Ρήμαξε η αγορά μόλις έμαθε για τον Δήμα

Μαύρη Τρίτη για το χρηματιστήριο: Το μεγαλύτερο ξεπούλημα από το 1987

Μαύρη Τρίτη για το χρηματιστήριο: Το μεγαλύτερο ξεπούλημα από το 1987

Έχασε 12,78% σε μια συνεδρίαση – Πως αξιολογούν την επόμενη μέρα οι αναλυτές ξένων οίκων

Σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (-12,78%) από το 1987, το sell off (ξεπούλημα) των ελληνικών μετοχών οδήγησε το χρηματιστήριο της Αθήνας να εμφανίσει εικόνα κατάρρευσης, καθώς το άκουσμα του ονόματος Δημα ως υποψηφίου Προεδρου της Δημοκρατίας, αύξησε τους φόβους προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Η ημερήσια πτώση του χρηματιστηρίου 12,78% ήταν η μεγαλύτερη μετά τις 7/12/1987 (-15,03%), ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας βρέθηκε στην περιοχή του 8% για τους 10ετής τίτλους. Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει «αντιστραφεί» καθώς οι αποδόσεις του κρατικού χρέους  που πρέπει να εξυπηρετηθεί σύντομα ξεπερνά αυτή του πιο μακροπρόθεσμου, μία χαρακτηριστική ένδειξη της οικονομικής απελπισίας, αναφέρουν και οι Financial Times.

Αναλυτές υπενθύμιζαν πως τυχών αποτυχία εκλογής προέδρους της Δημοκρατίας  απ’ την υπάρχουσα βουλή θα οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές εντός 3 – 4 εβδομάδων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που  ζητά «κούρεμα» χρέους και ακύρωση των προγραμμάτων διάσωσης να ηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η αγορά αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των επενδυτών η κυβέρνηση να μην βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου, το οποίο θα οδηγήσει σε πρόωρες και πιθανόν επαναλαμβανόμενες εκλογές, σημείωναν  traders χρηματιστηριακών εταιρειών, παρατηρώντας πως στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Μία κυβέρνηση υπό των ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται,  θα επιμείνει ότι θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά πως οι όροι πρέπει να αλλάξουν. Το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο, αλλά θα μπορούσε εύκολα να γίνει η μεγαλύτερη είδηση παγκοσμίως, λένε ορισμένοι αναλυτές.


3 Σχόλια

  • Astrexas on 10 Δεκεμβρίου 2014 at 12:20

  Ακουσα τον μητροπουλο του συριζα σημερα το πρωι να τα εχει παιξει..λεγοντας οτι «η επιλογη δημα ειναι μια ΛΑΘΟΣ επιλογη»»ειναι μια κομματικη επιλογη»»μια μνημονιακη επιλογη»
  ….
  υγ.Ο σαμαρας και το κομμα του κανει «ηρωικη εξοδο» για να αποτελει ρεζερβα διακυβερνησης.Αυτο διαπραγματευτικε με την τροικα και το πηρε το εχω πει εδω και μερες οτι αυτος ηταν ο επιδιωκομενος στοχος του σαμαρα.

  φτανει να δουμε και την προικα(καθαρση) που εταξαν στον συριζα για να αναλαβει την διακυβερνηση

   • Astrexas on 10 Δεκεμβρίου 2014 at 12:24

   Ο μητροπουλος δεν ειναι στον στενο μικρο κυκλο του Τσιπρα και φαινεται η ανυσηχια του.
   Σε αντιθεση με τον Σταθακη που τον ειδα πολυ πολυ ηρεμο γιατι ξερει ακριβως τι περιλαμβανει η «προικα»

    • Ισόνομος πολίτης on 10 Δεκεμβρίου 2014 at 13:26

    Ο Μητρόπουλος είναι ένας πολιτικός καιροσκόπος και οι απόψεις του πολύ ελάχιστα επηρεάζουν….την γενικότερη πολιτική κατάσταση.
    Το 1986 απεχώρησε από το ΠΑΣΟΚ
    Το 1990 επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ
    Το 1996 αποχώρησε ξανά από το ΠΑΣΟΚ και εντάχτηκε στο ΔΗΚΚΙ, για να επανενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2000 και τελικά, να αποχωρήσω το 2010 και να ενταχθεί στο ΣΥΝ και επέκεινα στο ΣΥΡΙΖΑ
    Κάθε φορά που αποχωρούσε ή επανερχότανε, επεδίωκε και κάτι.
    Τι άλλο?
    Καρέκλα ή οφίτσιο…
    Αυτός είναι ο Μητρόπουλος….
    Ακούστηκαν αρκετά για φυγή αδικαιολόγητων φορολογικά κεφαλαίων στο εξωτερικό..
    Τουτέστιν φοροδιαφυγή κλπ… κλπ…κλπ…
    Τέτοια στελέχη να τα χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «περί αυτόν.
    Όσο για την υποψηφιότητα «Δήμα»:
    Όλα και όλα!!!
    Είναι δικαίωμα του κ. Σαμαρά σαν πλειοψηφούσα πολιτική παράταξη να προτείνει ΠτΔ της δικής του επιλογής…
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ποιόν έχει να προτείνει?
    Η «αγορές» αντέδρασαν για το οικονομικοδιοικητικό μπάχαλο που προμηνύεται να επικρατήσει στην Ελλάδα,. σε περίπτωση που σε 50 μέρες γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σαράντα τόσες συνιστώσες του…
    Ασφαλώς όχι βέβαια για τον κ. Δήμα.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: