Επιτέλους όλος ο κόσμος κατάλαβε τι ψηφίσαμε και τι θέλουμε.

Τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για «τεράστιες διαφορές» Αθήνας-Βρυξελλών

Για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν», έκαναν λόγο, όπως μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες ειδησεογραφικά πρακτορεία, πηγές της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις «αρκετά εποικοδομητικές» συνομιλίες την Παρασκευή στην Αθήνα του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάισελμπλουμ τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων. «Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ τη ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel,  λίγο μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Γιάννη Βαρουφάκη και Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, αναφέρεται πως η Ελλάδα επέλεξε σκληρή αντιπαράθεση. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, τονίζεται, επέλεξε τη σκληρή αντιπαράθεση: Δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον με τους ελεγκτές των διεθνών πιστωτών, επειδή απορρίπτουν τη λιτότητα».

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Helena Smith  μεταφέρει τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ: «Μπορούσες σχεδόν να αισθανθείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα».

Γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας:

«Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μία απίστευτη αντιπαράθεση, καθώς ο Βαρουφάκης είπε κάτι αναφορικά με την τρόικα που τον σόκαρε. Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε.

Ένας υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «ω, Θεέ μου». Άλλος είπε «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα για πακετάρισμα». Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσες σχεδόν να αισθανθείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα».

Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού σε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek αναφέρεται πως «μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup επήλθε αναστάτωση» και επισημαίνεται: «Ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα».

Συγκεκριμένα, ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution, τονίζει ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει σαφή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», προσθέτοντας ότι «θα γραφτούν πολλά τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά θέματα που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πρώτον, η πεποίθηση ότι οι τεράστιες συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη μπορούν να ελεγχθούν, θα καταστήσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ περισσότερο πιθανή και όχι λιγότερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχει η άποψη ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Αλέξη Τσίπρα. Τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας θα χαρακτηρισθεί ως η αιτία των προβλημάτων της Ευρωζώνης, μολονότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε τη γερμανική οικονομική ορθοδοξία στην Ευρωζώνη, όπου συμπεριλαμβάνονταν η λιτότητα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η στήριξη σε μια υφεσιακή νομισματική πολιτική και η εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους.

«Η Γερμανία, προσθέτει ο αρθρογράφος, θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν μια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς θα ενίσχυε τα λαϊκιστικά κόμματα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τη γερμανική οπτική, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως προειδοποίηση και για τις άλλες χώρες. Εάν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει και η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα αποτελεί και αυτό ισχυρό ράπισμα για τη Γερμανία».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «υπάρχει βέβαια και μια μέση άποψη, μια συναινετική συμφωνία με την Ευρωζώνη, που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία απορρίπτει ωστόσο και αυτή την επιλογή».


Αρέσει σε %d bloggers: