Προβόπουλος στον Alpha: Η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίμησε να βάλει φόρους από το να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους

Αιχμές και κατά της κυβέρνησης Σημίτης για το ότι έβαλε την Ελλάδα απροετοίμαστη στην ΟΝΕ. «Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος».

P

Kριτική” στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τον τρόπο που “διαχειρίστηκε” την οικονομική κρίση από το ξέσπασμά της εξαπέλυσε ο πρώην διοικητής της Tράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την άποψη η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου υποτάχθηκε αμαχητί στις διαθέσεις των δανειστών, κι αυτό γιατί δεν είχε δικό της σχέδιο αντίδρασης στην κρίση που την εποχή εκείνη ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση όταν η τρόικα είχε προτείνει κάποια πράγματα η αντίδραση ήταν δεν μπορούμε να κόψουμε αμοιβές στο Δημόσιο, να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα η εύκολη λύση θα ήταν να βάλουμε και άλλους φόρους αλλά όταν βάζεις φόρους, φόρους, φόρους…αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση ανάπτυξη απομακρύνεται περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδας στην αρχή είχαμε πει ότι το μείγμα ήταν λανθασμένο. Έλεγα ότι η προσαρμογή έπρεπε να έρθει κατά τα 2/3 από την μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν ένα λάθος που το πληρώσαμε αρκετά ακριβά. Δυστυχώς η χώρα βρέθηκε χωρίς εθνικό σχεδιασμό. Όταν δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, τότε ο άλλος μοιραία σου υπαγορεύει» πρόσθεσε.

“Στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο”, σημείωσε ακόμα και δήλωσε ότι “ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος“, υπογράμμισε.

Από τα πυρά του Γιώργου Προβόπουλου δεν ξέφυγαν και οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «η χώρα ακολούθησε πολιτικές που οδήγησαν στο να συμβεί αυτό που συνέβη. Για πολλά χρόνια οι Ελληνες πολιτικοί εξυμνούσαν τα οφέλη της Ευρώπης και έκρυβαν τις υποχρεώσεις».

Υπήρχε Plan B για την τραπεζική κρίση
Οσον αφορά στις… ημέρες πανικού, δηλαδή όταν έγιναν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης έκανε αναφορά στα όσα αποτυπώνονται ήδη στο βιβλίο που παρουσίασε, σχετικά με το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β», το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο από το Ευρώ αλλά μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως πλαφόν αναλήψεων από τα ATM’s.

«Ηταν ένας μαραθώνιος.. αλλά τα δύσκολα ήταν όταν ξεκίνησε πανικός με τους καταθέτες.. Έγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους.. το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου.. προβλέψαμε τα προβλήματα .. υπήρξε απόλυτη μυστικότητα δεν έπρεπε να ξέρει κανείς για να μην προκληθεί πανικός .. πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ήρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά» ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ήταν πολλοί οι… καλοθελητές στην Ευρώπη που προέτρεπαν τότε την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.

Πηγή


4 Σχόλια

2 pings

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • MAKIS on 12 Νοεμβρίου 2014 at 04:06

  ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ »ΦΟΡΟΙ Η ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ». ΤΟ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ?
  Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ? ΠΟΣΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ, 100000,200000,300000€? ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΔΥ ΤΟΥΣ ΚΟΨΑΝΕ 40 ΚΑΙ 50% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ 40 ΚΑΙ 50% ΤΩΝ ΔΥ? ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ »ΜΙΚΡΑ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ..

  • Ισόνομος πολίτης on 12 Νοεμβρίου 2014 at 08:34

  Τα λέει όπως τον συμφέρουν τον πρώην τραπεζίτη (κομματόσκυλο της Ν.Δ).
  Προεκλογικά το 2009, σε όλους τους τόνους διακήρυττε και αυτός και ο «υπουργός» Παπαθανασίου, ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 6 με 6,5% και είδατε που κατέληξε:
  Στο 15,6%
  Δεν μας είπε τίποτε για τα greek statistis με τα οποία παραπλανούσανε τους οργανισμούς των Βρυξελών και τους διάφορους τραπεζικούς ομίλους.
  Δεν μας είπε τίποτε για το πως διογκώθηκε τότε το Δημόσιο Χρέος.
  Το Δ.Χ που στην κυριολεξία είχε και έχει χαντακώσει τη Χώρα.
  Το 2004 ο Σημίτης παρέδωσε 113 δις (με πληρωμένο στο 95% το κατασκευαστικό κόστος των ολυμπιακών έργων) και ο «καταλληλότερος» Κ.Κ, παρέδωσε το 2009 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα ομολογιακά να βρίσκονται στ 298 δις ( το έχω γράψει εδώ πλειστάκις και θα το επαναλαμβάνω εφ όρου ζωής)
  Δεν μας είπε τίποτε για όλα αυτά που οδήγησαν τη Χώρα στην κρίση Δημοσίου Χρέους και στην χρόνια αυστηρή λιτότητα, τις περικοπές, τις στερήσεις και την επαίσχυντη φτωχοποίηση.
  Η όλη υπόθεση ομοιάζει με ένα σταβλίτη που παρέδωσε στάβλο γεμάτο αποφάγια αλόγων, ούρα και κοπριές και έρχεται μετά ο ίδιος να κατηγορήσει τον αντικαταστάτη του, γιατί δεν είχε σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης…
  Έλληνες πατριώτες, βάλτε το καλά στο μυαλό σας:
  Για ότι περνάμε οι ευθύνες είναι πολλές και ποικίλες, όμως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος, αναλογεί στην τότε κυβέρνηση της Ν.Δ και τα όργανά της..
  Λυπάμαι που αποσιωπάτε αυτό το γεγονός και δεν αναδεικνύεται σε βάθος και σε έκταση τόσο όσο είναι εθνικά αναγκαίο και πρέπει να αναδειχθεί.
  Δεν λέω
  Έκανε τα λάθη του και το ΠΑΣΟΚ από το 2009 και δώθε, αλλά αυτά είναι πταίσματα και παρωνυχίδες, μπροστά σε εκείνα τα δραματικά που παρέλαβε, στα τέλη του 2009….από τους «καταλληλότερους» Κ.Κ, τους Προβόπουλους και τους διάφορους Αλογοσκούφηδες και Παπαθανασίου….
  Ο ΓΑΠ το μεγαλύτερο λάθος του ήτανε που δεν κατάλαβε ότι παραλάμβανε «απασφαλισμένη χειρομβοβίδα» και εκείνος έλεγε και βροντοφώναζε
  «Λεφτά υπάρχουν»…

  • Astrexas on 12 Νοεμβρίου 2014 at 12:10

  Mαλακας τραπεζιτης δεν ειναι???..τι περιμενεις.

  ..το γεγονος οτι οι τοκοι το 2010 ηταν 16 δις και το 2011 18 δις κατι παραπανω απο το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Υ δεν το σκεφτηκε ….

  αντε μετα να σκεφτει να κοψουν κατιτις απο αυτους ???

  υγ.γιατι βαζει ολους τους δ.υ στον ιδιο τροβα???Ολοι τους ιδιους μισθους περναν???

 1. […] περισσότερα: http://papaioannou-j.gr/2014/11/12/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%… Ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την άποψη η κυβέρνηση […]

 2. […] εκείνη ήταν σε πλήρη εξέλιξη.Διαβάστε περισσότερα: http://papaioannou-j.gr/2014/11/12/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%… Ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την άποψη η κυβέρνηση […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: