Βαγενά: «Θα παλέψω για την επιβίωση της χώρας μας»

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Βαγενά: «Θα παλέψω για την επιβίωση της χώρας μας»

«Όταν έθεσα τον εαυτό μου, στη διάθεση του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να είμαι υποψήφια στις Εθνικές Εκλογές, εκείνοι αποφάσισαν να με προτείνουν στη Λάρισα»

Συνέντευξη στον Χρήστο Μπεχλιβάνο

Η Άννα Βαγενά δεν χρειάζεται συστάσεις. Μιλάει με το έργο της και την πολύχρονη διαδρομή της στα θεατρική δρώμενα της χώρας. Στις επικείμενες εθνικές εκλογές κλήθηκε σε έναν διαφορετικό, αλλά όχι άγνωστο ρόλο για

την ίδια, να διεκδικήσει την ψήφο των Λαρισαίων ως υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λάρισας. Η Άννα επισημαίνει πως ο Πολιτισμός δεν είναι φιγούρα, αλλά ουσία. Στόχος της να φανεί αντάξια των προσδοκιών του κόσμου και βάζει στην πρώτη γραμμή την κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλει να προσφέρει από όποια θέση της προσφερθεί και να δει τους νέους ανθρώπους να προχωράνε και να λάμπουν, όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυρία Βαγενά, πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί υποψήφια στη γενέθλια πόλη κι όχι στην πρωτεύουσα;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι δεσμοί μου με τη γενέθλια πόλη μου, δεν κόπηκαν ποτέ. Και δεν εννοώ μόνο τη δημιουργία του Θεσσαλικού Θεάτρου, ούτε τις θητείες μου στο Δήμο Λάρισας με τον αείμνηστο Δήμαρχο Αριστείδη Λαμπρούλη.

Εννοώ, τη συνεχή μου παρουσία στην πόλη μου και την περιοχή μας, την αγάπη μου γι’ αυτήν. Να σκεφτείτε ότι ποτέ δεν μετέφερα τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Αθήνα. Είμαι πάντα δημότης και ψηφοφόρος Λάρισας.

Έτσι, όταν έθεσα τον εαυτό μου, στη διάθεση του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να είμαι υποψήφια στις Εθνικές Εκλογές, εκείνοι αποφάσισαν να με προτείνουν στη Λάρισα. Τους ευχαριστώ για την τιμή, που μου έκαναν, καθώς και τους συντρόφους της τοπικής οργάνωσης, που με αποδέχτηκαν.

Και να σας πω και κάτι; Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει σημασία σε ποια περιφέρεια είσαι υποψήφιος. Σημασία έχει να αισθάνεσαι ότι μπορείς να βοηθήσεις στην κοινή προσπάθεια, στον κοινό αγώνα, να σταθεί η χώρα μας και ο λαός μας με αξιοπρέπεια στα πόδια του.

Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες, αντί να περιοδεύετε στην εκλογική σας περιφέρεια στη Λάρισα, συνεχίζετε με μία βαλίτσα τη θεατρική περιοδεία…

Οι υποχρεώσεις για παραστάσεις με το «Γάμο», σε πόλεις της Πελοποννήσου, ήταν ανειλημμένες εδώ και καιρό, πολύ πριν προκύψει η υποψηφιότητά μου.

Δεν μπορούσα να τις αθετήσω. Ομολογώ ότι πολύ θα ήθελα να βρίσκομαι ήδη στη Λάρισα και να έχω αρχίσει τις περιοδείες μου στις πόλεις και τα χωριά του νομού μας, μαζί με τους άλλους φίλους της τοπικής μας οργάνωσης. Αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ως τότε οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου, οι συμμαθήτριές μου, οι γείτονές μου, ξέρω ότι θα δουλεύουν αντί για μένα με την ίδια αγάπη που αισθάνομαι και εγώ γι’ αυτούς.

Πως λειτουργεί μία καταξιωμένη, αλλά ενεργή ηθοποιός, ως υποψήφια βουλευτής;

Κοιτάξτε, για μένα δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Η θέση μου στα κοινά, είναι γνωστή εδώ και χρόνια.

Η αίσθηση της ευθύνης και η αγάπη για την πατρίδα μας, είναι επίσης γνωστή. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, επειδή είμαι ηθοποιός και μάλιστα «καταξιωμένη», όπως λέτε.

Εκείνο που μεγάλωσε, είναι η αγωνία μου, όχι για το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό το θεωρώ σίγουρο και θριαμβευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αγωνία μου, είναι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου.

Σε τι μπορεί να προσδοκά ο ελληνικός λαός στο ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς;

Στο ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς, -πρώτη φορά της Αριστεράς στον τόπο μας- ο λαός μας πρέπει να προσδοκά, σ’ αυτήν την πολύπαθη φράση, στην κοινωνική δικαιοσύνη, φράση που χρησιμοποιούν όλοι οι πολιτικοί σαν υποψήφιοι και την ξεχνούν αμέσως μόλις εκλεγούν. «Για να πάρουν επιτέλους τα όνειρα εκδίκηση», όπως λέει και ο ποιητής.

Κυρία Βαγενά στον Πολιτισμό ποια θα είναι η επόμενη μέρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, από τότε που ιδρύθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού στη Μεταπολίτευση, ονομάζουν τον Πολιτισμό βαριά μας βιομηχανία, αλλά τοποθετούν στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη-, όποιο κομματικό στέλεχος θέλουν να «βολέψουν» κάπου ακίνδυνα. Φανταστείτε ότι μέχρι και ο ανεκδιήγητος Μιχάλης Λιάπης, έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού.

Ο Πολιτισμός για μας είναι σοβαρή υπόθεση. Είναι τρόπος ζωής. Είναι βαθιά και ουσιαστική Παιδεία. Είναι σύνδεση με τις ρίζες μας και τον ατελείωτο πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης. Είναι η ομορφιά του τόπου μας, οι μεγάλοι ποιητές μας, οι απλοί οργανοπαίχτες στα πανηγύρια των χωριών μας, τα παραμύθια των γιαγιάδων μας, ο αστείρευτος θησαυρός της γλώσσας μας, της πιο πλούσιας γλώσσας στον κόσμο.

Δεν είναι μόνο τα μάρμαρα του Παρθενώνα και η επίσκεψη της κυρίας Κλούνει στην Αθήνα, που έτυχε υποδοχής που κανένας σημαντικός καλλιτέχνης, από όσους επισκέφτηκαν τη χώρα μας δεν έχει τύχει. Μιλάω π.χ. για μεγάλους σκηνοθέτες και συγγραφείς, όπως ο Χάρολντ Πίντερ, ο Κεν Λοουτς, ο Εμίρ Κουστουρίτσα και άλλους.

Δεν είδα κανέναν Υπουργό Πολιτισμού να τους τραπεζώσει στο Μικρολίμανο, ούτε καν να τους καλέσει στο Υπουργείο. Ο Πολιτισμός δεν είναι φιγούρα, αλλά ουσία.

Βαγενά

«Το μοντέλο των ΔΗΠΕΘΕ υπάρχει και είναι αυτό του Θεσσαλικού Θεάτρου, προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες»

Για τα ΔΗΠΕΘΕ ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ΔΗΠΕΘΕ, πρέπει να μπορούν να ξαναγίνουν εστίες ουσιαστικού πολιτισμού, όπως υπήρξε το Θεσσαλικό Θέατρο και όχι καταφύγιο άνεργων ηθοποιών και σκηνοθετών – καλλιτεχνικών διευθυντών. Το μοντέλο υπάρχει και είναι αυτό του Θεσσαλικού Θεάτρου, προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες.

Ποιο είναι το προσωπικό σου στοίχημα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Το προσωπικό μου στοίχημα στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είναι ίδιο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ: Η αυτοδυναμία, αλλά και η συνεργασία.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από ποια θέση θα θέλατε να προσφέρετε;

Μακάρι να έχω τις δυνάμεις να προσφέρω από όποια θέση μου προσφερθεί. Σίγουρα στα θέματα του Πολιτισμού έχω μεγάλη εμπειρία και αποδεδειγμένα οργανωτικές ικανότητες. Δεν φιλοδοξώ σε θέσεις και αξιώματα. Φιλοδοξώ να παλέψω για την επιβίωση της χώρας μας. Γιατί ο αγώνας, είναι αγώνας επιβίωσης, για όλους μας και για τον τόπο μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην πω παγκόσμιο και όλοι, μα όλοι μας έχουμε μια θέση. Και κυρίως οι νέοι. Θα ήθελα να δω νέους ανθρώπους να προχωράνε και να λάμπουν, όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Εύχομαι να συναντήσω τέτοιους νέους στον τόπο μου. Σ’ αυτούς ανήκει το μέλλον.

ENTYΠΗ LARISSANET

 


Αρέσει σε %d bloggers: