Το ναυάγιο στο Παρίσι φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε οριστικό αδιέξοδο (είτε πολιτικό, είτε οικονομικό)

75ba1d6fdb4a1dec0d98a2b255a35fc37ded0c92df5e8135300088f2e39adf62Για έναν περίεργο τρόπο κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να  πιστεύουν ότι το Μαξίμου είναι το Κιούγκι και μοιάζουν αποφασισμένοι να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Το χτεσινό αδιέξοδο στο Παρίσι κάνει ορατό σε όλους το μέγεθος του προβλήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αλλάξει γραμμή όσο ακόμη είναι καιρός. Να απομακρύνει από κοντά του όσους ονειρεύονται να κάνουν την επανάσταση που δεν έκαναν όσο ήταν παιδιά και όσους επιχειρούν ακροβασίες με τα εθνικά μας θέματα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε διαμορφωθεί από την ίδια την κυβέρνηση πριν από τη συνάντηση με την τρόικα, στο Παρίσι τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Για την ακρίβεια, ειπώθηκαν και πάλι πράγματα που είχαν ήδη ειπωθεί πολλές φορές τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεν υπήρξε πρόοδος. Για να το κάνουμε ακόμη πιο καθαρό: Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει τα μέτρα που ζητάει η τρόικα, τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν από τη Βουλή. Αν δεν πάρει τα μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό από τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για τα παιγνίδια μικροπολιτικής που παίζονται  στο εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι διατεθειμένοι να «εξυπηρετήσουν» τον Σαμαρά ή οποιονδήποτε άλλον πολιτικό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα του προγράμματος. Επειδή θα πρέπει στη συνέχεια να δώσουν εξηγήσεις στα δικά τους Κοινοβούλια και στους δικούς τους φορολογούμενους.

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού, λοιπόν, παραμένει. Και θα εξακολουθεί να παραμένει, μέχρι να βρεθεί  λύση. Μέχρι να παρθούν μέτρα. Διότι το σενάριο των εκπτώσεων «δεν παίζει».

Το ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η σταθερή θέση των τροϊκανών. Το άλλο είναι ότι η ελληνική πλευρά δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τι ακριβώς αντιμετωπίζει και συνεχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα που δεν στέκουν στη λογική. Και το τρίτο στοιχείο είναι η υπερβολική αισιοδοξία ορισμένων που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Να ξεκινήσουμε από το τρίτο: Ή ξέρουν κάτι στο Μαξίμου και δεν μας το λένε ή έχουν αποφασίσει να τραβήξουν έναν δρόμο που και πάλι τον γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Σε αυτό το τελευταίο έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα βρουν διέξοδο στα εθνικά θέματα. Παίζουν με την φωτιά. Μιλάμε για τη χώρα και όχι για το χωράφι του πατέρα τους ή το γκρουπούσκουλο που έπαιζαν τους αντάρτες και τους διαφωνούντες στα φοιτητικά τους χρόνια.

Η τρόικα από την άλλη πλευρά δεν δείχνει να υποχωρεί. Ειδικά τα μηνύματα από το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα. Πως είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος ότι οι… Αμερικάνοι θα πιέσουν τον Σόιμπλε να αλλάξει γραμμή, όταν το ΔΝΤ είναι πιο αδιάλλακτο από την Ευρώπη;

Και να τελειώσουμε με το θέμα της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Να μην σταθούμε στις αντιπροτάσεις για μείωση των συντάξεων για 4% ή 5%, όταν οι άλλοι ζήτησαν 20% και 30%. Αν και θα έπρεπε, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι θα πήγαιναν στο Παρίσι να κάνουν παζάρι, όπως θα έκαναν στη λαϊκή αγορά λίγο πριν τα μαζέψουν και φύγουν οι υπαίθριοι πωλητές! Αλλά το να ζητήσουν τρίμηνη παράταση, όταν κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης, δείχνει το μέγεθος του πανικού τους. Δείχνει ότι δεν σκέπτονται. Κι έπειτα από τρεις μήνες; Αν ζητήσουμε μια ακόμη δίμηνη παράταση, τι πρέπει να κάνουν τα Κοινοβούλια τόσων κρατών; Να ξαναψηφίσουν; Αστεία πράγματα…

Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που θεσμικά έχει τη δύναμη και την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες.  Να συναντήσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, να συμβουλευτεί παλιότερους και πιο έμπειρους πολιτικούς. Δεν μπορεί άλλος να αναλάβει πρωτοβουλία! Ακόμη κι αν αυτό καταλήξει στο να προσφύγουμε άμεσα στις κάλπες. 

Θανάσης Μαυρίδης


9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • alatzaz on 27 Νοεμβρίου 2014 at 09:28

  Ενα αθλιο αρθρο του λατρη του μνημονιου κ , Μαυριδη,,,,απορω τι πολιτικη σκεψη εχει στο μυαλο του αυτος ο ανθρωπος ,,,? εχει τον Σαμαρα για φωστηρα και δημοσιο ως αιτια καταστροφης της χωρας ,,,ολα τα αρθρα του μου προκαλουν αηδια..

  • ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ on 27 Νοεμβρίου 2014 at 16:00

  ΡΕ ΟΜΟΡΦΕ , ΟΤΑΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ? ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ? ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ..

  • RYaN on 27 Νοεμβρίου 2014 at 21:40

  Νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ:
  – Σταθερό προβάδισμα 7,5 μονάδων για ΣΥΡΙΖΑ
  – Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Στ. Θεοδωράκης !!!

  link

  • Ισόνομος πολίτης on 28 Νοεμβρίου 2014 at 13:12

  Ερώτημα για όλους (κρυφο και φανεροσυριζαίους):
  Ανεξάρτητα από τα μεγάλα ποσοστά, το προβάδισμα και τα….μυαλά στα κάγκελα:
  Τι μπορεί να κάνει ο Τσίπρας σαν πρωθυπουργός με «μηδέν» καταθέσεις στις τράπεζες και……. τους δανειστές να σφυρίζουν αδιάφορα?
  Είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι οι νεοέλληνες μικρομέγαλοι αστοί με το που θα βεβαιωθούν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την «κοπανήσουνε» όλοι για να «τα» παρκάρουν σε σίγουρους και «ασφαλείς» παραδείσους…
  Όπως ακριβώς έγινε και το 2009 με αρχές του 2010.
  Οι ουρές στα ΑΤΜs από βραδύς μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, θα γίνουν χιλιομετρικές.
  Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 6 εκατομμύρια ψυχές που κατοικοεδρεύουν σε αυτόν τον ξερότοπο που λέγεται «λεκανοπέδιο Αττικής»?
  Μιλάμε για «φρίκες» πάμπολλες που ως γνωστόν δεν είναι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα «προπατορικά» άλλων για δεκαετίες τώρα…
  Το μόνο καλό που μπορεί να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χώρα τώρα σε αυτή την προκείμενη συγκυρία, είναι να εκλεγεί ο νέος ΠτΔ και να εξαντληθεί η τρέχουσα τετραετία.
  Όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις νέες γενικές εκλογές, θα έχει έτσι την ευκαιρία να σχεδιάσει μία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη οικονομική πολιτική..
  Αν συμβούνε αυτά, τότε που ξέρεις μπορεί μετά….μπορεί να τον ψηφίσω και εγώ….

   • RYaN on 28 Νοεμβρίου 2014 at 14:26

   Το ισοδύναμο ερώτημα σε «νομισματική βάση» θα ήταν: «συνεχής διολίσθηση» ή «ξαφνική υποτίμηση»?
   Στην περίπτωσή μας έχουμε το αντίστοιχο σε «οικονομική» και «πολιτική» βάση.
   Στην Ελλάδα έγινε το πρώτο, στην Κύπρο έγινε το δεύτερο. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι μάλλον υπέρ του δευτέρου.
   Κι ως κρυπτο-τίποτα, απλά ως οποιοσδήποτε άνθρωπος με τις συμπάθειές του και τις μη συμπάθειές του και σίγουρα υπερασπιστής της δημοκρατίας, θεωρώ ότι είμαστε σε σημείο που πρέπει να απαντήσει ο λαός στο ερώτημα και όχι αυτοί που καίγονται για την επανεκλογή τους, ή την είσπραξη μερικών ακόμη βουλευτικών μισθών.
   Άλλωστε, αυτή η κυβερνητική συνεργασία προέκυψε το 2012 για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα Παπαδήμου. Έτσι έλεγαν τότε. Αφού αυτός ο στόχος ολοκληρώθηκε και μπαίνουμε σε άλλες τροχιές, είναι η ώρα να ληφθούν οι αποφάσεις από τη λαϊκή βάση, είτε με αφορμή τον ΠτΔ, είτε όχι.

    • Ισόνομος Πολίτης on 28 Νοεμβρίου 2014 at 19:26

    Ο χρόνος αυτός μέχρι τον Ιούνιο του 2016, είναι έτσι και αλλιιώς υπερπολύτιμος σε αντικειμενική βάση.
    Η απόλυτη δηλαδή σχετικότητα του χρόνου….
    Πως να γίνει αυτό επιτέλους κατανοητό?

     • RYaN on 28 Νοεμβρίου 2014 at 19:55

     Δεν το συμμερίζομαι, γιατί ακόμα και κάποια πολύ μικρή ανάπτυξη να υπάρξει δε θα έχει κανένα απολύτως κοινωνικό αποτέλεσμα. Τουναντίον θα ζητηθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να προκύψουν τα υπεσχημένα πλεονάσματα, που ούτως ή άλλως είναι αδύνατο να επιτευχθούν, χωρίς κοινωνική σφαγή «στην κυριολεξία». Άλλωστε, το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» φαίνεται ότι τα συμπεριλαμβάνει. Ο κόσμος, όμως, συνηθισμένος από τα ελλείμματα νομίζει ότι ακόμα μιλάνε γι’ αυτά, ενώ η συζήτηση είναι αν η Ελλάδα τα επόμενα 2 χρόνια θα βρει λεφτά να πληρώσει μέρος από τα δανεικά που έχει ήδη πάρει.

   • ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ on 28 Νοεμβρίου 2014 at 20:59

   ΧΑΧΑ ΚΑΛΟ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΕΣΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

  • RYaN on 28 Νοεμβρίου 2014 at 19:45

  «Τελεσίγραφο» από τρόικα στην Αθήνα

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: