Λαφαζάνης: Εθνικοποίηση τραπεζών, διαγραφή χρέους

Την άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεν θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές εξέφρασε απόψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του

ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων

Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;

«Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή δεν βγαίνει στον αιώνα τον άπαντα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως ο κ. Σαμαράς κατέφυγε σε

έναν ελιγμό πανικού και αδιεξόδου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για να ψηφίσουν τον κ. Δήμα, και όπως τόνισε η χώρα οδεύει ταχύτατα σε εκλογές, τις οποίες τις έχει ανάγκη.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός χρειάζονται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, χωρίς τρόικα και χωρίς μνημόνια», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης, παραγωγικής προοπτικής, μια νέα προοδευτική πορεία με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

«Αυτό είναι το αίτημα των καιρών, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ώστε από πειραματόζωο, να γίνει ένα θετικό δίδαγμα για την περιφέρεια μας και για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στις κυβερνητικές θέσεις του κόμματος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και θα τους δώσει ένα νέο

κοινωνικό αναπτυξιακό ρόλο.

«Θα προχωρήσουμε ταχύτατα σε μια μεγάλη ριζοσπαστική δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, για να πληρώσουν επιτέλους και οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα» είπε. Πρόσθεσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει  στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επιπλέον υπογράμμισε πως στα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη των ανέργων, η 13η σύνταξη, η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε παράλληλα την στήριξη του ελληνικού λαού αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά, δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, αυτά τα οποία λέμε μπορούν να γίνουν και μπορούν να γίνουν με την ψήφο και την στήριξη και τους αγώνες του ελληνικού λαού».


14 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Ισόνομος Πολίτης on 22 Δεκεμβρίου 2014 at 23:32

  Λαφαζάνης:
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και θα τους δώσει ένα νέο κοινωνικό αναπτυξιακό ρόλο».
  Τώρα καταλάβατε γιατί αν (ό μη γένοιτο) βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες πολίτες (και ειδικότερα τα 6 εκατομμύρια της Αττικής), θα πούνε το ψωμί….ψωμάκι?

   • Πέτρος Δ. on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 00:33

   ενώ θα έπρεπε να συνεχίσει να λέει την προδοσία ρεαλισμό

    • Ισόνομος πολίτης on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 08:02

    Μεγάλοι «πατριώτες» εσείς γιαλαντζί αριστεροί συριζαίοι!!!!!!
    Σας φαντάζομαι «τότε» (ό μή γένοιτο)….. εισίν πρώτοι τον λίθον βαλετω΄επ΄αυτών….
    Και για να μαθαίνεις και να μην αφορίζεις φίλε Πέτρο Δ:
    Ρεαλιστής πολιτικά είναι όποιος κρίνει μία κατάσταση με βάση την λογική και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και δεν μπορουν «εξ αντικειμένου» να μεταβληθούν στον επιθυμητό χρόνο.,
    Ο ρεαλιστής δεν επιτρέπει δηλαδή στον εαυτό του να ονειροπολεί και να σκέφτεται σενάρια που είναι δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν…
    Που την βλέπεις εσύ την «προδοσία» που έτσι εύκολα και με το στόμα γεμάτο την εκστομίζεις?
    Το να θέλουμε να σώσουμε τη Χώρα από το «εκεί και ως έτυχεν» αυθάδη,, άσχετο, υπερφίαλο και απολιτίκ Τσίπρα και το συνονθύλευμα των σαράντα τόσων συνιστωσών, εσύ το θεωρείς αυτό προδοσία?
    Λυπάμαι αλλά η έκφραση αυτή είναι όνειδος και απρέπεια ολκής…
    Να το θυμάσαι:
    Θα μας βρείτε μπροστά σας με όλα τα μέσα…
    Πρώτα η Ελλάδα….

     • Πέτρος Δ. on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 13:32

     Μη γράφεις πολλά… το τι είσαι δεν αλλάζει… Το ίδιο έλεγε κι ο Τσολάκογλου. Άκου να σώσετε τη χώρα!!!!!!! Την παραδώσατε αλυσοδεμένη τη χώρα αφού την ξεζουμίσατε και για να κρατήσετε τις καρέκλες σας τώρα την ξεπουλάτε. Κρυφτείτε στα λαγούμια σας θρασύδειλα πουλητάρια.

      • Ισόνομος Πολίτης on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 19:21

      Είσαι ανάξιος για την όποια απάντηση…..
      Δεν θα σε χαρακτηρίσω…
      Τα γραφόμενα σου σε προδίδουν νεόκοπε αριστεροχρυσαυγίτη της πλάκας και του Τσιπριστάν…..

      • nick on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 21:54

      Πετραν αφού έχετε σκοπό να σώσετε τη χώρα, μήπως έχετε σκοπό να μας πείτε και πως;
      τι μέτρα λοιπόν θα πάρετε ν απαλλαγούμε απ την τρισκατάρατη ΕΕ που μας βασανίζει, για να γυρίσουμε στα ωραία εκείνα χρόνια που απο μόνοι μας χωρίς πίεση χωρίς ανάγκες πραγματικές δανειζόμασταν ασύστολα απ τις αγορές και ζούσαμε με δανεικά
      οχι τίποτε άλλο να έχουμε κατι να γελάμε μετά μέσα στο χάλι, γιατι το λεφτά υπάρχουν θα είναι ένα νόστιμο αστείο μπροστά στα μεγαλεία τα δικά σας

     • Πέτρος Δ. on 24 Δεκεμβρίου 2014 at 15:31

     Ισόνομε & Νικ, Ουστ δωσίλογα φασισρόνια

  • MAKIS on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 21:08

  http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=2186247

   • Ισόνομος Πολίτης on 23 Δεκεμβρίου 2014 at 21:40

   Αυτό που γράφει ο κ. Καισάριος στο capital.gr MAKIS, είναι προσωπικές του απόψεις που πολύ φοβάμαι πως και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικής σχολής δεν θα μπορούσε να τις υιοθετήσει.
   Η ΕΚΤ δραστηριοποιείται μέσα σε αυστηρά θεσμικά πλαίσια και ο ρόλος της είναι αφενός η προστασία του κοινού μας νομίσματος του € και αφετέρου, η συνοχή και η εύρυθμη λειτουργίας της.
   Αν συνέβαιναν αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Καίσαρης ότι θα μπορούσανε να συμβούνε, τότε το € θα καταντούσε….κουρελόχαρτο με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια πολίτες μέσα και έξω από την Ευρωζώνη.
   Άλλα είναι εκείνα που πρέπει να προσέξουμε και να εφαρμόσουμε……και όχι κάποιες ευκαιριακές μονεταριστικές φιοριτούρες……

    • MAKIS on 24 Δεκεμβρίου 2014 at 21:06

    ΕΝΩ ΕΣΥ ΤΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ? ΤΟΥ »ΒΗΜΑΤΟΣ» ΚΑΙ ΤΩΝ »ΝΕΩΝ»?
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΟΠΟ ΑΦΟΥ ΑΠΟΛΥΘΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ..

     • Ισόνομος Πολίτης on 24 Δεκεμβρίου 2014 at 22:09

     Προσωπικά MAKIS πιστεύω πως το χρέος είναι συνάρτηση των κακώς κειμένων στη οικονομικοδιοικητική δομή της Χώρας..
     Χρόνια προβλήματα σώρευσαν πολλές κατάντιες και τα τελευταία 5 χρόνια, ήλθε η ώρα της πληρωμής.
     Αγοράζαμε και εξακολουθούμε να αγοράζουμε από το εξωτερικό, κατά μέσο όρο το 68% των όσων γενικώς καταναλώνουμε.
     Και αυτό γιατί η ανταγωνιστικότητα των δικών μας προϊόντων και υπηρεσιών, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της ΝΑνατολικής Ασίας..
     Εδώ και δεκαετίες ζούσαμε με τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε και όταν εκείνες μειώθηκαν ή σταμάτησαν, το ρίξαμε στα δανεικά..
     Πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, για να το πάρουμε επάνω μας.
     Πρέπει δηλαδή να συγκλείνουμε με την προηγμένη Ε.Ε..
     Και κάτι ακόμη:
     Το έχω γράψει πολλές φορές εδώ μέσα, πως το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός των 6 περίπου εκατομμυρίων του ξερότοπου που λέγεται Αττική.
     Αυτά σε αδρές γραμμές.
     Όλα τα άλλα περί μειώσεων του χρέους κλπ….κλπ…. είναι κουραφέξαλα.
     Να ευχόμαστε να μας δανείζουν για καμιά 15ετία ακόμη.
     Διαφορετικά:
     κλάψε με μάννα μου… κλάψε με…..

      • RYaN on 26 Δεκεμβρίου 2014 at 01:00

      Μια χώρα όπως η Ελλάδα με θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες των αγορών, θα έπρεπε να δανείζεται με επιτόκιο σαν κι αυτό της Γερμανίας.
      Γιατί όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως είμαστε υπερβολικά πολύ μακριά από αυτό?
      Κάποιοι θα βιαστούν να απαντήσουν μιλώντας περί πολιτικής αστάθειας, κλπ, κλπ. Ωραία, αλλά από πότε υπάρχει αυτή η πολιτική αστάθεια? Ακόμα και τότε που η eurostat ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά του 2013 και η Ελλάδα βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές? Και αν υποθέσουμε ότι η πολιτική αστάθεια τεκμηριώνεται από τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τότε δε θα έπρεπε τα επιτόκια της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να έχουν φτάσει στο Θεό? Άλλωστε, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν και δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά από αυτά της LePen, των Pedemos και του Grillo. Ή δεν έγιναν ιταλικές εκλογές με Grillo – Berlusconi να έχουν αντίστοιχα ποσοστά και δεν κουνήθηκε φύλλο?
      Αυτό, όμως, που φαίνεται να σιγοψιθυρίζουν οι αγορές για το δανεισμό της Ελλάδας είναι ότι δεν έχουν καμία όρεξη να επιστρέψουν τα λεφτά στη Γερμανία για να τα ξανακρύψει μέσα στο σεντούκι. Είδαν κι έπαθαν για να την κάνουν να τα βγάλει και στη συνέχεια έστω να εγγυηθεί για το ευρώ (EFSF-ESM) και την ίδια την ύπαρξή του. Τώρα θα την αφήσουν να ξαναγυρίσει εκεί που ήταν, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία ψάχνει και πάλι απεγνωσμένα για ρευστό? Και φυσικά μην αντιπροτείνει κανείς την ΕΚΤ και τις συνεχείς ανέξοδες υποσχέσεις της, αφού στην «υπόθεση Ελλάδα» είναι η πρώτη που βάζει όρους προς την παραπάνω κατεύθυνση, που ως φαίνεται, είναι αυτή που επιθυμούν οι αγορές.

  • Ισόνομος Πολίτης on 26 Δεκεμβρίου 2014 at 11:14

  Χρόνια πολλά και καλά RYaN…
  Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους.
  Tα είπαμε επανειλημμένα πως η Ελλάδα είναι στο κακό της το χάλι!
  Συγκεκαλυμμένα άλλοτε, αλλά τώρα… φανερά και απροκάλυπτα!
  Αυτό δεν πρέπει να είσαι προφέσορας οικονομολόγος για να το καταλάβεις και να το διαπιστώσεις , σε ότι αφορά την ζώσα πραγματικότητα και την ανελέητη καθημερινότητά.
  Θα σου αρκούσε να πας στο οποιοδήποτε S.M απόγευμα παραμονές Χριστουγέννων για να το δεις ιδίοις όμασι.
  Η καθήμενη ταμίας έβλεπε τις ατέλειωτες ουρές και διερωτιότανε:
  «Μα καλά γιατί πέσανε όλοι μαζί τώρα?
  Από το πρωί σκοτώναμε μύγες»
  Ξεπετάγεται μια νεαρή κοπελιά και της απάντησε:
  «Μόλις πριν από λίγο το αφεντικό με την ψυχή στο στόμα, κατάφερε να συγκεντρώσει λίγα χρήματα για να δώσει έναντι δώρου σε 23 άτομα»
  «Από δουλειά κάργα και ρευστό μηδέν» συμπλήρωσε κάποιος από μπροστά της..
  Μέχρι να ξεμπλέξω από το ταμείο….έμαθα όλα τα οικονομικά καθέκαστα της «πιάτσας…»
  Τα ήξερα βέβαια, αλλά τα τεκμηρίωσα και ζωντανά…
  Δεν είναι καλά τα πράγματα….
  Οι τακτικές δανειακές δόσεις κατά κύριο λόγο πηγαίνουν σε μισθούς Δ.Υ και συντάξεις.
  Οι τράπεζες είναι «στεγνές» και η ρευστότητα στην οικονομία πάρα πολύ περιορισμένη… (βλέπεις η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει τις καταθέσεις με το τσουβάλι στο εξωτερικό……όπως και τότε…..το 2009 με τον ΓΑΠ και το: «λεφτά υπάρχουν..»)
  Καμία σχέση η Ελλάδα με χώρες οικονομικά προηγμένες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και εν μέρει η Ισπανία..
  Πιστεύω πως μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε γι αυτές νομοτελειακά πλέον, θα γίνουν ραγδαίες αλλαγές προς το καλύτερο…..που θα επηρεάσουν και εμάς….. (αν δεν έλθει το Grexit….)

   • RYaN on 27 Δεκεμβρίου 2014 at 00:26

   Χρόνια πολλά και καλά και από εμένα. Αυτή που αναφέρεις είναι η ουσία της μη-ανάπτυξης -κάτι που διαλαλώ εδώ μέσα εδώ και χρόνια- και δεν διαφέρει από την αντίστοιχη κατάσταση στην Ισπανία, στην Ιταλία και εν μέρει στη Γαλλία, στο πιο ουσιαστικό επίπεδο, που δεν είναι άλλο από το κοινωνικό. Εντούτοις, όμως, στο προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρθηκα σε ένα άλλο επίπεδο που είναι το δημοσιονομικό και το πολιτικό. Και σ’ αυτούς τους τομείς τα πράγματα έχουν από καλύτερα έως ίδια για την Ελλάδα.
   Η Ελλάδα μέσα στην Ε.Ε. και πάντα συγκριτικά με τα περισσότερα κράτη δεν είναι ούτε τόσο μικρή, ούτε τόσο διαφορετική όσο θέλει η ίδια και μάλλον έχει πείσει και τους άλλους να νομίζουν. Και ακόμα αν θέλεις το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι ότι νομίζει ότι έχει εξαρτήσει το κράτος και όλες τις πολιτικές της από το ποιος κυβερνάει, Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα μέσα στην Ε.Ε, και ακόμα περισσότερο μέσα στην Ευρωζώνη, είτε το νομίζει κανείς, είτε δεν το νομίζει.
   Γι’ αυτό οι πανευρωπαϊκές πολιτικές είναι αυτές που πρέπει να κριτικάρονται πάνω από όλα από τους πολίτες της Ε.Ε. και ύστερα τα πρόσωπα και τα κόμματα. Όσο μια χώρα παραμένει μακριά από αυτό, τόσο απομακρύνεται από την Ευρώπη. Γι’ αυτό και δε γίνεται κατανοητό στην Ελλάδα το πότε κάποιο κόμμα είναι κοντά στην Ευρώπη και πότε μακριά. Για την ακρίβεια είναι τόσο λάθος η αντίληψη της Ε.Ε. που κάποιοι έξυπνοι των κομμάτων μπορούν να προβάλουν ως τα ακριβώς αντίθετα… !!!

   Καλή Πρωτοχρονιά.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: