Ανοίγει η ψαλίδα (5,8%) σε νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της DATA RC για την εφημερίδα «Πελλοπόνησος»

Παρατηρούμε στις συσπειρώσεις των κομμάτων ότι οι διαρροές της ΝΔ προς τον Σύριζα είναι σχεδόν τριπλάσιες απ ότι οι διαρροές του Σύριζα προς την ΝΔ.

Η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της από βολεμένους άλλων κομμάτων(κυρίως του ΠΑΣΟΚ) ενώ αντίθετα απ ότι έλεγαν ο Σύριζα δεν χάνει ψηφοφόρους προς το κόμμα του Παπανδρέου η και το Ποτάμι.Μάλιστα το Ποτάμι δείχνει να επωφελήθηκε από την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ που αν συνεχίσουν αυτές οι τάσεις θα δούμε και τα δυο ΠΑΣΟΚ εκτός βουλής διευκολύνοντας την αυτοδυναμία του Σύριζα

Ολόκληρη η δημοσκόπηση στο  www.pelop.gr

Δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το εκλογικό προβάδισμα με διαφορά 4,5 ποσοστιαίων μονάδων από την ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό πρόθεσης ψήφου 27,8% με 23,3% αντίστοιχα για την ΝΔ. Το ΠΟΤΑΜΙ σε αυτή τη φάση, είναι τρίτο κόμμα με πρόθεση να το ψηφίσει το 5,6% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,7% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 4,1%. Ποσοστά κοντά στο 3% συγκεντρώνουν το ΠΑΣΟΚ με 3,3%, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με 2,1% και το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γ. Παπανδρέου Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) με 2,1%.

Όταν κάνουμε αναγωγή επί των εγκύρων, προκύπτει η σίγουρη είσοδος έξι κομμάτων στην Βουλή και η πιθανή ακόμα δύο..Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35,3%, με τάσεις ανόδου, διατηρώντας το εκλογικό του προβάδισμα το οποίο κατέγραφε και πριν την ανεπιτυχή διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Στην διαδικασία αυτή οδήγησε την χώρα σε πρόωρες εκλογές χωρίς να υποστεί φθορά. Η εκτίμηση των εδρών του λίγο απέχει από την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Η Ν.Δ. με 29,5% παρακολουθεί την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, -αφού για πρώτη φορά η εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου αγγίζει το 30%- και είναι ακόμα παρούσα στην εκλογική μάχη. Υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει πολύ μεγαλύτερες εκλογικές δεξαμενές να αντλήσει ψήφους και αποτελεί τον βασικό εκφραστή του φιλοευρωπαϊκού ρεύματος το οποίο είναι πλειοψηφικό στην χώρα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 64,8%, δείγμα παγίωσης ενός νέου δικομματισμού. Στην βουλή σίγουρα εισέρχονται ακόμα τέσσερα κόμματα. Το ΠΟΤΑΜΙ με 7,1%, το Κ.Κ.Ε. με 6%, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,2% και το ΠΑΣΟΚ με 4,1%. Την είσοδο τους διεκδικούν οι ΑΝ.ΕΛ με 2,7% και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ με 2,6%.

Τα ποσοστά των κομμάτων σε σχέση με τις ευρωεκλογές αλλά και την προηγούμενη αναμέτρηση εθνικών εκλογών (Ιούνιος 2012) φέρνουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. σημαντικά ενισχυμένους και τα άλλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕ.Λ με πτώση της εκλογικής τους δύναμης ενώ το ΚΚΕ παρουσιάζεται σταθερά στο 6%.

Το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζεται ελαφρά ανοδικό συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Η ΔΗΜ.ΑΡ κατά την δημοσκόπηση αποτελεί παρελθόν. Ομοίως ο ΛΑ.Ο.Σ. Δύο κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Εάν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν και τα αποτελέσματα των εκλογών, θα είχαμε μια βουλή έξι κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 35% και τα εκτός βουλής κόμματα θα είχαν πάνω από 12,5%. Αυτός ο συνδυασμός μας δίνει αριθμό εδρών στα όρια της αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι δεν δίνει την δυνατότητα σχηματισμού μιας ισχυρής κυβέρνησης. Ο εκλογικός νόμος που ισχύει αυτή την κατάσταση διαμορφώνει. Πλειοψηφία στην κοινωνία και προτίμηση στην βάση των θέσεων δεν υπάρχει. Άρα και κυβέρνηση να υπάρξει σύντομα θα έχουμε πολιτικά αδιέξοδα. Εάν οι συσχετισμοί δεν τροποποιηθούν στο διάστημα που απομένει υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: ή οι πολιτικές ηγεσίες διαμορφώσουν μια ευρύτατη συνεννόηση για την χάραξη εθνικής στρατηγικής ή πάμε πάλι για εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του που φθάνει στην χρονική στιγμή διεξαγωγής της έρευνας το 84,9%. Αυτό μειώνει τα περιθώρια του για σημαντική περαιτέρω αύξηση στην πορεία προς τις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Οι διαρροές του είναι πολύ μικρές και είναι κύρια προς την ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ αλλά παρουσιάζει και ένα ποσοστό 6,3% αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ φθάνει το 72,2% με σημαντικές διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ (8%) αλλά και προς το ΠΟΤΑΜΙ (5,1%).

Το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει το 31,7% των ψηφοφόρων του με κύριες μετακινήσεις των ψηφοφόρων του προς την ΝΔ (15,9%) και προς το ΚΙΔΗΣΟ (12,7%) αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (9,5%) και το ΠΟΤΑΜΙ (7,9%).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο.

ΔΕΙΓΜΑ: Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 1.025 ψηφοφόρους Πανελλαδικά, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω. Πραγματοποιήθηκε στρωματοποιημένη δειγματοληψία κατά Διοικητική Περιφέρεια με χρήση quota σε φύλο και ηλικία.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Η πρόθεση ψήφου έχει προκύψει μετά από στάθμιση ως προς την ψήφο στις Ευρωεκλογές του 2014.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 7-9/01/2015.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του Π.Ε.Σ.Σ. που εφαρμόζει ο ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Πηγή: anemosantistasis.blogspot.com


Αρέσει σε %d bloggers: