 Νοεμβρίου 2014 at 20:07

  Ένα αντισυνδικαλιστικό και αντιιδεολογικό παραλήρημα σε ένα αχταρμά άρθρο!!

  • Ισόνομος Πολίτης on 10 Νοεμβρίου 2014 at 00:03

  Οι τελευταίες σοβαρές εκτιμήσεις για την δύναμη των πολιτικών κινήσεων στην Ισπανία αναφέρουν:
  • Το Λαϊκό κόμμα αποσπά μάλλον το 42,1% του ισπανικού εκλογικό σώματος
  • Το Σοσιαλιστικό κόμμα ακολουθεί με 37,6% και
  • Τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία είναι η Ενωμένη Αριστερά που, αναμένεται να αποσπάσει το 5,3%
  • Οι λοιπές πολιτικές κινήσεις από την Ισπανική Χρυσή Αυγή μέχρι την ακραία Επαναστατική Αριστερά συγκεντρώνουν όλες μαζί το 15%
  Το Podemos που τρέφεται από τα λάθη όλων των πολιτικών παρατάξεων και κυρίως από την χρόνια αυστηρή λιτότητα, πήρε το στις τελευταίες Ευρωεκλογές το 8% .
  Στις λίαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως αντί να αυξάνει την πολιτική του δύναμη, ξεφουσκώνει και αυτό γιατί οι πολίτες εκτιμούν πως οι προτάσεις του κόμματος αυτού, δεν είναι ρεαλιστικές επίσης οι ιδέες του για την έξοδο από την κρίση δεν είναι πολιτικές και ξεκάθαρες.
  Το κόμμα αυτό προσομοιάζει με τον δικό μας «πολιτικό UFO» τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει να κάνει και λίγο από τους ΑΝΕΛ..
  Καταλαβαίνετε τώρα περί τίνος πρόκειται….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: