Επιχείρηση «Γοργοπόταμος» Σαν σημερα η ανατίναξη της γέφυρας!

Αν γινόταν σήμερα οι μνημονιακοί θα έσπευδαν να απολογηθούν  και να καταδικάσουν τη βία από όπου και αν προερχεται
Επιχείρηση «Γοργοπόταμος»

Κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την υψηλή καθοδήγηση βρετανών κομάντος.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1942 μία ομάδα αποτελούμενη από δώδεκα κομάντος, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ελληνομαθή ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ, έπεσε με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Γκιώνας. Ανάμεσά τους ήταν ο Ελλαδίτης Θεμιστοκλής Μαρίνος κι ένας Κύπριος με το κωδικό όνομα «Γιάννης». Σκοπός τους, να έλθουν σε επαφή με έλληνες αντάρτες και να υλοποιήσουν την «Επιχείρηση Χάρλινγκ», που είχε σχεδιάσει το Συμμαχικό Στρατηγείο στο Κάιρο.

Το σχέδιο συνίστατο στην ανατίναξη μιας από τις τρεις γέφυρες Παπαδιάς, Ασωπού και Γοργοποτάμου (και οι τρεις βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Μπράλλου), πάνω από τις οποίες διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Ήταν η μοναδική αξιόπιστη δίοδος προς τα λιμάνια της Νότιας Ελλάδας και η αχρήστευσή της θα προκαλούσε τη διακοπή του ανεφοδιασμού της γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την Μάχη του Ελ Αλαμέιν, που θα έκρινε πολλά για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή αυτή.

Τις επόμενες μέρες ο Μάιερς με τον λοχαγό Χάμσον κατόπτευσαν και τις τρεις πιθανές για σαμποτάζ περιοχές και έκριναν ότι η γέφυρα του Γεργοποτάμου ήταν ο ευκολότερος στόχος. Έπρεπε, όμως, να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αντάρτικων ομάδων για να έχει πιθανότητα επιτυχίας η επιχείρηση.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Μάιερς έσπευσε προς συνάντηση του Ναπολέοντα Ζέρβα, ηγέτη του ΕΔΕΣ στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Την επομένη αφίχθη και ο ηγέτης του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης. Όλοι συμφώνησαν ότι στόχος του σαμποτάζ θα ήταν η γέφυρα του Γοργοποτάμου, ενός παραποτάμου του Σπερχειού ποταμού. Τρεις μέρες αργότερα έγινε η κατόπτευση του χώρου από κοινή ομάδα ανταρτών και στις 22 Νοεμβρίου καταστρώθηκε το τελικό σχέδιο. Η επιχείρηση ορίστηκε για τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου.

Τα πρώτα αντίποινα: Οι κατοχικές δυνάμεις εκτελούν στο σημείο 9 έλληνες πατριώτες.
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου φυλασσόταν από 100 ιταλούς και 5 γερμανούς στρατιώτες. Η φρουρά διέθετε βαριά πολυβόλα και οπλοπολυβόλα και η εξουδετέρωσή της απαιτούσε κεραυνοβόλα ενέργεια. Στην επιχείρηση αποφασίστηκε να λάβουν μέρος 150 άνδρες (86 του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και οι 12 κομάντος). Το σχέδιο προέβλεπε την εξουδετέρωση ή την παρενόχληση της φρουράς από τους αντάρτες, την ώρα που οι κομάντος θα τοποθετούσαν τα εκρηκτικά για την ανατίναξη της γέφυρας.

Στις 11:07 το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον της φρουράς και στα δύο άκρα της γέφυρας. Όλα κυλούσαν σύμφωνα με το σχέδιο και στη 1:30 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου ανατινάχθηκε ένα τμήμα της γέφυρας για να ακολουθήσει στις 2:21 η ανατίναξη ενός δεύτερου, που την έβγαλε οριστικά εκτός λειτουργίας. Εν τω μεταξύ, ένα τρένο με ιταλούς στρατιώτες εμποδίστηκε από τους αντάρτες και δεν μπόρεσε να προσφέρει ενισχύσεις.

Στις 4:30 το πρωί και ο τελευταίος αντάρτης είχε αποχωρήσει από την περιοχή του σαμποτάζ και βρισκόταν στην τοποθεσία Καλύβια, όπου ήταν το σημείο συνάντησης. Από τους 150 άνδρες που έφεραν σε πέρας την «Επιχείρηση Χάρλινγκ» μόνο τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ η φρουρά της γέφυρας έχασε 20 με 30 στρατιώτες. Σε αντίποινα, λίγες μέρες αργότερα στον χώρο της κατεστραμμένης γέφυρας εκτελέστηκαν 9 έλληνες πατριώτες.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όμως, οι επιπτώσεις της στο βορειοφρικανικό μέτωπο ήταν πολύ περιορισμένες, επειδή η εκτέλεση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε κατόπιν εορτής, έχοντας καθυστερήσει κατά δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό οι δυνάμεις του Ρόμελ, έχοντας χάσει τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, μετατοπίστηκαν δυτικότερα κι έτσι ο ανεφοδιασμός τους μέσω Ελλάδος δεν έπαιζε κανένα ρόλο.

Χρόνια αργότερα κατά τον εορτασμό της επετείου στις 29 Νοεμβρίου 1964 σημειώθηκε ένα αιματηρό περιστατικό. Από την ανατίναξη μιας ξεχασμένης βόμβας σκοτώθηκαν 13 και τραυματίστηκαν 45 άνθρωποι. Το 1982 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου καθιέρωσε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως επίσημο εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης.

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr


8 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Πέτρος Δ. on 25 Νοεμβρίου 2014 at 20:01

  Πήρατε μια γεμάτη ανακρίβειες και σκόπιμες παραποιήσεις εκδοχή, που έχει ανεβάσει «κάποιος» (ποιος;) στο διαδίκτυο και την ποστάρατε. Αν ανατρέξει ο αναγνώστης στην «πηγή» του άρθρου, διαπιστώνει ότι είναι βασισμένο στα βιβλία: •Θέμη Μαρίνου: «Αποστολή Harling 1942: Η επιχείρηση Γοργοπόταμου» («Παπαζήσης»)
  •Κρις Γουντχάουζ: «Το μήλο της έριδος» («Εξάντας»)
  •Έντι Μάιερς: «Η ελληνική περιπλοκή» («Εξάντας»).
  Δηλαδή, στην εκδοχή των ΕΔΕΣιτών και των Άγγλων. Ό,τι έκαναν τα εγγλέζικα ραδιόφωνα την επομένη της ανατίναξης με την προβολή-διαφήμιση μόνο του τμήματος του Ν. Ζέρβα, επαναλαμβάνεται και εδώ, σήμερα, με την αναπαραγωγή αυτών των ανακριβειών. Για άλλη μια φορά επιχειρείται η ΚΑΤΑΠΝΙΞΗ της αλήθειας για τον Γοργοπόταμο. Οι αριθμοί που δίνονται για τα ανταρτικά τμήματα (86 !!!!!! του ΕΛΑΣ), η ιδιαίτερη αναφορά στον Θέμη Μαρίνο (προς τι; Έλληνας που υπηρετούσε το βρετανικό στέμμα ήταν, έπαιξε κανένα σημαντικό ρόλο στην ανατίναξη;), η χωρίς θέση ότι η νάρκη που θέρισε τους ανθρώπους το 1964 στον εορτασμό ήταν «ξεχασμένη» (που μάλιστα αναφέρεται ως «βόμβα»…. ΝΤΡΟΠΗ!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!) φανερώνουν την μεροληπτική, και ανάξια λόγου αυτή ανεκδιήγητη «διήγηση» της επιχείρησης.
  Πέτρος Δ. Δημητρίου

  • Ισόνομος Πολίτης on 25 Νοεμβρίου 2014 at 21:27

  Στη Μάχη στο Γοργοπόταμο που έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942, έλαβαν μέρος οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που συνεργάστηκαν, με τον συντονισμό και την καθοδήγηση των Βρετανών πρακτόρων.
  Στόχο είχαν να εγκλωβίσουν τις ναζιστικές και ιταλικές δυνάμεις που υπεράσπιζαν τη γέφυρα και να την ανατινάξουν.
  Το αποτέλεσμα επιτεύχτηκε απόλυτα.
  Η καταστροφή της γέφυρας αποτέλεσε στη συνέχεια μια σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αντίστασης που έδρασε στην προκειμένη περίπτωση ενωμένη..
  Στην επιχείρηση εκείνη έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Άγγλοι κομάντος, Η πράξη αυτή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου .
  Για την αποστολή «HARLING» όπως ονομαζότανε η ομάδα των Άγγλων, έγινε προετοιμασία από τον Σεπτέμβριο στην ευρύτερη περιοχή από τους ηγέτες Έντι Μάγιερς και Κρις Γούντχάους.
  Ο Άρης Βελουχιώτης με τον Ναπολέοντα Ζέρβα ήλθαν σε επαφή στη Βίνιανη όπου συμφώνησαν και κατάστρωσαν το σχέδιο και την ημερομηνία κατάληψης και ανατίναξης της Γέφυρας.
  Οι συνέπειες πολύ μεγάλες και ευνοϊκές για τις συμμαχικές δυνάμεις που μάχονταν στη Μέση Ανατολή, διότι καθυστερούσε τον γερμανικό ανεφοδιασμό του Ρόμελ περισσότερο από ένα μήνα.
  Κορυφαίο αντιστασιακό επίτευγμα που χρεώνεται στα θετικά της εθνικής ομοψυχίας και της Αντίστασης.
  Κανείς δεν δικαιούται Ιστορικά κύριε Πέτρο Δ να μονοπωλεί την πράξη αυτή..
  Κανείς…

  • Πέτρος Δ. on 25 Νοεμβρίου 2014 at 21:46

  Αυτό για το οποίο με εγκαλείτε: «κανείς δεν δικαιούται να μονοπωλεί την πράξη αυτή», επισήμανα στο σχόλιό μου, και για αυτόν το λόγο η κατηγορία επιστρέφει επάνω σας. Και «μίλησα» με στοιχεία. Το άρθρο και εσείς προσωπικά με την παρέμβασή σας μονοπωλείτε την «αλήθεια’ της επιχείρησης. Την «αλήθεια» δεν είναι δυνατόν να μονοπωλεί η πλευρά ΕΔΕΣ-Άγγλων, όπως γίνεται στο παραπάνω άρθρο και στη δική σας θέση. Αυτό είπα και με την παρέμβασή σας απλώς εκτίθεστε και δηλώνετε την μεροληπτική στάση σας.
  – Πού γνωρίζετε εσείς ότι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ήταν 86 και του ΕΔΕΣ 52; Αυτή είναι η – ολοφάνερα σκόπιμη – εκδοχή της μιας πλευράς. Την οποία ευχαρίστως εσείς δέχεστε. Αυτό λέει πολλά, όπως και τα άλλα που ανέφερα αλλά ούτε τα διαβάσατε. Και βέβαια, δεν φανερώνει διάθεση «ισονομίας».

   • Ισόνομος Πολίτης on 25 Νοεμβρίου 2014 at 22:47

   Η Ιστορία γράφτηκε και δεν παραχαράζεται ή παραποιείται.
   Διαβάστε τα » Φοβερά Ντοκουμέντα», διαβάστε στο Internet .
   Υπάρχουνε σήμερα πολλές, πάμπολλες πηγές για το μεγάλο αυτό γεγονός ειδομένες από διαφορετικές σκοπιές…
   Με το να γράφω:
   «Κανείς δεν δικαιούται Ιστορικά κύριε Πέτρο Δ. να μονοπωλεί την πράξη αυτή..
   Κανείς…»
   Αυτό δεν σημαίνει ότι σας εγκαλώ, ή εννοώ ότι εσείς μεροληπτείτε.
   Προς Θεού!!!!
   Απλά σας απαντώ ουδέτερα και εκφράζω την προσωπική μου άποψη (ως έχω φυσικά το δικαίωμα)..

  • Πέτρος Δ. on 25 Νοεμβρίου 2014 at 23:14

  Αν παρανόησα, ζητώ συγγνώμη. (Αλλά πού παρανόησα; δε καταλαβαίνω). Πάντως, δέχομαι την συνθετική θέση σας και φυσικά έχετε δικαίωμα να εκφράζετε την προσωπική σας άποψη.
  – Ποια εννοείτε «Φοβερά Ντοκουμέντα»; Μπορείτε να διευκρινίσετε; Εννοείτε την «ιστορική σειρά» εκδόσεων Φυτράκη ή κάτι άλλο;

   • Ισόνομος πολίτης on 26 Νοεμβρίου 2014 at 08:00

   Την “ιστορική σειρά” εκδόσεων Φυτράκη..
   Από εκεί διάβασα κυρίως το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της Εθνικής μας Αντίστασης
   (Διάβασα όλη την σειρά βέβαια της έκδοσης για την νεώτερη ιστορία)

    • Πέτρος Δ. on 26 Νοεμβρίου 2014 at 18:31

    Οπότε θα γνωρίζετε (ή όχι;) ότι στα «Φοβερά Ντοκουμέντα» των εκδόσεων Φυτράκη, υπάρχει ειδικά για την ανατίναξη της γέφυρας το 1942 αλλά και της έκρηξης της νάρκης το 1964 το βιβλίο «Γοργοπόταμος» του Δ. Δημητρίου – καπετάν Νικηφόρου. Στο βιβλίο καταγράφονται και οι διαφορετικές απόψεις των πρωταγωνιστών για τα καθέκαστα της επιχείρησης και παρουσιάζονται οι μαρτυρίες από όλες τις πλευρές: του ΕΔΕΣ (Ζέρβα, Πυρομάγλου κλπ), των Άγγλων (Μάγιερς, Γουντχάουζ, Μαρίνου) και του ΕΛΑΣ (Νικηφόρος). Κάποια ιδέα έχω, γι’ αυτό έκανα και την παρέμβαση, αφού το άρθρο εδώ παρουσιάζει τα γεγονότα μονόπατα, παραποιημένα και κατά πώς βολεύει την μία πλευρά (σκοπίμως δε, αποσιωπάται η επέμβαση της εφεδρείας στο βόρειο βάθρο…).

  • Ισόνομος Πολίτης on 26 Νοεμβρίου 2014 at 20:22

  Ναι σωστά.
  Δίκιο έχετε κ. Πέτρο Δ.
  Υπάρχουν οι διαφορετικές «οπτικές» και ως εκ τούτου δημιουργούνται και οι διαφορετικές απόψεις… ανάλογα.
  Καλό είναι να υπάρχει ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα, παρά η κατευθυνόμενη και μονοσήμαντη πληροφόρηση (έστω και άν αυτή είναι η μόνη αλήθεια…).
  Ο καθένας ανάλογα με την κριτική του δυνατότητα, εκλαμβάνει, αξιολογεί και εκτιμά μόνος του, εκείνα που είναι πιο κοντά στην αλήθεια και την πραγματικότητα……
  Αυτό έχει νομίζω την αξία του..
  Για τα γεγονότα του 1964 με την έκκρηξη της νάρκης στο επίσημο τότε εορτασμό, δεν μπορώ να τα φέρω στη μνήμη μου και να τα εκτιμήσω..ήμουνα μικρό παιδί τότε..
  Όμως η τραγωδία της έκκρηξης στο Γοργοπόταμο δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και δυστυχώς, οι δολοφόνοι των 13 αθώων ανθρώπων παραμένουν ακόμη ατιμώρητοι…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: