Σώθηκε και η ΔΕΗ από τεμαχισμό και ξεπούλημα

-----11adeh«ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κατάργηση των μνημονιακών νόμων μαζί με κατάργηση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ενεργειακής εταιρείας προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Γιάννη Μανιάτη.

Ο νέος υπουργός, χαρακτηρίζοντας υπερυπουργείο το νέο

χαρτοφυλάκιο, υποσχέθηκε νέα εποχή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βασισμένη σε όσα o ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Ο Παν. Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους, το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα, η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από σήμερα τελειώνουν δύο πράγματα στο υπουργείο: η τρόικα και τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, οι οποίοι σταδιακά αλλά πολύ σύντομα θα ακυρωθούν».

Ως ένα από τα πρώτα μέτρα ο Παν. Λαφαζάνής ανέφερε ότι θα δοθεί τέλος στη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση. Ο στόχος είναι να της δοθεί καινούργια πνοή και θα επανεξεταστούν, σημείωσε με έμφαση, όλες οι σχέσεις της ώστε να απαλλαγεί από αυτές με ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα.Ταυτόχρονα, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο Παν. Λαφαζάνης προανήγγειλε επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών τους που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όπως είπε το Δημόσιο πλέον θα ασκεί τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο ποσοστό αυτό.Επίσης, μίλησε για πάταξη του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο, για στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν βιώσιμες.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι στον ενεργειακό τομέα οι διεθνείς σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Θα λειτουργούν, δε, αποκλειστικά υπέρ του δημόσιου, του εθνικού και του αναπτυξιακού συμφέροντος. «Οι διεθνείς ενεργειακές μας σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες με τέσσερις ορίζοντες, χωρίς να είμαστε δορυφόροι κανενός. Η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα θα κινείται αποκλειστικά με βάση το εθνικό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε πολλά να κάνουμε προς όφελος της χώρας και για την μείωση του ενεργειακού κόστους», είπε.

Σε ερωτήσεις για την δωρεάν ηλεκτροδότηση σε 300.000 νοικοκυριά, απάντησε ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως.


Αρέσει σε %d bloggers: