Ιταλία : Γενική απεργία εργατών μετάλλου FIOM, COBAS και επισφαλών εργαζομένων

Ανταπόκριση από το Μιλάνο Του Αργύρη Παναγόπουλου

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί εργάτες μετάλλου της FIOM CGIL από τη Κεντρική και Βόρειο Ιταλία  γέμισαν την πλατεία του καθεδρικού ναού του Μιλάνο, ενώ πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον άλλες 25 ιταλικές πόλεις από τη Fiom, τη γενική απεργία των συνδικάτων βάσης και των αυτόνομων συνδικάτων και την κοινωνική απεργία των επισφαλών εργαζόμενων και των νέων. Στο Μιλάνο και τη Πάδοβα η αστυνομία επιτέθηκε στις πορείες των μαθητών, φοιτητών και

κοινωνικών κέντρων, ενώ τριάντα άτομα ανέβηκαν στις σκαλωσιές του Κολοσσαίου για να κρεμάσουν πανό και εκατοντάδες άλλοι έκλεισαν τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Νάπολη. Η απεργία οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και δρομολογίων τρένων. Στη Ρώμη το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομίας και η γερμανική πρεσβεία δέχθηκαν μια βροχή από αυγά και κόκκινη μπογιά

Η μνημονιακή πολιτική του Ματέο Ρέντσι πυροδότησε ένα νέο κύμα αντίστασης από νωρίς το πρωί, με την εξαιρετική επιτυχία της γενικής απεργίας που είχε προκηρύξει στη Κεντρική και Βόρειο Ιταλία το μεγαλύτερο συνδικάτο Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL, που πραγματοποίησε μια μεγάλη πορεία και συγκέντρωση στη πλατεία του καθεδρικού ναού του Μιλάνο, από το βήμα της οποίας ο γενικός γραμματέας της FIOM CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι και η γενική γραμματέας της CGIL Σουζάνα Καμούσο προειδοποίησαν την κυβέρνηση Ρέντσι ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με τη γενική απεργία της FIOM στις 21 Νοεμβρίου στη Νάπολη, στις 25 Νοεμβρίου στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας και στις 27 Νοεμβρίου στο Παλέρμο της Σικελίας. To μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο  CGIL έχει προκηρύξει γενική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου.

Μαζί με τη FIOM κατέβηκαν σε γενική απεργία οι Επιτροπές Βάσης COBAS, τα αυτόνομα συνδικάτα και οι επισφαλείς εργαζόμενοι, ενώ οι ακτιβιστές των κοινωνικών κέντρων, η Ένωση Φοιτητών και το Δίκτυο μαθητών συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας την αύξηση του κοινωνικού βαρόμετρου στην Ιταλία. Σε πολλές πόλεις, όπως στο Μιλάνο, πραγματοποιήθηκαν διαφορετικές πορείες, υπογραμμίζοντας τον κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις πορείες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες συμμετείχε και η «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», με ιδιαίτερα αισθητή παρουσία στο Μιλάνο.


Αρέσει σε %d bloggers: