Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή …και δεν είναι ούτε σήμερα

Άρθρο της Ηρ. Δίωτη που  γράφτηκε το 2010 και είναι πάντα επίκαιρο

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, θέλοντας να πούμε κάτι για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, θα ήταν να την αντιμετωπίσουμε ως μια ακόμα επέτειο. Επέτειο μουσειακού χαρακτήρα, έτσι ώστε να βολεύει κάθε είδους ερμηνείες και να περιλαμβάνει από ομιλίες πολιτικών “εις μνήμην”.., ως μια πορεία και μερικά επαναστατικά τραγούδια. Και μετά ξανά του χρόνου. Σήμερα, που μια “έκτακτη ανάγκη” έχει φέρει στη χώρα ένα μνημόνιο που λεηλατεί εισοδήματα και δικαιώματα, τί μπορεί να πει κανείς για το Πολυτεχνείο; Ποιά ήταν τα μηνύματά του και πόσο μας αφορούν;

Νομίζω βασικό του μήνυμα ήταν μια προτροπή: Εξεγερθείτε! Η νεολαία το 1973 και στη συνέχεια και ο λαός της Αθήνας, αποφάσισε να εξεγερθεί ενάντια στη χούντα. Αλλά όχι μόνον αυτό. Αποφάσισε και να διεκδικήσει και να περιγράψει μια άλλη κατάσταση. Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, ήταν το τρίπτυχο. Απαιτείστε, δηλαδή, μια ζωή που ν’ αξίζει τον κόπο και μια ζωή που να μας ανήκει.

Σήμερα το τρίπτυχο αυτό είναι οδυνηρά επίκαιρο. Ήδη βιώνουμε μια κατάσταση χωρίς ψωμί (η λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων είναι ήδη εδώ), χωρίς Παιδεία (η “παιδεία” της αγοράς και των λίγων, είναι ήδη εδώ), χωρίς Ελευθερία (η ποινικοποίηση ακόμα και του συνδικαλισμού με τα πρόσφατα νομοθετήματα της κυβέρνησης, ο τρομονόμος που εδώ στη Λάρισα σέρνει και ανήλικους ακόμα στα δικαστήρια προς παραδειγματισμό, η καταστολή κι ο αυταρχισμός, είναι ήδη εδώ. Πώς αλλιώς, εξάλλου, θα περάσουν τα μέτρα;) Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα συνθήματα στο Πολυτεχνείο, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τ’ αποσιωπήσουν. Η εξέγερση έθεσε πολλά ζητήματα πάντα επίκαιρα. Φώναξε «έξω οι Αμερικάνοι», «έξω το ΝΑΤΟ», «εξουσία λαϊκή», «γενική απεργία» κ.λ.π. Επίσης το Πολυτεχνείο έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία, δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά. Δεν έχει ουδέτερο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, παρόλο που πολλοί το αντιμετωπίζουν έτσι, για να το βάλουν στο μουσείο και να το κάνουν ακίνδυνο.

Πίσω του έχει την ιστορία που κάνει στάση στον εμφύλιο, στη βία που ακολούθησε εναντίον όλων των αγωνιστών, στο κράτος και στο παρακράτος, στους αγώνες που δόθηκαν, στις διώξεις που ακολούθησαν, στις δολοφονίες και τέλος στη χούντα.. Ας μην αφήσουμε λοιπόν να εξουδετερωθεί το μήνυμα του Πολυτεχνείου από ανούσιους λόγους, φολκλόρ επετείους, κατασκευασμένες μνήμες και μισές αλήθειες. Ας μην αφήσουμε να συκοφαντούνται οι αγώνες της νεολαίας που για κάποιους που θέλουν να σβήσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου, τότε οι αγώνες ήταν δίκαιοι και σήμερα είναι άδικοι -και γι’ αυτό χρήζουν συκοφάντησης και καταστολής-.

Ας μην αφήσουμε το μήνυμα της κυβέρνησης που ζητά συναίνεση στην πολιτική της, να περάσει. Ας μην αφήσουμε την πολιτική της εξουσίας που, με βοηθό τα ΜΜΕ, κατακεραυνώνει κάθε αντίδραση, και με μπαμπούλα το χρέος που η ίδια δημιούργησε διαχρονικά με όλες της τις κυβερνήσεις, χαρακτηρίζει κάθε αντίσταση σχεδόν ως «εθνική προδοσία». Ας κρατήσουμε την φλόγα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ζωντανή και στο σήμερα και σε κάθε σήμερα που απαιτεί διεκδίκηση και χειραφέτηση στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση. Ας τιμήσουμε έτσι το Πολυτεχνείο.

*Της Ηρούς Διώτη Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ


3 Σχόλια

  • nick on 16 Νοεμβρίου 2014 at 12:51

  η «εξέγερση» έφερε μια ακόμα χειρότερη χούντα, του Ιωαννίδη, ας γιορτάσουμε λοιπόν το γεγονός

  • Ισόνομος Πολίτης on 16 Νοεμβρίου 2014 at 20:50

  Αυτά τα λογοπαίγνια ακροδεξιέ nick άστα στη μπάντα.
  Είναι για άλλους «ομοίους ομοίω».
  Ήμουνα νέος τότε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και νοιώθω περηφάνεια που συμμετείχα, όπως οι τόσες χιλιάδες του Αθηναϊκού Λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βγήκαν εξεγερμένοι στους δρόμους.
  Ο Λαός δεν ενδιαφερότανε τότε για τις χουντικές φιοριτούρες…
  Μετεξέλιξη της χούντας του Παπαδόπουλου και της δοτής κυβέρνηση Μαρκεζίνη, η επακόλουθη μετέπειτα προδοτική χούντα του Ιωαννίδη.
  Ο Λαός προσδοκούσε πολιτικές ελευθερίες, Παιδεία, οικονομικές ανάσες, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.
  Πράγματα ανύπαρκτα με εκείνο το καθεστώς των πρακτορίσκων της C.I.A και μιας δράκας επίορκων ενταγμένων..
  Εσύ απ ότι καταλαβαίνω θα στενοχωρήθηκες τότε για την πτώση της χούντας του Παπαδόπουλο και την άνοδο εκείνης του Ιωαννίδη..
  Έτσι δεν είναι?…

   • nick on 17 Νοεμβρίου 2014 at 15:25

   δεν είναι λογοπαίγνιο είναι η αλήθεια, γιατί δεν μπορείτε να την αντικρίσετε;
   αυτό ήταν το αποτέλεσμα της «εξέγερσης» μια στυγνότερη δικτατορία που τελικά έπεσε λόγω Κύπρου
   κανένα πολυτεχνειο δεν έριξε τη χούντα, αλλαγή σκυτάλης έγινε προς το χειρότερο
   σας αρέσει να ζείτε με παραμύθια – προφανώς θα ψάχνετε ακόμα να βρείτε την Ηλένια Ασημακοπούλου
   όσο αναφορά εμένα δεν πίστεψα ποτε στα παραμύθια που τόσα χρόνια καλλιεργήσατε και δεν συμμετείχα σε χαζοχαρούμενα ψευτοπανηγυράκια που αγνοούσαν την πραγματικότητα και είχαν μοναδικό σκοπό να καλλιεργήσουν την αριστερή προπαγάνδα

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: