Η επίλυση του »γερμανικού ζ’ήτηματος», του γερμανικού χρέους, με τη συμφωνία του Λονδίνου (1953)

Ένα πολυσήμαντο παράδειγμα ανορθωτικής πολιτικής σε μιά οικονομία και για μιά

χώρα που κατέρρευσαν.

Γράφει ο Ελεύθεριος Τζιόλας
Επιμένω στην σταθερή, πανευρωπαϊκή, διεθνή προβολή του παραδείγματος επίλυσης του ΄΄γερμανικού ζητήματος», του γερμανικού χρέους, μετά τον προκληθέντα απ΄ την ίδια Β΄ Π.Πόλεμο, με τη συμφωνία του 1953 (συμφωνία του Λονδίνου), ως πραγματικό παράδειγμα που συμπυκνώνει

τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από οικονομικές κρίσεις του βάθους και των διαστάσεων που βιώνουμε, επί έξι (6) χρόνια.
Συνοπτικά, εξηγώ και επισημαίνω :
Στις 7 Μαΐου 1945 η Γερμανία υπογράφει την άνευ όρων παράδοσή της μετά την ήττα της στο Β’ Π.Πόλεμο.
Το 1948 τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Μάρσαλ, από το οποίο το μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων πόρων του κατευθύνθηκε στην ενεργητική επανεκβιομηχάνιση της Δυτ.Γερμανίας.
Το 1949 με την εγκαθίδρυση της Δυτικής Στρατιωτικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, με κυρίαρχη τη δύναμη των ΗΠΑ, για τη Δυτ.Γερμανία, επιλύεται και το ζήτημα ασφάλειας της, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
Το »γερμανικό ζήτημα», όπως ήταν γνωστό καθ΄όλη εκείνη την περίοδο, και το οποίο κυρίως αναφέρεται στο τεράστιο χρέος της, και πριν από τον Β’ Πόλεμο και μετά απ΄αυτόν, επιλύεται αποφασιστικά το 1953 με η συμφωνία του Λονδίνου. Όπου, το χρέος που επίσημα αποδέχθηκε ο »καγκελάριος της ανασυγκρότησης» Κ.Αντενάουερ διευθετήθηκε με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, την πληρωμή του εναπομείναντος σε τριάντα (30) χρόνια, -αλλά και με νέα ρύθμιση η τελευταία του αποπληρωμή έγινε το 2010, σε πενηνταεπτά (57) χρόνια -, δηλαδή, πολύ μετά και την επανένωση των δύο Γερμανιών ! Ενώ, επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας του 1953, προβλέφθηκε καταβολή για τα πρώτα πέντε (5) έτη μόνον των τόκων. Έτσι, ανασυγκροτήθηκε η γερμανική οικονομία και επανεκίνησε η »ατμομηχανή» της…
Αυτό, -σε όλες του τις πτυχές (από το 1945 -1953)-, είναι το πολύ σημαντικό και πολύ διδακτικό παράδειγμα για την έξοδο από μιά οδυνηρή κατάσταση και την ανόρθωση μιάς οικονομίας και μιας χώρας που κατέρρευσε.
Πρέπει να τονίζεται, πάντα, -και σήμερα και αύριο-, ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα με αποτέ[ελέσματα και είναι το παράδειγμα όπως εφαρμόσθηκε για τη Γερμανία, με τη θετική στάση των νικητών του πολέμου απέναντι της !
[ Για να σταθώ, μ΄αυτά, στον πυρήνα μιας ανορθωτικής πολιτικής, και να μην συμπεριλάβω και τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και την αποπληρωμή του χρέους της απένατι στην Ελλάδα ].

Ελευθέριος Τζιόλας
Θεσσαλονίκη, 25 Νοέμβρη 2014


2 Σχόλια

  • EK on 28 Νοεμβρίου 2014 at 01:16

  Συγκρίνουμε το μερικό κούρεμα του χρέους της Γερμανίας το 1953 με τις μπούρδες που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα? Η Γερμανία αποτελούσε στρατηγικό παγκόσμιο παίκτη και λίγους μήνες αργότερα ο Δυτικο-Γερμανικός στρατός την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Όσα κουρέψανε απο την Γερμανία το 1953 τα πήραν εις διπλούν μεσω των επιχορούμενων ΝΑΤΟικών προΥπολογισμώς απο την κυβέρνηση της Βοννης επι σειρα ετών. Οταν συγκρίνεις την Γερμανία του 1953 με την Ελλάδα του 2014 είναι σαν να συγκρίνεις τις βούρτσες με τις ….

   • Ισόνομος πολίτης on 28 Νοεμβρίου 2014 at 08:09

   Ακριβώς!
   Τις βούρτσες με τις……
   Σκεφτείτε πόσα άλλα λένε που ούτε στα καλύτερα παραμύθια…..δεν γίνονται…
   Θέλω να πιστεύω βαθύτερα, ότι το ένστικτο του Ελληνικού Λαού δεν θα τους δώσει την ευκαιρία και το κυβερνητικό προβάδισμα του +50.
   Μετά από τα «πάπαλα» αυτής της ευκαιριακής συγκυρίας, θα ξανα- επιστέψουν όλοι μαζί (ο Τσιπροσύριζα και οι σαράντα…τόσες συνιστώσες) στα ξεπουπουλιασμένα ποσοστά του 2009 και πίσω…
   Έτσι η χώρα θα πορευτεί και πάλι κατά το:
   Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: