Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αντώνης Σαμαράς.  Ο ίδιος ο κ. Δήμας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή – αν χρειαστεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δημόσια δήλωσή του. Με την εκλογή θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Δήμα ως την καλύτερη επιλογή.

Από χθες, όταν ανακοινώθηκε η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Δήμας θεωρούνταν ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου.

Μετά την πρόσκλησή του στο πρωθυπουργικό γραφείο και τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επιβεβαίωθηκε ότι ο κ. Δήμας θα είναι η κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 1941. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί ως δικηγόρος για την νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Έχει εκλεγεί μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου επί δέκα συνεχείς φορές, από το 1977 μέχρι το 2004 εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διατέλεσε Υπουργός Εμπορίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989-1990), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991). Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, και μεταξύ 1995-2000 ήταν Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά ως Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο 2004, Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της 1ης θητείας της επιτροπής Μπαρόσο το 2009.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου στις 4/11/2011 και μετά την συνάντηση και καταρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως προτεινόμενο για την θέση του πρωθυπουργού ή για την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο νέο συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα που διαφαίνεται ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα.

Ορίστηκε Υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011.

πηγη


Αρέσει σε %d bloggers: