Η μεγάλη πορεία του Πάμπλο στην Μαδριτη

Πάνω από 50.000 άνθρωποι αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους της Μαδρίτης αυτό το Σάββατο σε μια τεράστια διαδήλωση του Ισπανικού αντισυστημικού κόμματος της αριστεράς Podemos.

Η πορεία θα είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του κόμματος στην πρωτεύουσα. Έχουν προηγηθεί συγκεντρώσεις στην Σεβίλλη, Βαλένθια και την Βαρκελώνη. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας  εκτιμά  ότι θα παραστούν  δεκάδες χιλιάδες.

Το κόμμα έχει ζητήσει όπως το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ενωθούν μαζί τους σε μικρή απόσταση από την Plaza Cibeles στην Puerta del Sol στο κέντρο της Μαδρίτης. Η διαδήλωση θα είναι ένας έμμεσος φόρος τιμής στους Αγανακτισμένους διαδηλωτές που ακολούθησαν την ίδια διαδρομή πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε σχεδόν εννέα εκατομμύρια Ισπανοί σε όλη τη χώρα έλαβαν μέρος σε εκείνες τις πορείες που έμειναν γνωστές ως 15M από το γεγονός ότι ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου .

Σύμφωνα με τον χαρισματικό ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος σε διάστημα ενός έτους έχει μεταβληθεί από καθηγητής πολιτικής σε πρωτοπόρος στην κούρσα για πρωθυπουργός, οι συμμετέχοντες στην πορεία της Μαδρίτης δεν χρειάζεται να φέρουν πανό με συνθήματα του κόμματος ή να είναι μελή του. Αντ ‘ αυτού ο Iglesias έχει ζητήσει από τους Ισπανούς να συμμετέχουν » ως έχουν » , προκειμένου να πουν » αντίο στην πολιτική τάξη » .

Αν και οι Podemos δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο Ιγκλέσιας κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σε τέτοιους αριθμούς , έτσι ώστε να » γεμίσουν την πλατεία Puerta del Sol» , στο κέντρο της Μαδρίτης, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μόλις πάνω από 10.000 άτομα.

Περίπου 250 λεωφορεία γεμάτα υποστηρικτές του Podemos πρόκειται να φτάσουν στην ισπανική πρωτεύουσα από όλη την χώρα για να λάβουν μέρος στην πορεία , σύμφωνα με πηγές του κόμματος αναφέρεται στο El Confidencial. 4.000 κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να παρέχουν καταλύματα και φιλοξενία τους διαδηλωτές που θα ταξιδέψουν από άλλα μέρη της χώρας

Οι Podemos έχουν δημιουργήσει πολύ γρήγορα στηρίγματα και υποστήριξη στον Ισπανικό λαό στο σχεδόν ένα χρόνο από την ίδρυση τους, κυρίως χάρη στην εικόνα αντισυστημικη και κατά της λιτότητας ρητορική τους.

Τον Νοέμβριο για πρώτη φορά το κόμμα ξεπέρασε στις δημοσκοπήσεις, τόσο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα όσο και το σοσιαλιστικό PSOE που αποτελούν τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας και λαμβάνουν πλέον το 27,7 % .

Οι Podemos είναι ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών αυτού του μήνα στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται επίσης κατά των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη. Ο Iglesias έχει χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα στην Ελλάδα για να τονίσει περαιτέρω τη θέση Podemos ως το επόμενο  αντισυστιμικό κόμμα που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα « ανακαταλάβουν την κυριαρχία στην νότια Ευρώπη » .

Newsweek μτφ : pap-net


Αρέσει σε %d bloggers: